設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[4K/8K電視] sony 電視新不如舊?

銀級玩家

gamma 發表於 2020-5-11 20:13
話時話,天值得唔得,panel 會不會是lg 次貨所以先咁平?

都係個句,有乜疑問自己去電器鋪睇,信自己對眼。

就如每年暑假大學 notebook 開賣,都實有人問是否賣返修機。

給參考,生活好大陸有賣 OLED, 都係幾千蚊部。

銀級玩家

dominickwok 發表於 2020-5-11 23:34
師兄,brightness 唔係要嚟較畫面有幾光,佢係要嚟較黑位嘅光度。如果 brightness 太高,黑位會變灰,畫 ...

長知識了,唔該師兄🙏
我仲以為brightness 10已經好低,原來只係正常,因為一拆箱嗰時我記得係35😆唔怪得嗰日我熄左燈睇左陣,要將brightness校左去min先舒服。咁contrast師兄你會推薦校到幾多?我平時70左右

鑽石玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-12 07:38
長知識了,唔該師兄🙏
我仲以為brightness 10已經好低,原來只係正常,因為一拆箱嗰時我記得係35😆唔怪得 ...

我部9000e 唔係特別光,但default setting for me 都是太光要調低dd.  tv detect 到hdr 就會max brightness n contrast, 我息燈睇的話有時光到"殘"眼
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

miipp 發表於 2020-5-12 00:38
都係個句,有乜疑問自己去電器鋪睇,信自己對眼。

就如每年暑假大學 notebook 開賣,都實有人問是否賣 ...

一批貨有某%meet 唔到spec, 例如光度唔均勻,黑位有條紋,生意佬當然會平價賣出去,唔通掉左佢,有乜咁出奇。幾千蚊部唔通會set 間房加十幾張uhd加部oppo203比你慢慢a b 比較咩? 只是你提到我好奇一問
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

銀級玩家

gamma 發表於 2020-5-12 08:04
我部9000e 唔係特別光,但default setting for me 都是太光要調低dd.  tv detect 到hdr 就會max brightne ...

有次我睇Dolby Vision的片,見contrast 100,自己走去調返70🙈咁嘅話應該無左睇HDR的原意了,但我又好鍾意啲顏色有「彈」出來的感覺,所以唔校光啲又唔得,我都唔太識形容

鉑金玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-12 07:38
長知識了,唔該師兄🙏
我仲以為brightness 10已經好低,原來只係正常,因為一拆箱嗰時我記得係35😆唔怪得 ...

Contrast 係要嚟調較光位 (100% white) 有幾光,即係 0% - 100% white 呢個 dynamic range 有幾大,亦即係個對比度,通常愈大愈好。但我唔會調到 max 咁高,因為 video 有時會有啲 >100% 嘅 content (例如一啲出現喺車身、額頭等等嘅反光位)。如果contrast set 做 max ,呢啲光位就會冇咗 detail,即係所謂「爆光」。如果你覺得個畫面太光或太暗,應該調較個 backlight 去控制畫面嘅光度,盡量唔好郁個 contrast。
Zappiti Pro 4K HDR Media Player
Pioneer UDP-LX500
Pioneer SC-LX901
JVC DLA-N5
JL Audio E110
PS Audio Power Plant P10

鑽石玩家

dominickwok 發表於 2020-5-12 10:11
Contrast 係要嚟調較光位 (100% white) 有幾光,即係 0% - 100% white 呢個 dynamic range 有幾大,亦即 ...

e加新片都利用hdr 做到好高contrast, 好似the risk of skywalker 入面dark scences 同時有超光位,下次換tv我會揀多local dimming zones 的,到時再比較下oled。我買9000e時因為dv 前境未明,所以買住部中價

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

gamma 發表於 2020-5-12 12:08
e加新片都利用hdr 做到好高contrast, 好似the risk of skywalker 入面dark scences 同時有超光位,下次換 ...

始終HDR係成套戲劃一去調色, 一定差過DV格格調

銀級玩家

dominickwok 發表於 2020-5-12 10:11
Contrast 係要嚟調較光位 (100% white) 有幾光,即係 0% - 100% white 呢個 dynamic range 有幾大,亦即 ...

👍讚呀!
多謝師兄的指導🙏我今晚再校一校先,唔怪得rtings推薦校90,我一直覺得太光,所以set左70,咁我要用其他的途徑壓低返個亮度。

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-11 23:18
我差唔多日日都玩下個setting,但始終都係無一個setting可以滿足到所有的情境
例如話有時我睇d淨色多的卡 ...

自從高人指點 Bias Light 呢個方法之後,基本上睇咩都可以熄燈,因為電視機後多左光既來源,刺眼不再,而且電視既黑因為背光而變得黑實左!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1