設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ack_lam

[AV擴音機] Yamaha 擴音機用家俱樂部

星級玩家

其實當初想買Yamaha係因為佢嘅包圍感,最初諗住買部2065,但係一個Uncle送咗部1065比我,所以就成為我人生第一部AV Amp, 我係新手一名(上年十月先開始接觸高清AV Amp), 重有好多嘢學,感覺上Yamaha嘅Amp好多嘢玩,雖然我嗰部唔係高階機,從研究中得到樂趣真係好開心, 而且我set 嘢重未加Presence,所以重有排玩.

講開Presence, 我朋友準備送一對Linn (Katan) 嘅喇叭比我,而我己經有一套KEF 3005se 嘅5.1, 我唔知應該將對Linn 做presence 定係点呢, 請各位Ching幫忙.
TH-P50V10H; MRX300; Kandy 3 Channel Amp; PS3; N3; Focal 826VW; Focal CC800VW; KEF HTS3001SE(The purist's edition); KEF HTB2SE(The purist's edition)

黃金玩家

LINN 一定做前置啦!
見你想玩bi-amp. 呢對speaker都好啱.
但如果唔想加錢買多部amp.
而又睇戲多就一定係presence.好過整bi-wire.
Bi-amp係好力d同好聲d.
但presence就成個音場立體感都出晒黎.
變化大好多

白鑽玩家

LIFE’S GOOD WHEN YOU PLAYMORE

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都係用2065!

黃金玩家

你又點解揀2065呀

黃金玩家

回復  ah_D
我唔係想批評C兄既選擇
因為個選擇權係你度....
但我真係好唔明,咩野令你地會去買206 ...
manson 發表於 2010-3-14 04:16

1  當然好多野有其它解決方法, 但2065 已提供2 X HDMI out, 我唔使再外接駁多樣野唔使插多隻牛,  兩個HDMI可以獨立設定,呢樣係一個優勢.
2. 因為我最初budget係6~7千, 基本上2065都out 晒, 所以要加多3千以上, 我諗暫時我未適合住.所以都冇揀到3900.
3.呢樣當然只係概括理論, 唔可能用上Z系同65系距離咁大嘅去作比較,好多事亦唔係必然. 而3900 同 2065兩者就較接近.而事實3900又出咗年幾兩年, 電子世界實在改變得太快. 以小弟的認識又冇法可以清楚了解兩者的電子元件. 唯有揀最新,係普遍嘅選擇. 當然好多熱愛者. 可以清楚晒佢地內部結構去選擇. 但我未有這本事.

可能個個人心態唔同, CHing 可能係熱愛者, 所以多d野玩,自然覺得比多幾千唔係問題,
可能小弟暫時又未至於此. 志在有得玩下試下咁啦. 當初都有衝動換番3900.(7日內可補錢換)
特別呢度好多人都話個EQ點好玩& DTS-HD +唔到DSP, 不如唔好用YAMAHA. 但我再反覆測試, 再去通利試, 我自己都冇方法百分百可以分得出 DTS-HD +DSP同LPCM +DSP嘅分別(只代表我自己, 唔代表其他人分唔到, 不過我深信有分別都唔大) 所以都係覺得算了把. 享受自己擁有嘅. 或者有一日懂得善用佢地, 到時才升級到Z7, Z11 or 更高階都未定.

可能好多Ching 覺得我搞65系分化, 其實我覺得00系以上已經好多人提及,亦好多資料, 反而65就好多人覺得冇 DTS-HD +DSP而避開咗或寧願用其它品牌都唔揀65系, 所以我先至嘗試聯繫其他65係嘅朋友仔發表下意見. 等多d 65系朋友多d出黎溝涌. 亦比大家65系用家冇咗DTS-HD +DSP唔等於死路,冇得玩. 如有得罪請見諒

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 131# ah_D
ah_D兄,不要介意人地點講。是緊要自已滿意,好多人都覺得自已的選擇天下無敵!就算你擇左V3900,一樣有人問你點解會買3900。唔買Z7,到你買了Z7,又話不如一步到位。買Z11先最好!因為只要你唔係買最貴果部,一定有人質疑你的選擇。玩AV最緊要自已開心,理得人講乜。打住禁多先。

黃金玩家

都ok!冇乜惡意嘅.
Mum...總之心態唔同啦!
所以我至會有條問題, 大家點係解買65系.
人人都可分享下買65嘅背後.
咁都可以知道65嘅價值同空間
真係明益Yamaha嘅marketing department

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

都ok!冇乜惡意嘅.
Mum...總之心態唔同啦!
所以我至會有條問題, 大家點係解買65系.
人人都可分享下買65嘅背 ...
ah_D 發表於 2010-3-15 01:08

只是講一下普遍現象,亦希望師兄不要太介意別人的想法。玩甚麼都係,平有平玩,貴有貴玩。最緊要自已玩得開心!禁你有無玩下Yamaha的EQ,有師兄話上過毒氣室玩過Z7的EQ,一試難忘!自已亦玩過下,中置的確好聲好多。

黃金玩家

1900 真係唔會la,雖然價錢差不多.
但冇2xHDMI out. 冇 HDMI standby pass through.
己經唔會諗. 再睇冇埋USB, Network,舊嘅無圖像介面. 需然唔係好重要.
但都睇得出個趨勢, 所以只係2065 or 3900嘅選擇.
其實都同意你講加3千玩佢嘅EQ唔算貴.
不過out budget太多la. 玩器材都係要有番d原則.
唔係好易喪智.就唔係幾好啦!

黃金玩家

只是講一下普遍現象,亦希望師兄不要太介意別人的想法。玩甚麼都係,平有平玩,貴有貴玩。最緊要自已玩得 ...
maskedtsang 發表於 2010-3-15 09:24

EQ 當然有, 2065需然唔太多只有前中後可以set. 不過set咗真係音效出晒黎.
但做得唔好, 又可以摧毀整件事. 有時又覺得Straight幾好. 人聲清好多.
特別睇Drama片.