設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Hugo Fok

[投影機/幕] Epson EH-LS500 超短焦 4K 鐳射投影機 : 唔洗三萬可玩100吋畫面 !?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2020-9-23 17:16
https://www.benq.com/en-us/knowledge-center/knowledge/what-is-pro-uhd-4k-why-it-has-less-resolutio ...

請問可否簡單總結係講咩?
Thanks

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2020-9-23 18:51
呢部 LS500都係用返 Epson自己的Pixel Shift 4K Enhancement技術, 通過投射晶片0.5個像素的偏移來獲得4K ...

請問如果同optoma 部p1比較結果會係點?

鉑金玩家

jaychau 發表於 2020-9-23 22:10
請問可否簡單總結係講咩?
Thanks

即係物理上 epson 像素投影岀嚟比 DLP 小,
可參考網上epson 8400 同 DLP 比較的 review,
咁像素又唔係唯一影響好唔好睇嘅原素,
但有睇過0.66 同0.47 dlp 又會見到像素分別係對清晰度有影響,
而呢架點都係用上wide 鏡的超短投,
段估四隻角一定冇8400咁實靜,
情況類似其他同價位超短投,只係成本vs質素
不過又有 Lazer 光源作賣點,100吋都一定夠光
但投影距離好似比 Benq 同 optoma 長左小小,
應該係想支鏡頭係4角成像好d而係投影距離上取捨,
返而如有彩虹眼而真係睇過新近dlp 都重見到就真係只好選 3LCD,
簡單講呢架咪即係8400超短版跟upgrade左光源,咁價錢都係好正常

你用緊 P1 有冇睇過 Benq作比較?重有架 LG

https://www.benq.com/zh-tw/projector/lasertv/v6000.html

https://www.lg.com/us/home-video/lg-HU85LA-4k-laser-projector

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2020-9-24 09:42
即係物理上 epson 像素投影岀嚟比 DLP 小,
可參考網上epson 8400 同 DLP 比較的 review,
咁像素又唔係 ...

我冇比較其他呀,
我都係睇76出完段YouTube片之後就買咗p1。

另外多謝師兄你嘅解釋,
我都覺得P1 4隻角對焦清晰度真係唔夠!
唔知LS500對聚焦四角係咪真係咁好?

鉑金玩家

jaychau 發表於 2020-9-24 13:36
我冇比較其他呀,
我都係睇76出完段YouTube片之後就買咗p1。

原理同相機一樣鏡頭越大越易做到好鏡頭
再加上冇咁wide變左投距換質素
咁P1用嚟睇片其實又冇咩問題
係用嚟做文書就唔ok
Epson應該拍d demo 係文書同打機方面

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

想問下隻緊幕難唔難setup? 運到黎屋企係唔係要自己裝個框同幕布咁?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

另外想問問如果用超短投,咁中置應該點擺位好呢,兩件器材擺位重叠左😅

鉑金玩家

kan 發表於 2020-9-24 22:18
想問下隻緊幕難唔難setup? 運到黎屋企係唔係要自己裝個框同幕布咁?

個梗幕點搞我都想知
NAS: QNAP TS-431P;
Media player: Egreat A5, PS3, PS4 Pro, Lumin D2;
Yamaha RX-A3080, Winner HD-5250SE;
Accuphase C260, P400;
Speakers: RF-82ii, RC-52ii, RB-61ii, SCM 11

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

聽講話加錢安裝,但實際幾多我唔記得!!

鉑金玩家

難唔難裝係一件事
重點係你一家受唔受得住一整件100寸灰色的牆身
任你點煲電視一日總有四份一時間係唔開機灰色一大片
其二初用黑柵幕就好似好驚喜著住燈都睇到
但事實係除非塊幕對面牆身係深色而長期落窗簾
否則你個落地窗完全入晒光
牆身地面又反晒光
即係點咪淡晒色lor 睇汪呀姐就好
睇美女郊遊遊咪死死地氣去熄燈閂窗簾
再唔係都係睇電視用60寸led
睇片先用超短投
其實熄左燈灰幕同黑柵幕差唔多