設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: TauKokSha@FB

[4K/8K電視] Sony 9000h

進階玩家

explorerhk 發表於 2020-12-2 01:04
我係陸版都更新左了, 而家可以有兒童鎖. 由於我無PS5, 我只有XBOX X, 但係都未用到 4K@120hz, 最多都係4K ...

我都係粤信电器買左部65x90h
btw好似hdmi 3, 4都係行2.1?

進階玩家

sumshing 發表於 2020-11-29 17:56
師兄,多謝你關心,我已經搵師傅整咗,真係入面有條線鬆咗,搞到背板唔着,依家已經整返好,開心使用中😊 ...

呢個年代竟然仲有線可以鬆左

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

狄克森 發表於 2020-12-2 10:12
我都係粤信电器買左部65x90h
btw好似hdmi 3, 4都係行2.1?

係呀, HDMI 3,4都係2.1, 都支援4K@120hz的

進階玩家

我準備去淘一部sony 55吋 55x9500h

想各位師兄確認下係咪只係有呢啲問題

1. netflix YouTube要自己apk. 冇google store. (裝到Netflix, Youtube, 香港人電視, 黃藍VIU,裝唔到NowE)

2. 水貨都有繁中介面

3. 冇airplay2冇homekit冇Chromecast冇廣東話語音輸入 (咁即係有冇airplay 1 ?)

4. 如果套劇有多種語言中英簡字幕揀時,會自動跳左去英文字幕, 一熄機再開又跳返去英文字幕

5. 遙控冇數字鍵

6. NETFLIX , YOUTUBE APK, 食到Dolby Vision , Dolby Atmos,打機出到HDR

---------------------------------------------------

有師兄話佢部x9500成日會reboot, 其他師兄話唔夠ram. 大家用緊9000h或者9500h有冇呢個問題
https://post76.hk/thread-323944-1-1.html

唔該曬

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

explorerhk 發表於 2020-12-2 01:17
唔好去虫虫買, 有個師兄介紹左我去另一間叫粤信电器, 平啲. 我部75X9000H, 11000人仔咋.

簡單講下流程

多謝回覆, 好詳細!

岩岩落左單, 不過我呢次用鑫航
我問左佢地原來都可以幫手驗貨同打木架
我見有師兄用過部機黎到無問題

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

hiderocks 發表於 2020-12-2 14:48

1. netflix YouTube要自己apk. 冇google store. (裝到Netflix, Youtube, 香港人電視, 黃藍VIU,裝唔到NowE)
應該裝到NowE wor
2. 水貨都有繁中介面
yes
3. 冇airplay2冇homekit冇Chromecast冇廣東話語音輸入 (咁即係有冇airplay 1 ?)
要裝樂投代替,當有7成功能
4. 如果套劇有多種語言中英簡字幕揀時,會自動跳左去英文字幕, 一熄機再開又跳返去英文字幕
每次要SET返繁體
5. 遙控冇數字鍵
要買代用遙控
6. NETFLIX , YOUTUBE APK, 食到Dolby Vision , Dolby Atmos,打機出到HDR
netflix 食哂,youtube 食HDR, 打機食HDR

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HenryLAM@G 發表於 2020-12-2 15:57
多謝回覆, 好詳細!

岩岩落左單, 不過我呢次用鑫航

我上次問佢地唔肯打木架, 我先轉用新世代. 其實我不嬲都用開鑫航的.

其實你買55吋, 點解唔諗香港買? 因為計晒全部洗費, 差價應該唔係好大, 但行貨有1年保養. Anyway, 祝你入坑成功

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hiderocks 發表於 2020-12-2 14:48

有師兄答左D, 我又答少少

呢個暫時未解決到,  暫時試到只可以default 一係無字幕, 一係字幕2 (即係英文)

5. 遙控冇數字鍵

我係TB買左個有voice control的full function remote, 不是銀色好型果個, 只係普通黑色. 銀色好型果個太貴要400幾500, 我黑色呢個只係160人仔. 呢幾日會收到, 收到再俾包膠.

鑽石玩家

explorerhk 發表於 2020-12-2 21:16
有師兄答左D, 我又答少少

師兄報告好詳盡,謝謝🙏🏼

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

explorerhk 發表於 2020-12-2 21:10
我上次問佢地唔肯打木架, 我先轉用新世代. 其實我不嬲都用開鑫航的.

其實你買55吋, 點解唔諗香港買? 因 ...

我買65寸
差價有點大,就算買港水都有點貴