設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Benlu

[AV擴音機] 劍走偏鋒-Muse.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Update:
尋日代理攞咗部新機俾我(之前係Demo).發現有幾個地方唔同咗.
1.遙控成個不同哂,新款有一塊細嘅顯示屏,雖然唔大,但一般操作及信息都一目了然.夜晚仲會發出淡淡嘅橙色熒光,無論造型及實用性比之前果隻好好多!
2.新機嘅内部構造有大更新.首先底板由綠色嘅pcb變成黑色,呢個 唔係單純換板,而係Acurus公司將旗襤産品Act 4嘅用件用係muse度.其次,核心DSP晶片唔同咗,從圖中所見,demo機嘅視頻解碼chip由两粒單核心變成一粒四核心,估計係應付未來升級imax及dtx x pro用, 呢樣嘢真係令我感到好大驚喜!

新機雖然到手,但遣憾嘅係muse專用調較系統仲未用到,聽代理話Acurus公司内部檢測已到最後阶段,盡量爭取係聖誕前後推出,袛能講係好事多磨

感謝代理贈送Kordz Hdmi線, 希望表現拍得上Muse喇
另外,部分圖片由骨兄提供,唔該哂!

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
fishbone8822 + 20 + 20
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Benlu 發表於 2020-11-26 11:46
Update:
尋日代理攞咗部新機俾我(之前係Demo).發現有幾個地方唔同咗.
1.遙控成個不同哂,新款有一塊細嘅顯 ...

嘩~!!嘩~!!嘩~!!

鑽石玩家

三星玩樂勲章

Benlu 發表於 2020-9-8 21:51
已PM

C兄想知幾$同邊度買到

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2020-11-26 14:23
C兄想知幾$同邊度買到

已pm!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ep-71 發表於 2020-11-26 13:17
嘩~!!嘩~!!嘩~!!

Muse的確有料到!

鑽石玩家

Benlu 發表於 2020-11-26 16:46
Muse的確有料到!

Ben哥, 自留意你這分享貼後, 令小骨更注意到這部機原來折扣後的售價比想像中化算, 多謝你毒我
由於Acurus 在我這邊地區沒有美國受權的代理及服務點, 所以我直接美國寄回來

部Muse 到手已接近1個月, 基本已深入了解及設定好

硬件篇:

聲音密度很高, 飽滿有量又不失控制力,音量沒有以前開的大已經足夠填滿空間, 也不需要催谷加大音量已有很不錯的動態, 後置及天花音效也很活躍, 連貫性合格, 平衡, 不多不少, 不會類似Yamaha 這樣有"增大"空間的感覺, 但聲音的分離度是較弱的一環, 對於細空間使用要特別注意, 處理不好音效會太埋身, 中置咀型過大, 失去平衡性及空間感
音質方面偏Hifi味應算是這部機的主打, 此機共使用了13粒PCM 1795 2ch DAC, 當中主要的10個聲道更是每聲道以單獨一粒2ch DAC以全真平衡輸出設計,
演唱會順耳好聽, 真實直白的美國風味, 細致不粗糙, 令人有不想熄機的感覺, 在音質方面相信同價位中16聲道前級難有對手, 比較接近的Lyndorf MP40 但也貴上不少, 但有一點要注意, 整機基本上是沒有開孔散熱位, 全密封式, 機面感受到一些熱量, 位置在機內的開關式電源位置上, 閒置(Standby Mode) 也是存在一定小暖熱量

軟件篇:

開首兩天使用, 我有想把部機掉落街的沖動, 很多不人性化及不合理的介面操作, 由其Lock hdmi聲音問題, 困擾了我幾天(現在找到一個解決方法), 還有一大堆大大小小問題, 我已跟美國廠反映, 希望下一版的fw有改善, 現階段以個人標準看, 軟件成熟程度只達60%, 大家很關注的HDMI拖手問題? 可以答算是穩定, 但還是會間中失聯, 要重啟部機才解決問題, 拖手問題大約10次開機有1次吧...另外一點 : 經過HDMI的影像輸入輸出穩定也能順利通過HDR 4K 60fps, 但AB比較了兩天, 還是Player影音分家, 因影像經過Muse輸出是有些微質素下降, 這方面比之前用的Anthem AVM60及Yamaha 5200差點

設定篇:
由於部機有全手動設定方案, 如:
分頻點 : (各聲道40~200hz,以10hz/單位)
時間延遲 : (每1ms計算, 有別於一般常用距離)
音壓 : (0.5db/單位)
正/負相位 : 0, 180
PEQ : 16個聲道全獨立各5組PEQ( -18db~+6db )

以上功能基本滿足到能全動手設定玩家, 可不需要另付費購買或找代理上門調音的自家Auto Cal系統" ASPEQT"

無錯, 機價是不包括Auto Cal 套裝的, 需要另外購買

先分享到這裡...待收到更新bugs fix 軟件後再續..................................

最後由於Ben哥的影響力, 得知香港已有幾位用家, 希望也在這貼大家交流分享使用心德

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

骨兄嘅專業令我佩服!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Hello ching請問幾錢同邊度買?thanks!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

insider 發表於 2020-11-26 22:16
Hello ching請問幾錢同邊度買?thanks!

已pm!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Ching, 可否告訴價錢及係邊到買