設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dolceshia

[請教] SP2000 播 DSD 有 noise

專業玩家

OneLifeMusic 發表於 2020-4-18 11:22
全部都出事,反映真係好大好大機會中招...sorry to say

雖然好似多數人都冇事,但起碼上面都有位師兄,同埋身邊有位朋友都有同樣的情況... 即係都唔全完係個別問題啦...
最主要係唔去走去代理放低,唔知新 firmware 搞唔搞得掂...

鉑金玩家

dolceshia 發表於 2020-4-18 11:14
感謝幫忙測試!

我冇幾多 dsd,暫時 3 隻碟加跟機 demo 全部都有。

師兄我同你個症狀一模一樣⋯⋯但係我唔覺得係部機有問題, 我用啲大少少抗阻, 冇咁靈敏嘅嘅耳機就基本上唔覺有底燥(其實都有好少好少不過可以完全忽略)...但係如果用noir呢啲敏感度咁高嘅耳機就幾明顯下, 聽唔到嗰啲可能要試吓係啲靜嘅地方聽應該會聽到真係有底噪嘅...可能再加上我哋耳朵比較靈敏😅

鉑金玩家

dolceshia 發表於 2020-4-18 11:59
雖然好似多數人都冇事,但起碼上面都有位師兄,同埋身邊有位朋友都有同樣的情況... 即係都唔全完係個別問 ...

建議睇定啲先...新機都唔想佢拆機啦....除證明到真係有事而且佢肯一換一
啱啱再搵吓其實外國SP 2000測評都有略略提到用某啲耳機其實係有底燥....

https://www.head-fi.org/showcase/astell-kern-a-ultima-sp2000.24029/

黃金玩家

stanislas628 發表於 2020-4-18 11:57
師兄,想問下你呢個adaptor作用大唔大?

個3.5做左接地、感覺背景靜d

鉑金玩家

我都有嗰個adaptor... 但係播DSD其實好麻煩...一定要開咗機先可以插舊嘢落去🤔...如果唔係會冇聲

專業玩家

hke3g2006 發表於 2020-4-18 12:04
建議睇定啲先...新機都唔想佢拆機啦....除證明到真係有事而且佢肯一換一
啱啱再搵吓其實外國SP 2000測評 ...

岩呀,加上其實我唔多 DSD,所以都唔係好影響到我,睇定 d 先。
我估好有機會下個 firmware 應該會好番。

不過師兄你貼出來的外國網圖係講緊佢 idling 時有 noise,同我地依家個 case 唔係好同。
idling 時我有時係會聽到一兩下 noise,唔係持續。

我自己係用緊 FAudio 的 major,唔知佢算唔算高敏?
我一直都係用 2.5 黎聽,清楚聽到 細聲的 noise。
岩岩試過插 3.5,noise 確實係細聲左。

咁我又唔會覺得其他師兄對耳唔敏感,
應該佢地部機真係冇問題 gei 機會大 d。
呢 d 電子野行 android,真係有機會部部唔一樣...

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

strongyin1977 發表於 2020-4-17 22:51
V1.22,就算係之前啲版本,都無此問題,用緊fourte noir+dream dute

如果睇我舊二月份post己提出此問題,那個所謂底噪是根據播不同的檔案格式,播放器,耳機線種類和耳機靈敏而造成明不明顯,不只CU有,SS同樣有這種問題。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mwh928 發表於 2020-5-15 08:23
如果睇我舊二月份post己提出此問題,那個所謂底噪是根據播不同的檔案格式,播放器,耳機線種類和耳機靈敏 ...

咁可能我隻耳有問題,我只有flac同dsd,無論日間或夜間都會聽,但唔覺有師兄講嘅問題,背景都是相當寧靜,又或者我根本唔知何謂底噪,我並不是老手,只會跟從自己聽感,還記得當年曾經買過1000M(BLUE),試DEMO時唔覺有問題,但回家一聽,唔掂,一星期就放走了,但無論如何,到現在還是对SP2K都相當滿意

黃金玩家

hke3g2006 發表於 2020-4-18 12:04
啱啱再搵吓其實外國SP 2000測評 ...

基本上呢
solaris 除左聽iphone
乜DAP都有底噪咁滯

利申:試過 wm1z, spk, sp2k, ap80cu, kann cube

禁止發言