設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: orhui

[合併式擴音機] 兩聲道合併機見意

銀級玩家

多謝
本來想買JS360,但好重,運費太貴。。。
Technics / Esoteric / JBL

黃金玩家

我初頭喺老麥ma7200ae同埋金仔e480之間試咗幾次.最後揀ma7200因為金仔真係唔夠厚聲尤其是如果如果聽複雜嘅時候。仔因為好清晰分開樂器好好㗎。真係睇下你聽乜。唔同嘅機。聽簡單幾件落喺嗰啲覺得金仔好薄。我聽人聲加一兩件樂器配搭美國歌嘅麥景圖一定好d.如果配b&w喇叭因為麥景圖本身係treble roll off.中音厚實。soft BASS.。因為b&w 係高音伸延好長好高。如果配高分析力AMP就會好bright。麥景圖正淨係treble roll off所以同b&w嘅高音伸延抵消互相作用。唔會過bright....點解咁夾係有原因。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
laukwan + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

DBBoy 發表於 2020-9-23 10:02
最近我同朋友去試dCS Bartok,但令我地驚喜唔係dCS,而係Kinki Studio合併,
歐洲機聲,有分析力,又活潑, ...

師兄你識野, 但奈何人都係用眼聽音樂

但kinki 二手比較小的, 可能係小人買, 買完都唔會放。

或者跟本無人買。所以無二手。

銀級玩家

raylee 發表於 2020-10-4 20:48
師兄你識野, 但奈何人都係用眼聽音樂

但kinki 二手比較小的, 可能係小人買, 買完都唔會放。

我以前做過影音工作好多知名音響品牌香港無入口或無代理做
通常以水貨或去頂先寄來香港
所以有好多品牌係香港無市場反而外國地方隨便搵間影音店都見到
靚水貨機好多玩家好小放就算壞咗都會搵師傅整又可以用得番
你講得無錯靚機好小二手出現
通常放得出去二手市場音響唔係壞嘅就音色比較差或推力唔掂

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

EricTse@FB 發表於 2020-10-24 10:07
我以前做過影音工作好多知名音響品牌香港無入口或無代理做
通常以水貨或去頂先寄來香港
所以有好多品牌係 ...

我由EX-M1 用到EX-M1+

港幣2萬有DUAL 400VA,邊度搵

KINKI的做工同效果,係日本廠同外國廠幾萬到五萬都比唔上

銀級玩家

通常音響用上獨家設計同專利技術價錢會一定賣得貴
呢啲所謂獨家技術同專利未必係一定對音質明顯有所幫助大多只係卓頭來
平價機音質靚通常內部設計多是炒人技術所以賣得比較平
其實玩音響有兩類人
第一類係比錢買音質呢啲係有錢人以本錢改善音質
第二類用知識技術調音質窮人最常用
後者第二類會學到野又省錢又會懂得善用手上物料去改善音質
其實玩音響最大樂趣係親手將原有器材唔需要用大量金錢而音質上有改進已經成事

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 完全认同

查看全部評分

鉑金玩家

raylee 發表於 2020-10-24 12:37
我由EX-M1 用到EX-M1+

港幣2萬有DUAL 400VA,邊度搵

師兄係識貨之人。

我玩音響,只看技術,設計,用料及手工。不追求牌子或外觀。
最緊要係出來嘅音色。
音樂係用對耳朵聽,唔係用對眼去睇!

分享用緊嘅大陸Audio-GD Master10 合併AMP,連運費到澳洲人仔一萬三,用ACSS 接同廠R7 R2R DAC,每邊出250W,十分滿意。
嘅間嘢香港冇人認識,歐美好多用家。

http://audio-gd.com/Master/Master102019/Master-102019EN.htm

Audio-GD M10

Audio-GD M10

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Billyham 發表於 2020-10-26 10:20
師兄係識貨之人。

我玩音響,只看技術,設計,用料及手工。不追求牌子或外觀。

呢個牌子真係未聽過, 但睇電路設計又係全平衡設計, no negative feedback.  設計唔錯

鉑金玩家

老細何慶華美國半導體音響設計冠軍。有問必親自答,而且快答。
用料一流,唔使換發燒嘢。

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章