設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 加後級後出現/發現既 接觸線及喇叭有輕微雜聲問題

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
求教各位CHING

用緊701, 加左老秦7250 (行緊5.1.4, 地下5隻交晒比老秦, 天花交比701, 打算遅D入下AUDIOLAD 6000A試下2CH, 跟手7CH 交晒比7250)
目前遇上以下問題

7250部份
有一個CH 近電源位, 初初機返來時第一日無野, 第二日插果個位既CH 有D好大同明顯既電流聲係喇叭到, 換另一個CH插入又係時有時無....先放棄佢先, 反正目前只用5CH先插其他位
跟機既接觸線, 插左去701既 背部CONTROL位, IN1, 2, 都試過都係控制唔到部7250開關, 求教係唔係有D野要係701 到SET呢?

701問題
首先唔知係唔係我部機有問題, 點CAL, 都好似無物點"行"到, 同之前就咁 701分別唔大, 只係細節聲多左D同唔會腳軟
而空間感係無改善到...
同埋CAL 完, 前3已去到音壓最低, 請教完高人後, 已自行加返高

另一問題就係前置有好輕微Z Z聲, 睇返舊POST加有线隔离器, 我分線又加, MAGIC TV 又加, TV 又加, 第一日右邊無左, 左邊仍有, 關機幾小時後開機2隻前置無晒
安樂晒, 第3日開機前右又有小小ZZ 聲, 而插701既4隻天花後左果隻有ZZ聲, 仲要大聲D既...

真係幾煩
求教有無D方法可以攪攪無果D ZZ 聲呢?

另701 有無心得, 可以 CAL 機出來狠, 勁D 呢?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

我都想知有咩解決方法

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

AskaLung@FB 發表於 2020-7-29 17:53
我都想知有咩解決方法

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

2年用901 + 7250, 用 trigger cable, AMP入面好似有得SET, 但都係冇反應, 都係要手動開.

Z Z聲係TV天線加個noise isolator就無事

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 20 + 20

查看全部評分

黑鑽玩家

so0072002 發表於 2020-7-30 10:26
2年用901 + 7250, 用 trigger cable, AMP入面好似有得SET, 但都係冇反應, 都係要手動開.

Z Z聲係TV天線加 ...

有關 TRIGGER CABLE INFO 唔該晒CHING

另noise isolator 我都加左果D, 不過係淘寶入, 請問有無介紹呢
唔知係唔係我加得太多呢.......有無推介呢THX
NI 1.png

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

mtvbb 發表於 2020-7-30 11:55
有關 TRIGGER CABLE INFO 唔該晒CHING

呢隻, around $150

鑽石玩家

Auto cal 完後用音壓計check吓每條聲道音壓是否太低,如果只有60零db就調高至70db或以上,另外如有聲道係large就改翻small,之後應該會狠勁好多.

黑鑽玩家

582 發表於 2020-7-30 14:17
Auto cal 完後用音壓計check吓每條聲道音壓是否太低,如果只有60零db就調高至70db或以上,另外如有聲道係larg ...

60零db就調高至70db或以上--- 請問係邊個位睇 THX, 等我攪下佢先

黑鑽玩家

收到, 搵日出老深睇下先

鑽石玩家

mtvbb 發表於 2020-7-30 16:07
60零db就調高至70db或以上--- 請問係邊個位睇 THX, 等我攪下佢先

响menu setup 嗰度應該搵到一項調校每聲道音壓既,將主音量扭到0dB再用音壓計調校每聲道到皇位既音壓