設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mtvbb

[請教] 加後級後出現/發現既 接觸線及喇叭有輕微雜聲問題

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

582 發表於 2020-7-30 22:30
响menu setup 嗰度應該搵到一項調校每聲道音壓既,將主音量扭到0dB再用音壓計調校每聲道到皇位既音壓{:6_1 ...

CHING 請問用音壓計係唔係用手機APP?, 係唔係CAL 完, 再開VOL 去到0 DB  去CAL 呢?
THX

鑽石玩家

mtvbb 發表於 2020-8-1 16:06
CHING 請問用音壓計係唔係用手機APP?, 係唔係CAL 完, 再開VOL 去到0 DB  去CAL 呢?
THX ...

手機app都可以,cal完之後先搵返調校level個一項,然後將主音量扭去0db,將音壓計放在皇帝位近耳高度,咁就可以check到每條聲度到帝位既音壓是否一至及音壓多少dB

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mtvbb + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用901。。條trigger cable要用單聲道線。。 之前買咗條,雙聲道。。插十仔去係唔會著。。 插完要入去 設定 裏面開返

評分

mtvbb + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

再分享下。。
我901去後級,推前置有電流聲。。
發現。。某啲rac線係會有電流聲。。有啲會冇
長係1.5米。。。
我試過同一品牌。同一型號。。
1米長,冇事
1.5米。。 有電流聲
用1.5米時。。有次我無意之中發現。
用手指,掂住後級,其中。條rca 負極 外殼 。。會冇咗電流聲
但冇可能長期用手掂住。。
之後我再用條線。。
將左右rca外殼負極,接通。。 就完全解決了

評分

mtvbb + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

cmlee 發表於 2020-8-8 11:34
我用901。。條trigger cable要用單聲道線。。 之前買咗條,雙聲道。。插十仔去係唔會著。。 插完要入去 設 ...

我見係後級跟機既線, 搵日睇睇先THX

黑鑽玩家

cmlee 發表於 2020-8-8 11:41
再分享下。。
我901去後級,推前置有電流聲。。
發現。。某啲rac線係會有電流聲。。有啲會冇

O 原來仲有呢招, 請問CHING 係用D 線駁好每一個串聯之後貼地, 定唔洗呢

我目前上星期去左鴨記買8 仔, 鴨記無, D 鋪話用磁環, 跟手又有鋪話8仔唔係鴨記係出面大街去到入左果粒野, 目前要$170
因要用F插, 搵人要去多次
而我加左磁環, 目前, 開機無聲, 當睇戲就會見前置高音有聲.
目前如果跟手8 仔都KO 唔到, 就睇下D 平平地既2CH 合併機.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

mtvbb 發表於 2020-8-9 10:15
O 原來仲有呢招, 請問CHING 係用D 線駁好每一個串聯之後貼地, 定唔洗呢

我目前上星期去左鴨記買8 仔, 鴨 ...

只係左,右 負極接通。

黑鑽玩家

cmlee 發表於 2020-8-11 16:25
只係左,右 負極接通。

OK TKS CHING
另請問一下CHING 用咩 線連按呢

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

似係有微電流入左負極, 後級應該無問題,
只係放大左微細既電流聲, 可以試下加地盒落機身,或者改好D屋其條地線~玩埋毒立電

題外話以前有前輩教兩聲道, 係喇叭負極加漆皮線老鼠尾可以增強空間感,空氣感~
個原理應該係將極少大氣電子帶入負極~負極係用尼回路,所以少少微電流都有影響聲音....
我親身試過係得, 不過會多左少少雜訊...應該係有少少電流聲係底而唔會沙既感覺~
又試過有D RCA 插太近...RCA插係貼住咁濟都有影響....

不過其實多聲道爆緊戲應該唔覺, 除非套戲好靜...............
或者聆聽空間真係超靜...所以特別覺得明顯.
LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

黑鑽玩家

morrise 發表於 2020-8-11 19:53
似係有微電流入左負極, 後級應該無問題,
只係放大左微細既電流聲, 可以試下加地盒落機身,或者改好D屋其條地 ...

THX CHING INFO
睇片係唔覺既, 有小小聲, 總係想搵下方法, 睇下點KO 佢
等我搵日換下8仔果粒, 之後再試下先THX