設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PP-HK

[AV擴音機] 我都有開箱文la (Pioneer LX52+LX72)三條HDMI小小報告P.9

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咪玩我呢個VSP啦VIP, 咪係你介紹既CHORD, 不過冇錢入active silver plus, 只係訂左舊款既silver plus。2008 whathifi全年hdmi大獎得主, 而家只售5舊幾。雖然係1.3a, 但check過1.3a同1.3b或c, 係完全冇分別。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

等左一個星期, 條HDMI到了, 但個網竟然送多6條俾我, 開心。

今晚試聲先。

星級玩家

送多6條?  

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

咁筍  

鉑金玩家

6條魔術貼, right ?
kleehkg 發表於 2010-3-11 15:41

典解你咁醒既! 雖然唔係乜高價贈品, 但係小小意外驚喜都使我好開心, 因為之前都想過幫佢訂, 點知佢送埋俾我喎。

鑽石玩家

齙牙珍

俾你呃咗我添  

鉑金玩家

你咁靚女, 唔呃你又點會入黎呢?

鑽石玩家

齙牙珍

Yah~好衰架  

鉑金玩家

都叫開箱文啦

開左袋係咁, 一盒hdmi加魔術貼, 送既

打開包裝, 見到條線

睇相唔覺, 估唔到條線都幾硬下及小小粗, 插入bdp及amp後, 畫面光了點, 聲音唔係立時聽得出個分別, 但條線完全未煲。我影音分了家用同一對喇叭, 72 preout俾naim, chord既線不嬲都配naim, 今次都叫做matching掛。

鉑金玩家

入手條CHORD SP後, 今個星再入了兩條HDMI線, 分別係BJC serious 1及SUPRA。卒之一家團聚, 今日特意放假試下三條的分別。

先旨聲明, 係audio方面我係比較喜歡銅線的, 所以有少少偏向都唔奇。三條線插入72既不同HDMI插口, BDP先換插, 試既係BATMAN頭幾段。SUPRA及BJC都係銅線, CHORD係鍍銀。價錢方面, SUPRA及CHORD訂番黎都係5舊左近, BJC新線約兩舊, 我接二手。CHORD的run in時間最長, 大約係幾套戲左近, BJC因為係二手估計都煲左一段時間, SUPRA就尋日先番, 用PS3 run in了兩小時, 所以run in時間以SUPRA最短。

聲音:
SUPRA同CHORD的取向有大分別, 一插就分到。SUPRA的低頻較多及潛得深, 包圍感較強, 一換上CHORD後, 感覺清晰左但薄聲, 好像少了截墊底聲似的。以低頻黎講, SUPRA較為討好。高頻及速度方面, CHORD的表現較好, 第一幕的幾下鎗聲, 速度感好高, 不過收得快少少, 其它的聲音都感覺高頻較為突出, 弱音亦係三條線中較清楚。SUPRA就平均一點, 我係EQ度加番少少高頻, SUPRA的高頻也不錯。BJC的取向和SUPRA類似, 但高低伸延唔及SUPRA, 所以感覺中頻少少突出。

畫質:
三條線的表現都差唔多, 夠光, 而立體感以CHORD最強。

我最後的選擇係SUPRA駁BDP去AMP, CHORD駁AMP上電視, BJC俾PS3用。不過, 想講一點, 其實三條線的分別係好細, 細到只可以用感覺黎分別。而由於SUPRA與CHORD的用料不同, 銅線的特性係較平衡同低頻表現較強, 而銀線分析力較好速度快, 但會薄聲一點。所以, 對用分析力好但薄聲的AMP如PIONEER及YAMAHA, 我覺得銅線會適合點。而走厚聲底及埋身感強的DENON及ONKYO, 用銀線就可以補償一D分析力及速度感, 總括黎講都係平衡。

HDMI的投資到這一步我個人覺得差唔多了, 而家既駁法聲、畫的表現我覺得都符合我的要求, 包膠亦到此為止。

評分

參與人數 4威望 +24 收起 理由
jason_lwk + 5
stanley2468 + 5 我很贊同
hkp1196 + 8 Good report!
kleehkg + 6

查看全部評分