設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: orhui

[合併式擴音機] 兩聲道合併機見意

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kcljungberg 發表於 2021-8-10 18:37
正! 等我搵日去試聽吓老麥同金仔😃

睇吓師兄聽乜嘢多,我就平時聽開嘅比例係:流行曲>人聲>爵士>管弦樂。
之前係金仔E480配R3,完全滿足到我上述嘅要求,人聲温柔自然,音樂豐滿實在。師兄用R7應該可以全面發揮。
不過如果想更想一層樓,不妨試吓MA9000或者MA12000,因為佢有金仔有嘅嘢,而力量、瞬間爆發力、快收快放係金仔做唔到嘅,所以我最後轉咗會

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

toms110 發表於 2021-8-11 12:36
睇吓師兄聽乜嘢多,我就平時聽開嘅比例係:流行曲>人聲>爵士>管弦樂。
之前係金仔E480配R3,完全滿足到我 ...

謝謝師兄嘅意見😃🙏🏼

黑鑽玩家

音響展再睇多一次ma12000, 真係好靚仔, 連我隻乸都話好靚! 淨係個樣已經殺曬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

一休大師 發表於 2021-8-11 17:12
音響展再睇多一次ma12000, 真係好靚仔, 連我隻乸都話好靚! 淨係個樣已經殺曬 ...

難得連太太都鐘意,就當佢暖爐咁買返去

高級玩家

擁有過kinki ex-m1 同 金嗓子E-480    ex-m1性價比的確高  但整體素質同E-480依然有差距 畢竟加價差3倍+   但ex-m1有兩點打贏E-480 :兩端延展(高低頻) 高音可以去到更高更亮  低音下潛會更深D    仲有就喺動態/速度  ex-m1會更好   ex-m1的解析力都算優秀了   E-480會再好一些  層次更會分得更開   結像立體感E-480明顯更3D 聲場更大(深) 背景更黑(靜)  如果聽大動態 搖滾樂  ex-m1會更適合   但人聲或其他細緻D的歌還是E-480好   E-480聲音細緻柔和 聽得好舒服  ex-m1則充滿活力  兩部都喺靚機

黃金玩家

krischan@G 發表於 2021-12-11 21:44
擁有過kinki ex-m1 同 金嗓子E-480    ex-m1性價比的確高  但整體素質同E-480依然有差距 畢竟加價差3倍+    ...

如果力水方面真係無法比較了,e480 的火牛只有約615VA,EX-M1 有800VA,隻牛大非常多。要同 EX-M1 能夠比較的只有 P4500(950V/A) 或 E5000 了。e480 的音色好些比較大機會是前級的作用吧?

我之前用的e470 推力上真的不算太大,純粹是夠用,現正 P4200 才真的是好力。不知道 kinki studio 的前級入何呢

高級玩家

jeffreylam98 發表於 2021-12-11 22:52
如果力水方面真係無法比較了,e480 的火牛只有約615VA,EX-M1 有800VA,隻牛大非常多。要同 EX-M1 能夠比 ...

的確  kinki ex-m1的力水比E-480大一圈  對喇叭的驅動性能喺更好  kinki嘅獨立前級我未聽過 但有相關評論話細節會更豐富一些(對比ex-m1)    但正如你所講  E-480前級部分做得靚(AAVA) 所以出嚟的聲音整體質素上喺高ex-m1一個level    ex-m1的前級解析度幾好  對比E-480細節上只喺差少少  但分離層次感就不如E-480  

其實兩者的聲音走向喺完全不一樣的   ex-m1  中性 速度   E-480  慢聲少少  柔和一些     聲音取向就冇得話邊個更好  睇個人口味  我兩者都受   但都喺講返轉頭 因為價差的原因  E-480始終都喺更高級的擴音機  在聲音的結像 3D立體感上 都喺好一截   但喺高音明亮程度 低音下潛深度 動態速度方面又不及ex-m1  以至於我聽一些搖滾 比較爆棚嘅 都喺ex-m1聽起身更爽 在這刻我就會覺得ex-m1真喺抵玩  但如果你喺聽人聲 /柔和 樂器多件更細緻的曲目 E-480又會層次更分明 結像感更強 聽得好舒服(相信好多人都喺中老金嘅毒了)  

所以我建議都喺要去試聽下  因為每個人對聲音的感受都喺唔一樣嘅  有D人會因為某些聲音表現好“少少”就覺得好有必要升級   有些人就會覺得個聲好“少少”就要投資多幾皮嘢好唔抵   當然你現在都喺用開老金嘅後級了  我個人覺得都喺配老金嘅前級比較好  首先喺聲音的一致性  還有就喺心理方面會舒服  雖然前級比較貴  但唔配套個心始終會有遺憾(個人覺得)

kinki嘅擴音機性價比喺高(包括獨立前後級)  但我覺得頂多勉強都喺打到老金E-480 老麥MA252  貴豐Diablo120(以上我試聽過) 這個水準的擴音機  再往上kinki已經冇更高級的產品可以競爭了

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
BASIC316 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
lai71072 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

其實我想講 MA9000 同 E480 唔係同一個級數,佢要同 e5000 比或者 Accuphase Power Amp, e480 係 MA7200個級,所以你咁樣比較根本唔公平

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

外國review 建議玩KEF 喇叭嘅人可以試吓 Hegel 嘅Amp,好多玩KEF喇叭嘅人都會夾Hegel

進階玩家

Unison research unico 150