設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[投影機/幕] 令你的HDR10投影機享受由Dolby Vision帶來的Dynamic HDR優勢?[新.....

科林玩家

larrywanqq 發表於 2021-8-4 10:59
寄回台灣途中,會繼續保持更新,希望其他有意買既玩家可以參考我既經驗
Vertex2有一個機制︰過載電流輸出 ...

賣家彭先生收到貨物後,沒有進行投影機測試便直接退款…

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

larrywanqq 發表於 2021-8-7 13:36

可能真係唔啱你用

科林玩家

larrywanqq 發表於 2021-8-7 13:36

建議考慮購入Vertex2,而如果HDMI線長於12米的要考慮一下能否接受最高輸出只達到4K 30Hz~

這段時間做了很多資料搜集,其中下面的說明最貼似我的情況︰

"畫面閃爍、無畫面、聲音爆裂或劈啪聲、圖像閃爍或無聲音(使用HDMI分配設備時)

確保從源到 HDMI 分配設備(尤其是 HDMI 分配器)使用盡可能短的(通常為 1 米 HDMI 到 HDMI 電纜)。從 HDMI 分配設備輸出,電纜長度最長可達 15 米,因為大多數 HDMI 設備都對信號進行了均衡以允許更長的電纜長度。視頻閃爍/信號下降可能表明電纜有問題。將電纜更換為另一根電纜以測試電纜插針是否可能損壞。"

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

larrywanqq 發表於 2021-8-9 19:11
建議考慮購入Vertex2,而如果HDMI線長於12米的要考慮一下能否接受最高輸出只達到4K 30Hz~

這段時間做了 ...

我output兩條都用緊15M線

科林玩家

chhanthony 發表於 2021-8-9 21:05
我output兩條都用緊15M線

師兄你係用咩牌子既HDMI線?
Input既hdmi線係銅線?幾長?

鉑金玩家

larrywanqq 發表於 2021-8-3 12:05
如果師兄既機都播到,我更相信可能是個別機既問題。

因為琴晚有測試時有1/5次機會播了10-20分鍾都沒有一 ...

可能係 Projector 同 nvidia shield 唔夾
我架都成q 日閃一大倫

科林玩家

chan@76 發表於 2021-8-9 22:53
可能係 Projector 同 nvidia shield 唔夾
我架都成q 日閃一大倫

而家呢種接法都無問題
Shield pro〉Samsung Q950T soundbar〉BenQ W5700

接左vertex2就閃

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

larrywanqq 發表於 2021-8-9 23:46
而家呢種接法都無問題
Shield pro〉Samsung Q950T soundbar〉BenQ W5700

睇到你嘅情況,
我起初都用排除HDMI線(銅 AQ 15M Chocolate)問題而使用
後來發覺畫面閃的問題總是時會出現,非常唔穩定
跟住買了條光纖的HDMI更換
問題就解決了9成(因為都係間唔中出現)
所以建議你換條線試吓!
玩HiFi或比HiFi玩,
要有自已一"套"!!!

科林玩家

on99no 發表於 2021-8-10 04:01
睇到你嘅情況,
我起初都用排除HDMI線(銅 AQ 15M Chocolate)問題而使用
後來發覺畫面閃的問題總是時會出 ...

證明唔係個別問題

所以最後我都認為係線太長而Vertex2唔夠力推訊號咁遠

我送機番台灣前最後測試從60Hz調低到30Hz就無閃(已經違背所聲稱的4K 60規格了)

Btw, 你用超過10米就應該用光纖應付,銅線既衰減快好多

下面雖然係綠聯產品HDMI分配器,但可參巧一下證明線長度同畫質既關係

科林玩家

on99no 發表於 2021-8-10 04:01
睇到你嘅情況,
後來發覺畫面閃的問題總是時會出 ...

有無試過用1,2米既短線試完就無問題?