設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] SP2000 播 DSD 有 noise

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

唔知有冇師兄的 SP2000Cu 播 DSD 會有 "Sssss" 聲的 noise?

我發現播 DSD track 時,成首 track 都會有個背景 ss 聲,把音量較到 0 都會聽到,而較大音量 d noise 唔會跟住大聲。就算播跟機的 dsd demo 都會咁播其他 file type 就唔會咁。依家我係用緊 fireware 1.22,我唔記得之前 firmware ver 1.19 有冇同樣的情況。所有 dsd 都會咁,不盡係 .dsf 定係 .dff。

問過朋友,佢部 SP2000Cu 都有同樣的情況。但同樣的 track,在墨菊同 Cayin N8 上都冇呢個問題。

打去 ECT 問,佢就話一定有問題,叫我上去放低 check 機... 咁我見朋友嗰部都會咁,當然唔想專登走去放低部機,所以就問佢可唔可以幫手聽下 show room 嗰幾部會唔會咁。但佢哋冇幫手試,話係得我一個 report 呢樣野,叫我都係上去放低...

唔知有冇師兄可以幫手試下有冇同樣的情況?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

用緊sp2000 cu無此問題

專業玩家

strongyin1977 發表於 2020-4-17 16:48
用緊sp2000 cu無此問題

請問師兄用緊咩 version firmware?

黑鑽玩家

我手上兩部sp2000 (OB) & (VG) 都冇呢個問題

黑鑽玩家

會唔會系個檔案有底噪

黃金玩家

反覆播左好多首聽唔到有問題、背景好靜.以前用n8bb 覺得有noise.

鉑金玩家

same case... hiss definitely  exist.....especially if using earphone with high sensitivity....
i am using 64 Fourte noir and  VG (firmware ver. 1.22)

專業玩家

vicky907 發表於 2020-4-17 18:59
會唔會系個檔案有底噪

應該唔係個檔有事,因為朋友用同一個檔在其他機播冇事,而 SP2000 個兩首 DSD demo 都有事。
如果係個檔的底燥,教 volume 應該 d noise 會跟住大細聲。但我依家的係唔會跟,而 volume 0 play 都會聽到,stop 左就會冇左。

專業玩家

hke3g2006 發表於 2020-4-17 21:26
same case... hiss definitely  exist.....especially if using earphone with high sensitivity....
i am  ...

我開始懷疑係 firmware 問題。
我朋友都係用緊 1.22。
而 fb 都有人同我講 sp1000 各個 firmware version 係有 d 有,有 d 冇。

專業玩家

mcmxp 發表於 2020-4-17 21:24
反覆播左好多首聽唔到有問題、背景好靜.以前用n8bb 覺得有noise.

請問 c 兄用緊咩 firmware version?
有冇試下較 volume 0 去 play 睇下聽唔聽到 hiss?