設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Hongkk9870

[電源線] 電源線真的有效??

1萬

白鑽玩家

老而不

視乎用家環境是不是必要, 依經驗來說
昔日近工業區的住宅,  如果有電源再生的那種東西, 是有幫助的; 但如果是純住宅區, 用了也不一定覺很有成效。
又者2ch 分很多派的玩法, 當中玩電和不玩電已是2派。
而不玩電中像在我而言的最基本定義是希望達到電源盡量原始兼用中性的東西, 比如牆蘇用普通的黃銅製的, 牆線原裝, 只是拖板等的地方多一上防干擾的物品就行了。
玩電的會用不少金銀銠插, 牆蘇牆線有特別喜好去調味。那個就是另一本不完的書了

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果要改善電源供應, 又唔提及電箱, 配電設備, 那是不設實際。

源頭是垃圾, 下源也是由垃圾改善得出的結果。

Rubbish in,  rubbish out.  

當然這是舉例。 但我建議都係盡你所能, 去改善源頭, 好過你用數千, 數萬, 堆砌牌子, 什麼AQ, SILTECH, NORDOST. 但源頭只是沒有屏閉的單支1.25MM 工業線。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MTX + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

進階玩家

koalaau 發表於 2020-6-19 14:26
其實又未必要講到大廈電線,個人有一經驗,用了隻算有質素的隔離牛後,聲音係有改善,之後再換條好少少的電 ...

但係經由隔離牛過電都會影響到條電源線嘅電流量?
或者可唔可以話只係換條好少少嘅電源線再加隻高質隔離牛個效果已經會好好多呢?
如果係咁電源線係唔係個重要性相對其他線材比較低呢?

進階玩家

raylee 發表於 2020-6-19 17:20
如果要改善電源供應, 又唔提及電箱, 配電設備, 那是不設實際。

源頭是垃圾, 下源也是由垃圾改善得出的 ...

啱啱入坑時間太短, 電箱位依家仲研究緊. 見到隔離POST討論緊電源線所以想學下野問下各位師兄
有少少離題,配電/電箱分面可唔可以分享小小呢方面可以點樣處理, 會唔會因為呢到而影響到其他嘅配置

進階玩家

eric_on 發表於 2020-6-18 20:50
好大影響,正如上面師兄咁講。但唔代表貴一定好,每一種導電物料性能都不一樣,夾到機就好。可以問朋友借條 ...

都係嘅, 夾唔夾都要慢慢試. 最衰身邊無朋友一齊玩
不過多謝咁多位講解
唔知各位師兄有無啲相熟鋪有借線試機嘅服務?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hongkk9870 發表於 2020-6-19 18:38
啱啱入坑時間太短, 電箱位依家仲研究緊. 見到隔離POST討論緊電源線所以想學下野問下各位師兄
有少少離題, ...

建議買2條不同牌子平價散線如Summer Bolden試
互掉插訊源同Amp就明白聲音分別
電箱拉獨立電用普通工業牆線比音響用
都有好效果出嚟
直插牆蘇不需經拖板出来又不同
前者較好,聲音出來直接很多

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hongkk9870 發表於 2020-6-19 18:44
都係嘅, 夾唔夾都要慢慢試. 最衰身邊無朋友一齊玩
不過多謝咁多位講解
唔知各位師兄有無啲相熟鋪有借線試 ...

我有條放咗好幾年的古河線,你攞去試下,到時有興趣平平地賣比你。但你新機回來用原裝線碟聽多啲同一隻碟,熟習咗,換線比較容易聽到不同。

銀級玩家

建議ching 用左原裝線聽一排先,覺得有咩不足/有咩想改善地方再諗。
係我系統到,用唔同電源線聲音係會改變的。
就算用同一款線材,頭尾插或牆插唔同,出來既音色都唔同。
我幾年前搬屋,有整獨立電,效果是正面的。
我覺得可以一步一步來,搵出想改善既地方,再睇下搵咩適合既器材或線材來改善。

1萬

白鑽玩家

老而不

說起電源再生, 可以參考Isotek 中的EVO3 以上系列的東西:
https://www.isoteksystems.com/product/select/

又或者PS audio Power Plant 12 以上的
https://www.psaudio.com/product-category/ac-regenerators/

當然都是很貴的東西, 是不是有必要還是看用家的看法.
中文的可以參考這個:
https://www.audionet.com.tw/thread-10468-1-1.html

配電和電箱的事要找合格技工去做,  如果你沒牌是不可以做的.
有些人是自己買零件, 再托師傳安裝.  大多都是在住家裝修時才進行. 除非他很有錢可以得閒找人搞下.
不然現實少少是可以找電源再生的方式去處理吧.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

Hongkk9870 發表於 2020-6-19 18:31
但係經由隔離牛過電都會影響到條電源線嘅電流量?
或者可唔可以話只係換條好少少嘅電源線再加隻高質隔離牛 ...

試過器材換電源線插牛,係仍有分別。