設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ack_lam

[AV擴音機] Yamaha 擴音機用家俱樂部

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我剛入手了 Yamaha 1900. 買咗返到屋企打開盒見到都好開心, 但未有 speaker 可以試... 最後放返入盒...等.. ...
saint@silver 發表於 2010-3-8 18:52

嚇!禁慘!快D買喇叭喇!1900,入了多少錢?

星級玩家

多謝ah_D & maskedtsang 解答小弟問題!!

星級玩家

我剛入手了 Yamaha 1900. 買咗返到屋企打開盒見到都好開心, 但未有 speaker 可以試... 最後放返入盒...等.. ...
saint@silver 發表於 2010-3-8 18:52
.
Ching, 睇中咗咩speaker呀?

黃金玩家

好少碟同時有DTS-HD,LPCM或True HD & LPCM。多數只有一種,即是有高清音效,便無PCM。好難比較!但個人覺 ...
maskedtsang 發表於 2010-3-8 23:37

同時有DTS-HD True HD會多d. 有埋LPCM 7.1就港產OR 亞洲製作嘅片多D.
如殺破狼, 血戰新世紀,葉問等就有埋已解碼嘅LPCM聲軌File.
其實唔明白, LPCM 7.1點解會差過DTS-HD or TRUE-HD.
LPCM 7.1係非壓縮無失真原始格式, 而DTS-HD or True HD係壓縮無失真format.
兩者都係可支援 7.1 聲道 频率包含48Khz、96Khz和192Khz,採樣精度包括16bit和24bit
LPCM 7.1即使唔好過,亦無理由會差過. 即使有差別,都唔相差太遠?

星級玩家

同時有DTS-HD True HD會多d. 有埋LPCM 7.1就港產OR 亞洲製作嘅片多D.
如殺破狼, 血戰新世紀,葉問等就有埋 ...
ah_D 發表於 2010-3-9 14:15

"目前有代表性的HD音訊編碼格式是Dolby TrueHD,dts-HDMA,LPCM等三種。前兩種是無失真壓縮的數碼音訊格式,後一種是無壓縮的數碼音訊格式。所謂無失真壓縮的數碼音訊格式是指在解碼後可以恢復到與壓縮前原始音訊信號相同的水準,不會發生信號的丟失或改變,無失真壓縮要做只是一更有效方式將音訊資料“壓縮”成較低的碼率,便於存儲或傳輸。     一部電影的音效素材都是分門別類通過模-數轉換編碼製作成一軌一軌的LPCM,在配音時由錄音師根據劇情要求合成製作成母帶,最後根據壓盤的要求或轉成LPCM格式,或利用杜比或DTS編碼技術對各種音效的電平,動態進行平衡,優化,控制等等,最後經無失真壓縮製作成相應的音訊格式。        就實際聽感比較,LPCM音軌是直接從母帶上複製下來的,真實細緻,Dolby TrueHD的聲場側重流暢平衡,dts-HD的動態和包圍感令人震撼,特別是dts-HD音軌包含一個資料量達1。5Mbps的核心層,可由同軸或光纖輸入到沒有HD解碼功能的AV功放使用。"

如果以上嘅說法冇錯,我諗分別反而係大家嘅喜好多於好定唔好,sorry,小弟乜都唔識,有錯請Ching更正.

黃金玩家

大家買你的65原因係乜?
我買Yamaha 2065係
1. 對YAMAHA 早已情有獨鍾. 因為以前學琴鍾意咗呢隻牌字.
haha 但其實同AMP 又無乜關係. 只係品牌心理.
2 Yamaha DSP呢樣野早已馳名. 一定要試下
所以一定Yamaha. 至于點解係2065
1. 因為有2x HDMI out (must 必要) .1065 & 1900 bye bye....
2  其他再上型號out budget Z系唔使諗. 最接近都係v3900.但都相差3千多.
3. v3900 以出咗一段時間, 基于買電子野, 最好買最新出型號理論.  
就我呢個未算發燒友之下. 都係慳番.(最後都係拎咗3千出黎買speaker)天註定錢不留袋

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

大家買你的65原因係乜?
我買Yamaha 2065係
1. 對YAMAHA 早已情有獨鍾. 因為以前學琴鍾意咗呢隻牌字.
haha  ...
ah_D 發表於 2010-3-9 23:48

不是笑你,但真係第一次聽人講買Yamaha Amp因為以前學琴用過!因為Yamaha的DSP而買,相信這裡的大部分師兄都是基於這個原因。以前是玩開天龍Amp 的,因為舊amp剛好掛丟,所以便考慮換其它牌子試下。上來這裡看看,很多師兄都說Yamaha的包圍感好,放是便上show room試試,點知一試便中招。Yamaha豐富的包圍感,的確是不同凡響。加上show room  的Patrick 哥很友善,多試幾次也不會有怨言。所以便決定買Yamaha!寫到這裡,下次再傾!

黃金玩家

不是笑你,但真係第一次聽人講買Yamaha Amp因為以前學琴用過!因為Yamaha的DSP而買,相信這裡的 ...
maskedtsang 發表於 2010-3-11 09:21

haha 呢d叫愛屋及烏麻. 用開隻牌子有感情麻.
當然都知道Yamaha AMP嘅吸引處先至買啦.
咁你點解會買65系呢?好多人一上就Z7.

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係用1065!
maskedtsang 發表於 5/3/2010 16:22

CHing, 我都有打算換1065!對此機有什麼評價..。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

haha 呢d叫愛屋及烏麻. 用開隻牌子有感情麻.
當然都知道Yamaha AMP嘅吸引處先至買啦.
咁你點解會買65系呢 ...
ah_D 發表於 2010-3-11 10:21

呢個純粹係價錢問題,負擔得起咪買高級D,覺得1065價錢尚可,性能又不錯,便買1065。當時選購時,65系又是新出。1065已經是65系最高級的,(2065都未出),1900又不同價位。有些師兄會買665,765,spec同1065好像差不多。但睇過外國有些review,話它們的重量比較輕,可能火牛會唔足料。睇番資料,同1065又真系差成十磅八磅。禁765,1065,又差不到一千元,便買了1065。用落都幾滿意,最大缺點當然系無DSP on HD audio。不過要用都唔系無辦法,blu-ray player唔用bitstream,就可以用DSP。呢D系Yamaha的市場策略,係都唔放DSP on HD audio比入門級。想玩?比多D錢囉!1900以上咪有囉!禁作為消費者,你都無辦法。禁佢都因此流失左一班入門客,好似Onkyo 和 Poineer 人地都無話禁樣分級,自然好多入門的都用腳投票!無奈!