設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Hugo Fok

[投影機/幕] Epson EH-LS500 超短焦 4K 鐳射投影機 : 唔洗三萬可玩100吋畫面 !?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chan@76 發表於 2020-9-27 21:45
我上一架都係w2700,跟你包膠買㗎
W2700前係 Acer v6820
依家用P1

W2700入門嚟講唔錯,但一開filter就暗好多
我投126“真係好吃力,唔用filter好啲,但啲色就差好遠。
P1係laser光源呢啲真係燈贍機無得比,一光䉀三醜嘛。
加隻抗光幕的確會好吸引。
而呢部Epson個鏡頭會比一般ust機好,有啲高階可換鏡頭嘅機都有呢類鏡換。

鉑金玩家

chhanthony 發表於 2020-9-27 22:31
W2700入門嚟講唔錯,但一開filter就暗好多
我投126“真係好吃力,唔用filter好啲,但啲色就差好遠。
P1係 ...

W2700萬五蚊樓下都幾好
但睇嚟細架又短投都未有laser機

抗光梗幕還好
抗光電幕好似好多大廠都未岀手
但真係最後都係熄燈睇抗唔抗只係小小賣點來諞屋企人
我就奶左隻大6抗光電幕

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chan@76 發表於 2020-9-27 22:39
W2700萬五蚊樓下都幾好
但睇嚟細架又短投都未有laser機

LG HU810 Dual laser R + B (唔知會唔會好似HU85LA嘅RBB 3 channel laser),  HDMI  2.1 (都唔知有咩用)。
Throw ratio 1.3....都係長少少,未知用0.66定047。

[url=https://www.lgnewsroom.com/2020/08/new-lg-cinebeam-projector-elevates-home-movie-viewing-to-new-heights/]https://www.lgnewsroom.com/2020/08/new-lg-cinebeam-projector-elevates-home-movie-viewing-to-new-heights/[/url]

隻抗光幕奶咗?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-9-27 21:22
其實我都係因為有兩部BenQ 短焦機都有唔可以對到成個畫面都sharp,先會留意鏡頭嘅四邊對焦問題。

就算喺 ...

師兄你嗰部lg係LG HU85LA UST,
但又唔會有四邊對焦問題?😮😮😮

1萬

白鑽玩家

jaychau 發表於 2020-9-28 14:26
師兄你嗰部lg係LG HU85LA UST,
但又唔會有四邊對焦問題?😮😮😮

部HU85LA係借返嚟試,當時唔覺有太大問題
但一定唔係全畫面清晒

鉑金玩家

chhanthony 發表於 2020-9-27 23:09
LG HU810 Dual laser R + B (唔知會唔會好似HU85LA嘅RBB 3 channel laser),  HDMI  2.1 (都唔知有咩用 ...

就係呢度都幾多人買嘅x輝幕
但就買左地升電幕
一到貨已有波浪
好明顯係佢地未掌握到黑栅布併下面黑布技術
併布已起波浪一直由左至右波浪晒
買時已叫佢岀貨影相先
當然冇相就話寄左跟本就想偷雞
一開頭叫佢寄隻一換一又唔得

依家佢哋賣的新版本,直頭唔併布但又唔預底部個高度比你offset 個畫面
加上疫情放係機殼內幾個月都運唔到上去布收係架內自動走到皺皮
機架又響又閂唔貼,都唔知有冇升降過二三十次就完全皺到用唔到

寄返上去又話係我用壞冇得整
要收5000蚊換布一直話布好貴
一口話唔係波浪影響係用壞
升降都係電動我都想學點整得壞佢
又話個架花晒total lose wor 都痴q線,幾千蚊個幕唔通我夾硬搞壞佢咩
包好晒入盒經顺風寄架
叫佢有花就追順風又唔做
不過錢又比左貨又係佢度
焗比錢換布不過就換返灰幕算
唔熄燈睇只係卓頭嘢要靚一樣要熄燈

其實照睇佢哋係買料百鳥歸巢
個架同説明書遙控都係果隻 we嘩風暴
料佢就話係台灣返嚟加工
美視 同 elite 都係台灣料
但就未有地升幕
最後佢就冇修理個架換左另一款平料架

不過就算係香港買電動地升都係冇保養
反而之前手拉地幕果間美視就壞一隻兩年保養內寄隻全新嚟

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

chan@76 發表於 2020-9-29 02:04
但就買左地升電幕
一到貨已有波浪

喺香港買有事時就易跟啲

鉑金玩家

chan@76 發表於 2020-9-29 02:04
但就買左地升電幕
一到貨已有波浪

都係兩難, 梗幕又蝦人擺位
NAS: QNAP TS-431P;
Media player: Egreat A5, PS3, PS4 Pro, Lumin D2;
Yamaha RX-A3080, Winner HD-5250SE;
Accuphase C260, P400;
Speakers: RF-82ii, RC-52ii, RB-61ii, SCM 11

鉑金玩家

chhanthony 發表於 2020-9-29 09:57
喺香港買有事時就易跟啲

香港買 we嘩 要成萬唔值
超短投加梗幕最經濟
梗又冇嘢壞
其次就掛頂電幕
最唔穩陣就電升幕

評分

查看全部評分

鉑金玩家

上星期去睇過