設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[4K/8K電視] sony 電視新不如舊?

鑽石玩家

miipp 發表於 2020-5-11 17:47
一雞五使乜買二手陳列機呀?

早一兩個月, 吉豬島九折活動賣天值 55s8 都係五千幾.

話時話,天值得唔得,panel 會不會是lg 次貨所以先咁平?
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-11 19:09
師兄介唔介意講三年後如果部電視仲未壞,你會點處理?例如係賣左佢定送畀人?因為我都有你嗰種諗法,想三 ...

依家科技嘢係唔保值,唔好諗住二手TV會賣到好價錢,通常放都係約3成原價,唔好阻地方迎接新玩具,如果接受唔到既低價放售或送比人既就唔好成日patpat痕

銀級玩家

alleelarry 發表於 2020-5-11 19:55
用左唔夠三年既4K 無 HDR,今年終於都換左,即使之前既入手貴而家既近三倍,除左送比人之外,真係無咩出 ...

師兄,想請教一下,其實HDR係唔係要睇戲先有用? (我都係用緊65X9500G 😁)
我好似無乜機會用到HDR,因為平時打機只係Nintendo Switch,我又唔太好睇戲,只係間中睇下韓劇/動畫嗰類。

我部9500G的setting係咁😅
birghtness 10
contrast 70
大部份野都係off或者low
我懷疑自己唔識得玩

銀級玩家

SonSon 發表於 2020-5-11 21:15
依家科技嘢係唔保值,唔好諗住二手TV會賣到好價錢,通常放都係約3成原價,唔好阻地方迎接新玩具,如果接 ...

係呀,所以我而家都係將部舊55吋電視陳列喺屋企先😆賣左佢除時1K都無
但我擺得幾多部電視喺屋企? 😅 不過到時先算啦

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-11 21:32
師兄,想請教一下,其實HDR係唔係要睇戲先有用? (我都係用緊65X9500G 😁)
我好似無乜機會用到HDR,因為平 ...

睇戲係最有效果,又假如你有睇 Netflix 的話,其實幾個朋友夾黎睇(唔太主張跟不認識的人夾)好抵睇,連 Dolby Vision 都出得埋,以前你覺得幾好既野都會變成地獄,直上天堂!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

HKSGIRORO 發表於 2020-5-11 21:40
係呀,所以我而家都係將部舊55吋電視陳列喺屋企先😆賣左佢除時1K都無
但我擺得幾多部電視喺屋企? 😅 不過 ...

真係要比個五先得,我而家用緊第三代 AMP,之前個兩部都仲係到,平價讓出同賣仔無咩分別!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

HKSGIRORO 發表於 2020-5-11 21:32
我好似無乜機會用到HDR,因為平 ...

4K我都未捉到心得,設定同你既都差不多,但X95G始終無 OLED 咁黑,但其實有D好平既小方法,令你只眼睇落會「黑」一點!

銀級玩家

alleelarry 發表於 2020-5-11 22:41
4K我都未捉到心得,設定同你既都差不多,但X95G始終無 OLED 咁黑,但其實有D好平既小方法,令你只眼睇落 ...

我差唔多日日都玩下個setting,但始終都係無一個setting可以滿足到所有的情境
例如話有時我睇d淨色多的卡通片,覺得部機好光,但明明brightness 10/contrast 70,已經唔算一個好高的度數,所以睇卡通片係唔可以熄燈睇,如果唔係好棘眼
但一轉返睇電視劇,同一個setting下有時有會覺得唔夠光,想校返birghtness 15,然後local dimming set返medium/high,可能真係LED的不足吧,不過LED價錢平一截又無得講的

銀級玩家

alleelarry 發表於 2020-5-11 22:36
睇戲係最有效果,又假如你有睇 Netflix 的話,其實幾個朋友夾黎睇(唔太主張跟不認識的人夾)好抵睇,連  ...

我都有開過D DV片睇過呀,不過未識得set,第一眼覺得棘眼😅同埋d 色好warm好黃
不過細節位真係無得輸,我而家每次由Netflix轉返TVB,真係天堂去地獄的感覺😂

鉑金玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-11 23:18
我差唔多日日都玩下個setting,但始終都係無一個setting可以滿足到所有的情境
例如話有時我睇d淨色多的卡 ...

師兄,brightness 唔係要嚟較畫面有幾光,佢係要嚟較黑位嘅光度。如果 brightness 太高,黑位會變灰,畫面亦無晒立體感。相反,brightness 太低,暗位就痴埋一舊,無晒 detail。通常 set 做 0 左右會適合熄燈睇電視。開燈睇就調高返少少。除非係日光日白,先至會調到去 10 咁高。

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
HKSGIRORO + 1 + 1 超正, 一定要加分

查看全部評分