設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PepperFish@FB

[請教] 超短投投影機

鑽石玩家

三星玩樂勲章

goldberg0083 發表於 2020-6-30 11:34
超短投投影機最細都80吋冇50吋
你有冇現場睇過你朋友的p1呀
論畫面質素 一定靚過sony,

唔止去朋友屋企睇,直情將部p1搬返自己屋企同友人一齊比較,p1勝在開燈睇Ok,但一熄燈,Sony配合stewart幕,赢太多,不認同p1靓過Sony,2對眼为証,用同一部203播,其细節位不及Sony,看小丑回魂分別。既然無50吋,看來用部薄身LED上牆算。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2020-6-30 11:55
唔止去朋友屋企睇,直情將部p1搬返自己屋企同友人一齊比較,p1勝在開燈睇Ok,但一熄燈,Sony配合stewart ...

其實你咁樣試近係試唔到啦, 如果你有兩隻幕就是得
因為超短投係要用超短投嘅幕先會靚 最低要求要用黑珊幕
(正常抗光幕無問題) 如果用超短投嘅幕 Sony 會輸好多條街, 一個向前出光一個向上出光, 物料唔同設計唔同
玩什麼都係對症下藥先會有理想表現
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2020-6-30 11:55
唔止去朋友屋企睇,直情將部p1搬返自己屋企同友人一齊比較,p1勝在開燈睇Ok,但一熄燈,Sony配合stewart ...

因為你一支幕試曬兩部機, 我都知道sony配stewart係好靚
p1 配菲涅爾超短投抗光幕都係絕配
一枝幕對兩個唔同性質嘅機測試 會對一部唔公平
我就兩樣幕都齊曬,p1仲要贏我部sony 520好多
到底p1贏sony什麼呢係陽光感畫面夠力,同埋立體感, 話曬都係雷射光源
我都係事實 純粹討論性質
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

三星玩樂勲章

goldberg0083 發表於 2020-6-30 12:19
其實你咁樣試近係試唔到啦, 如果你有兩隻幕就是得
因為超短投係要用超短投嘅幕先會靚 最低要求要用黑珊 ...

用兩隻唔同物料幕咪一樣試唔到,因為都唔係同一樣點可以比較,画質自然有分別,友人玩的就是抗光幕,是否如你所言靚到咁,真係各花入各眼,结論係買自己心頭好,自己滿意就得

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2020-6-30 12:44
用兩隻唔同物料幕咪一樣試唔到,因為都唔係同一樣點可以比較,画質自然有分別,友人玩的就是抗光幕,是否 ...

兩隻物料試兩部唔同嘅幾點會試唔到呀師兄, 乜你唔係話比較畫面咩仲可以比較啲乜
其實我都唔想p1靚㗎因為我部sony貴佢咁多
我都說過所有投影機都係熄燈睇係最靚
如果你想p1開燈都好似熄燈睇咁靚咁就真係冇可能
因為睇電視唔太過要求高,但係睇電影我諗每個人都會 希望質素高好多
喺76有位師兄都係用p1,好多師兄都上過去睇過都係用投影機,都話畫面靚不過各花入各眼啦

星級玩家

成龍大哥 發表於 2020-6-29 23:36
藍光碟.....

thank