設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PepperFish@FB

[請教] 超短投投影機

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2020-6-29 22:20
幾靚,不過手機影相同真實睇係有距離,打返折扣,我都想揾部細细地投影機睇電視 ...

係呀用手機影一定要打個折頭,因為一定冇現場睇咁靚添, 我手機影得唔好
(或者你意思係影相靚過現場睇)
因為選擇雷射投影機就係貪佢可長開唔使理用咗幾多小時亦冇顯示話畀你聽用咗幾多小時
本身我用開60吋tv 而家愛嚟換咗做飯廳電視
現在我用三部投影機一部在房看電視, 另外兩部廳用一部sony 4k睇戲,一部堅果U1當電視用

SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

三星玩樂勲章

goldberg0083 發表於 2020-6-29 22:59
係呀用手機影一定要打個折頭,因為一定冇現場睇咁靚添, 我手機影得唔好
...

影相係會靚過現埸睇,我自己玩Sony360 4K投影,用三星手機影,d色特濃,現埸睇唔差,但手機顏色過份跨張

鑽石玩家

三星玩樂勲章

goldberg0083 發表於 2020-6-29 22:59
...

可以影下家居環境嗎,我打算用堅果睇電視、4K投影睇戲

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ob3to 發表於 2020-6-28 23:44
成龍大哥你好 晝面幾正喎 唔好介意想問吓你呢
是用蓝光升頻4K還是用4K機+4K碟呢? 謝謝 ...

藍光碟.....

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

avsuperman 發表於 2020-6-29 23:33
影相係會靚過現埸睇,我自己玩Sony360 4K投影,用三星手機影,d色特濃,現埸睇唔差,但手機顏色過份跨張 ...

可以手動調校吧,但現場睇同影相出嚟分別最大是解像度,影相始終濛少少(我用S10e)

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2020-6-29 23:34
可以影下家居環境嗎,我打算用堅果睇電視、4K投影睇戲

12樓已經影咗一張相
每人屋企天花咪又係兩枝燈 四面牆
如果想試效果你應該去買投影機的地方試
香港都有一兩間 係有得試超短投
都係著曬燈 但什麼投影機都一定係暗燈或者熄燈係最靚呢個係事實
如果同普通tv比較堅果投影機u1 加黑珊投影幕,著燈睇電視係tv嘅八成半左右 如果想靚畫面就一定唔好似我裝天花 因為會冇咁光, 如果熄曬燈就會變返正常
八成半唔代表佢唔夠光可以再光多D都得!但係會一樣犧牲咗黑位
一定夠睇, 但你應該係考慮安裝嘅問題如 如果好似我裝天花
就會畀擺喺枱面難度高十倍,睇落好簡單但係裝過你就知我講什麼!
我裝個三部天花超短投第一部裝咗五個鐘第二部 三個半鐘我自己嗰部一個鐘  一定要加抗光幕如果唔係 效果一定不會好
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

...

玩三部投影
人家仲玩緊前朝古物........

鑽石玩家

三星玩樂勲章

goldberg0083 發表於 2020-6-30 00:02
12樓已經影咗一張相

友人玩的optoma投影,睇相係靚過現場,3萬幾的画質

鑽石玩家

三星玩樂勲章

goldberg0083 發表於 2020-6-30 00:02
12樓已經影咗一張相

我現用的投影,就是想知電視位變堅果睇電視(50吋)效果如何,想贴牆,另一部用作睇戲

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2020-6-30 10:38
我現用的投影,就是想知電視位變堅果睇電視(50吋)效果如何,想贴牆,另一部用作睇戲 ...

超短投投影機最細都80吋冇50吋
你有冇現場睇過你朋友的p1呀
論畫面質素 一定靚過sony,
我裝第二部超短投就係optomaP1
三萬蚊這個價錢靚過好多投影機