設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ChanChiMing@FB

[請教] Oled 電視選攞困難

鑽石玩家

mikegor 發表於 2020-6-7 16:53
今年買 4k TV 分分鐘呻笨~

我朋友上個月買左 65" Samsung Q95T 3萬頭,買左唔夠2星期就出 LG 8k 65" 的 6 ...

想當年我買pioneer 第一部有hdmi plasma, 50"成為5皮6 睇左幾年sd先有hd 廣播和bluray, 好開心咁睇magictv一兩年點知就瓜左,之後就換左部vt20, 水尾只需皮6。曾經擁有過就夠,我唔再追la
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

mikegor 發表於 2020-6-7 16:42
盒仔出唔番 8k,要直駁 LAN cable 響電視的 chipset 硬解~

YouTube 都有唔少 4k HDR 同 8k content,bit ...

都是demo 片吧,一些美劇e加都只有1080,8k 普及起馬要三五七年,到時又有新standard, 未必可以keep 到10年八年呢。

所以我e加策略都是萬鬆d價位,預三年就換,那怕你燒印
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

gamma 發表於 2020-6-7 17:21
都是demo 片吧,一些美劇e加都只有1080,8k 普及起馬要三五七年,到時又有新standard, 未必可以keep 到10 ...

完全同感,如果用3幾年就身痕既,真係唔捨得買過3皮機種,有米既另計…

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

疫情令電影業損失惨重,除左8K 奧林匹克(如可舉行),國內電影業早已風光不再,短期內睇唔到有8K電影會拍攝 (可能有但自己找不到),亦睇唔到串流如Netflix會升級上8K (各國要求供應商降低流量).....
8K 電視2015已經出現.......漫漫長路...

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ChanChiMing@FB 發表於 2020-6-5 20:42
地方問題,55寸都裝唔到,所以48寸真係我地依d蝸居嘅福音,等咗好耐😂

比我會買 LG,Sony 近呢幾代無咩進步!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

4K>8K>16k>32K

其實分別只會越來越細,我比較重視內容多些......

鑽石玩家

vincent369 發表於 2020-6-7 18:34
疫情令電影業損失惨重,除左8K 奧林匹克(如可舉行),國內電影業早已風光不再,短期內睇唔到有8K電影會拍攝  ...

for sports, high frame rate 重要過8k, 若只有8k 冇60p 的話我覺得只是marketing gimmick。

專業器材(cam, mastering/editing) 唔平,唔係話換就換。file size 大左到時又可能是有bluray 3.0.  

反而我有興趣想知4:2:0是否真的和4:2:2/4:4:4 睇唔出分別,但出4:4:4唔洗用家換機,未必有人做

黑鑽玩家

gamma 發表於 2020-6-7 17:14
想當年我買pioneer 第一部有hdmi plasma, 50"成為5皮6 睇左幾年sd先有hd 廣播和bluray, 好開心咁睇magict ...

我部 Pioneer KURO 當年都成 5皮, 慶幸用到而家(不過個 screen 間中會有條好幼綠色線, 前排搬左去睡房用)!

Oled 嘅死症始終未解決(等 MicroLED), 一係買部 cheap Oled 預睇兩三年, 一係買部好D嘅 LED 等 mLED 開始普及再換 !
我祗是普通會員,唔係版主

星級玩家

gamma 發表於 2020-6-7 17:21
都是demo 片吧,一些美劇e加都只有1080,8k 普及起馬要三五七年,到時又有新standard, 未必可以keep 到10 ...

我係攝影人,用中幅機同航拍機 (pano 我打印到 90 寸 x 16 寸放屋企都keep到 300dpi),兩個 mon 一個 5k (iMac Pro) 一個 4k,要買一定係 8k 電視了,用來睇相一流~

我唔多煲劇,所以有冇8k 電影對我冇影響~

反而我鐘意視覺藝術,例如呢個系統的 4k HDR / 8k 片:

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

anson11 發表於 2020-6-7 19:34
比我會買 LG,Sony 近呢幾代無咩進步!

今時今日韓國d廠都追貼最新技術,但 Sony 仲擠牙膏

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
HKSGIRORO + 5 + 5 畀幅圖^^

查看全部評分

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼