設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: johnwick

[DAP播放器] 大牛龜220max vs 大屎忽k100

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

patrick@wong 發表於 2020-7-21 09:41
我比較中意SE200個9068 x 2,人聲和acoustic密度好正

師兄,請問同9038比爭得遠唔遠?見你咁講好似又唔錯喎,同埋力水ok嗎?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

德仔老豆 發表於 2020-7-21 09:21
師兄鍾意AKM定ESS多啲?
見facebook有人話ESS嗰邊愈煲愈好聽

師兄,請問煲AKM同ESS可唔可以一齊煲定係分開插耳機先煲到?我去到舖頭試先問驚比人問候....

另外,玩過K100真係完全冇一忽覺得似A&K嘅機,A&K聲底係清有線條,而K100底頻多就聲偏朦,講外貌就完全兩個世界添,K100設計美感同手感唔講我以為係大陸山寨廠出品,話果個咩A&K前CEO都唔知係咪掛羊頭賣狗肉借以前做過CEO之後冇嘢撈嚟幫佢啲同鄉掛名賣廣告。

銀級玩家

johnwick 發表於 2020-7-21 12:05
師兄,請問煲AKM同ESS可唔可以一齊煲定係分開插耳機先煲到?我去到舖頭試先問驚比人問候....

另外,玩過 ...

你AK年資不長︳AK 在sp1000以前的機就是這種聲音,好不好見仁見智

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fatboy02 發表於 2020-7-21 12:09
你AK年資不長︳AK 在sp1000以前的機就是這種聲音,好不好見仁見智

我記得240都係清淡型,雖然低頻唔勁但起碼唔係朦....
反而我朋友話K100有少少似海貝浸聲

銀級玩家

johnwick 發表於 2020-7-21 12:17
我記得240都係清淡型,雖然低頻唔勁但起碼唔係朦....
反而我朋友話K100有少少似海貝浸聲 ...

我有sp2000,都想找些以前的聲音

銀級玩家

johnwick 發表於 2020-7-21 12:05

另外,玩過 ...

睇AK官網 佢AKM 同ESS 兩邊DAC同amp都好似係分開做獨立線路
照計就兩邊同時插都會有聲
見fb其他ching都係兩邊各一對耳機咁煲
但有冇分一定要一齊3.5/2.5就要再去試先知 上次冇試呢樣

K100就算啦......
淨係見到4497EQ同個九唔搭八嘅銀手屎忽design就知啲野都未成形試水溫
打住AK前CEO個牌頭都係gimmick噱頭野姐
你話如果AK個調音師同成個R&D過晒去 咁就真係值得期待喇

鉑金玩家

Johnwick兄,之前有用過SE100,可以試埋SE200丫,今次部機比我感覺比其他機再走前, 無論聲音和外型也是, 小弟不敢說推薦, 始終音響是個人的, 最緊要自己喜歡便可!

小弟玩HiFi廿幾年,同好多前輩都有個睇法, 原子粒機在未煲機和煲熟在音質上大概有兩成左右差異, 所以一般來說,新的原子粒機初部聽感大概己經可以聽出其質素,不過膽機差別會大些, 喇叭基於物理動作和單元物料,差別可以有三成左右, 我們以前去音響店試到些不好聲的擴音機,有些店員就會推說: “部機未煲好, 煲熟會好好聲的” 我們只好一笑罝之, 畢竟人家只是搵食吧!” 耳機和手提機大概也是這個差異吧, 不過由於零件數量和體積相對細好多, 所以差異相對會再細些吧.

回想以前, 小弟跟很多ching一樣, 誤信很多謬誤, 結果是當然交過很多學費, 但就吸收了經驗, 這些經驗分享是幫助到初燒玩家, 不走冤枉路, 只是現今網絡世界, 真假難分, 燒友們要小心過濾, 共勉之.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
johnwick + 10 + 10
Hobbyists + 10

查看全部評分

銀級玩家

fatboy02 發表於 2020-7-21 13:08
我有sp200,都想找些以前的聲音

收部二手舊model玩下 好過做新廠白老鼠啦
當收藏都開心啦 啲舊model真係買少見少

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vivibo 發表於 2020-7-21 13:24
Johnwick兄,之前有用過SE100,可以試埋SE200丫,今次部機比我感覺比其他機再走前, 無論聲音和外型也是, 小弟 ...

Vivibo兄所言甚是,我未玩過hifi所以都唔太清楚,我本身由se100升級上N8, 以為唔會再買返平過呢個級數嘅機,我見se200同上代好似差唔多樣以為只係小升級無特別留意,不過我都係犯賤,而家又屎忽痕想買多部機玩吓,所以見好多師兄講得啱,都係要交吓學費玩多啲先揾到啱自己嘅正嘢玩,揾日去試埋部200先,謝謝!

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fatboy02 發表於 2020-7-21 13:08
我有sp200,都想找些以前的聲音

Sp2000真係太恐怖,個價又硬,要儲吓錢先,請教下師兄有邊隻型號係有以前的聲音,我想比較吓,謝謝!