設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ChanChiMing@FB

[請教] Oled 電視選攞困難

星級玩家

gamma 發表於 2020-6-7 17:14
想當年我買pioneer 第一部有hdmi plasma, 50"成為5皮6 睇左幾年sd先有hd 廣播和bluray, 好開心咁睇magict ...

我同你一樣,以前都有部 P記 VT20,果陣自從阿凡達上映之後有一排興 3D,但我比較長情,一用就用左9年半,不過加埋睇左10套 3D 戲都唔知有冇,之後因為太耐冇差電連兩副 3D 眼鏡都壞埋差唔到電。後尾換電視決定 skip 左 4k 直上 8k,因為兩者價錢已經好接近,唔想買左一兩年後悔又要諗換機

我唔可能隔兩三年就追最新款,所以我一係就唔換,要換就新款d既,可以捱多幾年~ 好似以前買 2013年版 iMac 係 1080p,隔唔夠一年到2014年10月就出 5k iMac,都捱到 2017年底先一炮過買 iMac Pro~

其實都有兩個玩法,一係就隔三四年就換一次機,每次洗2-3萬。一係就10年8年先換,我就係後者,budget 5萬,換個大d同新 model~

而且我係攝影人,一直都想有個8k TV 睇番d作品 (我用中幅機),見家下 8k TV 同中階 4k TV 差唔多價,不如買 8k TV

Magic TV 我都曾擁有過兩代,唔係太過襟用,兩年左右就會壞一部。以前貪佢對電視畫面有優化、有錄影同有 live recording,但後來少睇電視劇,要追番又有其他方法,唔再買 Magic TV 了~
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鑽石玩家

mikegor 發表於 2020-6-8 02:55
我同你一樣,以前都有部 P記 VT20,果陣自從阿凡達上映之後有一排興 3D,但我比較長情,一用就用左9年半 ...

你就好la, d 機咁kum. 我部vt20 剛過保養就瓜柴,我覺得e加d機唔kum, 預life expectancy 3 年,壞左就換,未壞有good deal 都換。3d 我睇transformer 睇到差d嘔就冇再睇。

若果價錢相約,當然有新買新la, 真的要看實際情況,幾年前屋企人要換電視,最後出左sony top hd model 3萬,8k 當時差不多double,咁就唔值。vt20後換左sony 9000e(long story),雖然只是萬鬆d,塊panel d 色比屋企人部3萬靚好多,唯一sd upscale 就舊model 優勝,所以又未必新一定好

8k tv 我相信最主要drawback會是respond time/refresh rate,不過每一個人對呢d反應都唔同,我就好sensitive,但科技一日千里,下次換機先再硏究
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gamma 發表於 2020-6-7 17:21
都是demo 片吧,一些美劇e加都只有1080,8k 普及起馬要三五七年,到時又有新standard, 未必可以keep 到10 ...

師兄好樂觀,我就話香港電視廣播永遠都停留喺1080i,連大台都就嚟摺,邊會嘥錢搞4k8k。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

成龍大哥 發表於 2020-6-7 19:43
4K>8K>16k>32K

其實分別只會越來越細,我比較重視內容多些......

絕對正確呀師兄!

鑽石玩家

jamesbond 發表於 2020-6-9 09:38
師兄好樂觀,我就話香港電視廣播永遠都停留喺1080i,連大台都就嚟摺,邊會嘥錢搞4k8k。 ...

當年85台bitrate ok 用magictv看都好happy, e加用tvsuper 看都係較以前遜色。e加是以方便為主,就好似d人聽spotify 而唔聽cd, sacd 無影無縱,就算有8k bitrate 唔夠相差有幾大remains to be seen,又或者要新compression/encoding, 咁e加部greatest latest 都是要換
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

gamma 發表於 2020-6-9 11:37
當年85台bitrate ok 用magictv看都好happy, e加用tvsuper 看都係較以前遜色。e加是以方便為主,就好似d人 ...

講真心話咁多位師兄現在2020年仲買部48吋電視都要萬6蚊雖然話oled啫不如買部55吋仲好啦48吋性價比唔到高同埋用落咗一定後悔太細所以有興趣買嘅師兄認真考慮

黑鑽玩家

manbill 發表於 2020-6-9 11:55
講真心話咁多位師兄現在2020年仲買部48吋電視都要萬6蚊雖然話oled啫不如買部55吋仲好啦48吋性價比唔到高 ...

土地問題,可能你送部55比佢食飯時要當埋飯枱用呢~香港區有個樓盤實用面積181尺,買得租得都唔係窮,我第一個唔得先😅邊個唔想大大部?投影夠大把人話冇佰幾吋邊過引!我又投唔到,唔通又唔玩咩⋯92都照殺!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PepperFish@FB 發表於 2020-6-9 12:05
土地問題,可能你送部55比佢食飯時要當埋飯枱用呢~香港區有個樓盤實用面積181尺,買得租得都唔係窮,我 ...

可能睇問題嘅時候用自己嘅角度出發,都會話有大買大 但點解4K OLED隔咗幾年之後先出48寸,我相信自然有佢嘅道理,係針對啲屋企細嘅地方或者可能有人會當mon用! 都係嗰句明嘅自然會明,唔明嘅點講都唔會明!

黑鑽玩家

小小Pat 發表於 2020-6-9 13:22
可能睇問題嘅時候用自己嘅角度出發,都會話有大買大 但點解4K OLED隔咗幾年之後先出48寸,我相信自然有佢 ...

48當mon用!😳我都只係想放廚房比🐯學煮餸用啫⋯⋯

鉑金玩家

小小Pat 發表於 2020-6-9 13:22
可能睇問題嘅時候用自己嘅角度出發,都會話有大買大 但點解4K OLED隔咗幾年之後先出48寸,我相信自然有佢 ...

其實電視廠商都好閉翳,電視解像度理論上可以16k32k一路去到無限大,但panel尺寸就唔得。好多人屋企用5、60吋已經係極限,即使係7、80吋,4k同16k有冇分別?Post76啲專家就緊係睇得出,但一般人唔會care。唔通到16k32k果陣啲電視真係會出到過百吋?揾邊個買?