設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kc090908

[合併式擴音機] Naim Amp一問

鉑金玩家

heven 發表於 2020-8-4 00:26
師兄,佢嗰個定價同英國嗰張假單都係相若,只不過玩得Naim,嘅都係死估估,唔會轉其他嘢,例如電源線,喇 ...

SN3定價GBP$3499,而家GBP:HKD大約1:10
邊到有差唔多價,請話我知,想換SN3

不過都同意,NAIM有晒路UPGRADE,唔多啱D鍾意換野既朋友

鉑金玩家

heven 發表於 2020-8-4 00:19
XS3同SN3係唔同級的,所以XS3同200/202個價咪相差較大!反而SN3同200/202係同一級,因此價格相若!CD機方面 ...

多謝師兄意見 好詳盡
其實另一個考慮int. 既原因係
學師兄話齋 一部機+一部電源 係naim好常見既玩法
感覺分前後級 可能埋單玩玩下變4部機
int. 頂多一部起兩部止
所以先會諗XS3 / SN3

鉑金玩家

hkheihk 發表於 2020-8-3 19:34
難得有NAIM同好
XS3同200/202比,一定係200/202
因為SN3先大約係200/202果級

師兄 謝謝回覆
應該3年內都唔會諗住換機住
反而會考慮買CD機 同埋買隻入門黑膠
CD機會優先 因為家裡都有約100隻CD
大部分都係用電腦RIP左黎電腦駁DAC聽
想聽返CD機播CD

黑膠就係遲下有機會多個地方 有空間可以玩到黑膠機
所以搵AMP都會搵部可以有埋MC/MM唱放

鉑金玩家

malikysl 發表於 2020-8-4 12:23
其實最主要你聽乜多? 我部XS2 已經加齊補品, HI cap 都加埋 想上 SN3.  最主要係聽流行歌快歌唔夠力。玩n ...

師兄
小弟都係聽廣東國語/歐美流行多 (佔約7成)
其餘會聽下小品 jazz
較少聽交響/古典

鉑金玩家

hkheihk 發表於 2020-8-4 12:55
SN3定價GBP$3499,而家GBP:HKD大約1:10
邊到有差唔多價,請話我知,想換SN3

師兄請問你而家係用緊NAIM邊款?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kc090908 發表於 2020-8-5 12:51
師兄
小弟都係聽廣東國語/歐美流行多 (佔約7成)
其餘會聽下小品 jazz

同我聽既差不多。 你係朋友度聽過都應該滿意,可以去馬了!

Xs 同 sn 既分別, sn 多左個 balance 制, 再多個dr 牛, 似 Xs 加 hi cap.
Naim cd 除左部入門級, 應該仲有部貴價發燒級。

我應該會由Xs 2 上 sn 3,  遲d可以 講埋個分別
DNA 號碼
ONKYO5010, BDP 9700,1000 ULTAR, R300, Q300C, FA

鉑金玩家

malikysl 發表於 2020-8-5 14:44
同我聽既差不多。 你係朋友度聽過都應該滿意,可以去馬了!

Xs 同 sn 既分別, sn 多左個 balance 制,  ...

師兄意思係SN3 唔需要加HI CAP?

期待師兄分享XS2上SN3既分別

鉑金玩家

kc090908 發表於 2020-8-5 12:53
師兄請問你而家係用緊NAIM邊款?

我都係XS2,不過無加補品
XS2 BASS係差D,尤其細聲BASS會無咁出

CD機我就放棄咗,network方便太多
好少碟聽完幾次,我都仲會成隻聽晒

有人會用uniti star再駁AMP,你睇下會唔會考慮

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

SN3都可以加Hi Cap
其實加cap是用在前級供電,因為前級靚左D聲咪靚囉
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kc090908 發表於 2020-8-5 16:20
師兄意思係SN3 唔需要加HI CAP?

期待師兄分享XS2上SN3既分別

因 XS + Hi Cap 大約等於 SN 既前級放大, SN 就整體好力,當然睇你筆直啦,直上SN 係好事。
DNA 號碼
ONKYO5010, BDP 9700,1000 ULTAR, R300, Q300C, FA