設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 大牛龜220max vs 大屎忽k100

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
呢個星期又home office, 又可以周圍睇吓有咩玩,近排身痕想入多部player機玩吓 ,呢幾日就試咗好似好多人講嘅220max,今日就試埋部K100,分享吓個聽感:

220Max力水真係堅,低頻潛得深好恆夠punch,背景算靜,空間感足夠,分析力同分離度就普通,不銹鋼body手感好實在,巨無霸身形夠霸氣,不過就好鬼重袋出街都幾喺嘢,而介面系統就好似麻麻哋,有少少lag,今日係舖頭玩咗15分鐘就hang 咗要重新開機,舖頭姐姐仔話呢個牌子咁係正常,望之後update會好啲,另外個充電都幾搞笑,要分開兩隻牛充,但又唔係用兩個usb, 個隻DC 牛要買多隻放公司又要另外配好似好麻煩,而且比K100貴dd。

至於今日就去試咗K100, 見啲人介紹又話咩有舊A&K嘅聲又模擬味, 可以玩換電好似幾得意,個大屎忽好鬼突出,我唔係好熟舊A&K型號,目前用緊N8,之前只用過se100同試過friend 部240同SP2000,240就幾清同幾細緻,但冇乜力水,而SP2000就太強(包括價錢)唔同級數冇得比較,老老實實我就覺得K100外觀幾怪同埋浸聲根本完全唔似se100或240, K100最突出係個低頻,同220max唔同K100係屬於係非常豐富型而唔係220max個種好力量型,音場就不及200max,不過好奇怪 ,人聲中低都正常但中高至高音就好矇同啲尾音好散,聽女聲唔掂,好似聽Adele就似個口隔住塊布唱,聽水樹奈奈又好似佢傷風感冒個鼻"盟"咗唱咁,不過聽hiphop幾爽,至於拎上手比220MAX 輕好多袋出街冇咁吃力,不過手感好怪,部機我唔係好明點揸先正確同埋唔夠220MAX咁扎實,成部機好多併接位(好似國磚啲平機咁),個屎忽位又好“銀”手 ,不過操作介面比220MAX順暢,同埋部機個外殼設都幾怪,不論袋入袋揸上手都好唔user friendly,放上枱又唔可以企直,我真心唔明韓國設計師竟然整到咁差嘅設計。

鉑金玩家

師兄好中肯...所以兩部都唔會考慮...一部for 大力出奇蹟嘅人但基本野異常差劣...另外一部四不象試水溫.點買得落手⋯⋯

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

220max其實不是想像中那麼大力,k100呢部野有D古惑煲吓再聽
不過K100+Nio真心唔夾聲即變厚朦又好像推不開的幅度抑壓

銀級玩家

220Max聲底係真係唔錯
最少好過ibasso以前啲機
聽得出有力但底噪唔明顯 個中低係聽得過
不過佢啲反人類式操控同介面就難搞啲
好似琴日出左新firmware

不過點反人類都唔夠K100個屎忽
真係睇見都唔知點攞上手
放落枱又頂住晒 放落褲袋又大大舊突出黎
同埋講真 市面真係攞黎for audio嘅電有幾多
換電呢啲都係gimmick多過實際用 心理影響生理
等你覺得多樣野玩又扺啲姐

師兄有冇試過AK新嗰部SE200同Fiio部M15?
大家都係一萬鬆啲價位有冇得比較下

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

德仔老豆 發表於 2020-7-21 08:33
220Max聲底係真係唔錯
最少好過ibasso以前啲機
聽得出有力但底噪唔明顯 個中低係聽得過 ...

SE200 vs M15, 個人覺得SE200聲底較清爽.M15中低較有氣勢和力水大D.
以上純個人聽感(M15 前用家和現用 SE200)

銀級玩家

ip_csl 發表於 2020-7-21 08:59
SE200 vs M15, 個人覺得SE200聲底較清爽.M15中低較有氣勢和力水大D.
以上純個人聽感(M15 前用家和現用 SE ...

師兄鍾意AKM定ESS多啲?
見facebook有人話ESS嗰邊愈煲愈好聽

反而想知SE200同K100 大決鬥
兩部都係一萬鬆呢啲中階價位
兩部都係標榜有唔同聲玩
一部就換電轉聲 一部直頭多舊dac
一部就攬住AK前CEO個牌頭 一部就正宗AK

呢單野真係難分難解勁過溏心風暴

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ip_csl 發表於 2020-7-21 08:59
以上純個人聽感(M15 前用家和現用 SE ...

我比較中意SE200個9068 x 2,人聲和acoustic密度好正

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

德仔老豆 發表於 2020-7-21 09:21
師兄鍾意AKM定ESS多啲?
見facebook有人話ESS嗰邊愈煲愈好聽

個人鍾意ESS多D,但輸出比 AKM低D.

銀級玩家

220max等佢update到唔疾機先決定出唔出手。。。成日hang機非常影響使用感受。。。

銀級玩家

rockmirage96 發表於 2020-7-21 11:02
220max等佢update到唔疾機先決定出唔出手。。。成日hang機非常影響使用感受。。。 ...

第一次買ibasso ?