設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qaz123

[Soundbar] Soundbar之選擇經歷(JBL BAR 9.1 vs 三星Q950T)

鉑金玩家

TonyHome@G 發表於 2020-8-18 17:41
問過個sales佢答得我好清楚
PAN記 G佢睇 netflix 只係出到Atmos 係電視機喇叭, 但hdmi 出唔到 atmos! 所 ...

我用緊 GX800H ... 睇 Netflix 係可以經 HDMI 出到 Atmos 去我部 AV Amp (Pioneer LX901) ... 我唸 GX880H 比我部更新更高級,照計冇理由唔得 ... 可能個 sales 老點你

星級玩家

dominickwok 發表於 2020-8-18 19:45
我用緊 GX800H ... 睇 Netflix 係可以經 HDMI 出到 Atmos 去我部 AV Amp (Pioneer LX901) ... 我唸 GX880 ...

師兄你係咪HDMI 2.1線接駁ARC去AV AMP?
我正係到諗 為左玩到Atmos
要買個Apple TV去soundbar去GX880H

銀級玩家

dominickwok 發表於 2020-8-18 19:45
我用緊 GX800H ... 睇 Netflix 係可以經 HDMI 出到 Atmos 去我部 AV Amp (Pioneer LX901) ... 我唸 GX880 ...

咁sales 佢可能 老點 , 謝謝指正

專業玩家

新手一問JBL bar9.1,屋企果部係舊HD電視,如果想用到bar 9.1嘅atmos同dts x,係要另外買部新嘅4K播放器?求指教

鉑金玩家

Jerry33669 發表於 2020-8-18 20:04
師兄你係咪HDMI 2.1線接駁ARC去AV AMP?
我正係到諗 為左玩到Atmos
要買個Apple TV去soundbar去GX880H  ...

唔駛 HDMI 2.1 線。用普通 support HDMI 1.4 線已經 OK,串流服務嘅 Atmos 係用緊有損壓縮嘅 Dolby Digital Plus 編碼,唔同 bluray 碟嘅 Atmos 用無損壓縮嘅 Dolby True HD 編碼。

銀級玩家

Jbl 9. 1會好過Samsung Q950T嗎?隔離有師兄話 Samsung 950T sub仔同後置會斷線

進階玩家

Scirocco 發表於 2020-8-18 21:42
新手一問JBL bar9.1,屋企果部係舊HD電視,如果想用到bar 9.1嘅atmos同dts x,係要另外買部新嘅4K播放器? ...

是的,我用Apple TV 4K 入 JBL 9.1 出 Sony TV 9000e (HDMI ARC),簡單設定個Apple TV 後 dolby vision同dolby atmos都無問題,我個電視無eARC,無樓上各位的煩惱。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

dominickwok 發表於 2020-8-18 22:43
唔駛 HDMI 2.1 線。用普通 support HDMI 1.4 線已經 OK,串流服務嘅 Atmos 係用緊有損壓縮嘅 Dolby Digit ...

請問你的AMP顯示是DD+還是Atmos?

我的是P記GZ1000H,AMP是Denon x2500h,播Netflix時AMP只顯示是DD+,兩個都支援Atmos,只知係唔係正常?

星級玩家

Dreamking123 發表於 2020-8-19 17:04
是的,我用Apple TV 4K 入 JBL 9.1 出 Sony TV 9000e (HDMI ARC),簡單設定個Apple TV 後 dolby vision同 ...

我都係用緊sony電視,都係冇Erac
試左好耐電視直出係出唔到atoms
好啦,咁我用第二個方案,用apple Tv駁去soundbar再上去電視,用依個方法出atoms
出係出到atoms,但睇apple tv果時好唔穩定,電視個畫面會間中會跳一下,睇睇下戲又跳一下

鉑金玩家

Dancer 發表於 2020-8-19 21:58
請問你的AMP顯示是DD+還是Atmos?

我的是P記GZ1000H,AMP是Denon x2500h,播Netflix時AMP只顯示是DD+,兩 ...

Atmos