設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 心思思想買膽機...

鑽石玩家

用el34膽,唔介懷身價,聲音好又唔屬新聲,我幫朋友買過部rogers a40,純A,大陸造,牛係audionote牛,機係audionote oem,好靚聲。同系另有部A20,二手才一萬餘,但甚少人放。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2020-6-18 13:53
用el34膽,唔介懷身價,聲音好又唔屬新聲,我幫朋友買過部rogers a40,純A,大陸造,牛係audionote牛,機係 ...

你指的是舊日英國rogers?  它搬到了內地生產了?
我對那個牌子感覺一直麻麻地...  清的地方不夠, 而且經常一陣矇...
還是好音樂最好.

鑽石玩家

PrimaLuna EVO 100 DAC  之前想燈伯到試聽過唔錯~    仲有聽過Leben  都幾好~

仲有Cary SLI 100   之前去小二試部  DMS550駁 SLI 100 一齊聽......都幾正!!但定價好似冇記錯~ 46K

咁岩早幾日睇FB   HXAV  寄賣放二手Cary SLI  80   14K500$

評分

kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-6-21 08:06
PrimaLuna EVO 100 DAC  之前想燈伯到試聽過唔錯~    仲有聽過Leben  都幾好~

仲有Cary SLI 100   之前去 ...

令我不太明白的是為什麼現在的膽機大多都沒有phono 的部份 , 感覺上好似失了一些.

在富貴友人府上聽 Air Tight ATM-1 時 (對方把ATM-4 放了在一旁) , 令想起了 舊日的Luxman MQ -70 , 而ATC-5 ....是一台簡化了的 CL35 吧?
經過了不斷地比較現代Luxman 膽機, 舊Luxman 膽機, 分拆出來的Leben, Air Tight,
差別是有些. 舊機老了, 新機活力+細節多了 .如果說是音樂上的喜悅,  那麼舊機的確 tune 得好一些.

個人覺Airtight ATC-5 做不到完全 CL35 系列頂峰的能力, 又或者是走了另一回事.
頂多只是有些工能有一些而已,  當中CL35獨有的聲底還是只可以在CL35 中找到.

Leben 的 CS 600 沒有SQ38FD 的音色, 可以說是另一回事.

Leben和 Air Tight可以說是舊Luxman膽機的進化,  一方是代表 SQ38FD 生產線, 一方是前後級, 如 CL 35 + MQ 70 的生產線.
這些分家各自是加入了自己的口味, 沒了舊日luxman 大統的感覺.
也換句話說, 如果是打算入一部Air Tight 或Leben, 應只是期待一下在現代中窺探昔日60-70年代Luxman 光輝時代下的聲音吧?

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-6-21 11:08
令我不太明白的是為什麼現在的膽機大多都沒有phono 的部份 , 感覺上好似失了一些.  

在富貴友 ...

睇黎你都係比較喜歡舊膽機味  我都唔記得左講Luxman  第一次聽膽機都係輝皇到聽部膽前 加石後機加膽CD機  係上位客人試機 我去到叫佢比我聽下膽機味道 係聽是水....同梅姐首 心債

聽完有D似細個深夜 聽收音機播舊歌 好有味道 感覺 好容易投入  

之後再試聽 LuxmanSQ-N150   佢話我房間仔  夠曬聽啦~ 不過價錢較貴~而且膽機比較偏向聽舊歌 情歌慢歌~ 我比較雜食~而且多用電腦開歌聽 所以放棄了

評分

kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-6-21 11:46
睇黎你都係比較喜歡舊膽機味  我都唔記得左講Luxman  第一次聽膽機都係輝皇到聽部膽前 加石後機加膽CD ...

真的不肯定是意識上想跟舊的還是新的。

只是覺如果一台膽機要追分析力, 高清的話, 買石機一定化算。事關膽機要高分析力的價錢是特別貴, 情況就好似要機械錶行到好似靠大氣電波校準時間的電梯錶一樣。

舊機年代的人tune 聲方向有異於今日才有他們各牌子的signature sound. 然而在今天, 大部份都好似差不多?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-6-21 14:55
真的不肯定是意識上想跟舊的還是新的。

只是覺如果一台膽機要追分析力, 高清的話, 買石機一定化算。 ...

師兄有冇聽聞這部合併?感覺如何,因為網上好少評論!

http://www.v2.stereotimes.com/po ... tegrated-amplifier/
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

1萬

白鑽玩家

老而不

heven 發表於 2020-6-22 01:04
師兄有冇聽聞這部合併?感覺如何,因為網上好少評論!

我記得你之前都問過, 你沒有去代理那裡聽嗎?

鑽石玩家

師兄,冇閒上代理試聽

1萬

白鑽玩家

老而不

heven 發表於 2020-6-23 01:21
師兄,冇閒上代理試聽

我對新機的期望...或者真是保持不太大好了。