設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Martinkfc

[藍光播放機] Pionner LX500 比咗訂無貨比唔緊要,退訂退到唔見影(update 28/2happy ending)

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

arcll 發表於 2020-2-23 21:54
代表公司去小額都唔少,真心想問債權人(即申索人) 點先唔駛不用洗費伸索?伸索人就算唔駛出庭都要派代表 ...

有齊答案連結
https://www.judiciary.hk/zh/court_services_facilities/sc.html#6

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

issachar 發表於 2020-2-23 22:27
其他野唔講... 咁多新 account 出黎幫 AV 奶講說話真係得意...

預咗啦😂正所謂走咗個和尚都走唔到間廟,有句諺語 :「錯就要認,打就要企定」,即使出多一百個人嚟保駕護航,咪又係仲欠緊d客,想個方法解決啦😅

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Martinkfc 發表於 2020-2-23 22:37
預咗啦😂正所謂走咗個和尚都走唔到間廟,有句諺語 :「錯就要認,打就要企定」,即使出多一百個人嚟保駕 ...

呢 D 冇貨比客既 case, 就算真係代理冇貨, 問題不在零售, 間舖應該退訂比客.

做生意有來有往, 唔係講法律, 係處理手法同 marketing.
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Martinkfc 發表於 2020-2-23 22:29
有齊答案連結
https://www.judiciary.hk/zh/court_services_facilities/sc.html#6

如果被告係有限公司,最低限度你要去查冊,確保法庭文件你會寄到比告手,伸請時要比入稟費用,呢D需唔貴但都係要洗錢。另外伸索人唔自已出席聆訊都要派代表出席,唔係入咗申請就可以係屋企等結果。重有伸索人就算付出咗金錢唔代表一定贏,都要睇雙方理據,當然小額錢債審裁處係簡化審訊,法官10個有9個頭一兩次都會叫雙方協議和解,你有冇得攞返定人哋交貨比你都要雙方傾掂佢。

PS. Ching你條link係解答唔到小弟既疑問?

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

arcll 發表於 2020-2-23 22:43
如果被告係有限公司,最低限度你要去查冊,確保法庭文件你會寄到比告手,伸請時要比入稟費用,呢D需唔貴 ...

目的動機係幼稚園咁d學生咁乖咁叻以示鼓勵貼堂個個能夠查閱欣賞,你應該有d見識我又唔想答錯你,所以比個連結你,個遊戲規則點玩因人而且。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Martinkfc 發表於 2020-2-23 22:59
目的動機係幼稚園咁d學生咁乖咁叻以示鼓勵貼堂個個能夠查閱欣賞,你應該有d見識我又唔想答錯你,所以比個 ...

咁小弟以有限知識答吓ching你,庭外通告貼堂係唔會有伸索銀碼列出,係要傍聽先會知,重有你有機會告既唔係AV奶係佢母公司,所以想法庭公告天下AV奶欠你3000蚊未必如你意。上得法庭個遊戲規則唔係伸索同被告人定㗎。

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

issachar 發表於 2020-2-23 22:40
呢 D 冇貨比客既 case, 就算真係代理冇貨, 問題不在零售, 間舖應該退訂比客.

做生意有來有往, 唔係講法 ...

絕對認同,處理手法令我好唔舒服好唔高興,我真係錯錯在有購買慾😂

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

arcll 發表於 2020-2-23 23:09
咁小弟以有限知識答吓ching你,庭外通告貼堂係唔會有伸索銀碼列出,係要傍聽先會知,重有你有機會告既唔 ...

你真係識架喎👍

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

arcll 發表於 2020-2-23 23:09
咁小弟以有限知識答吓ching你,庭外通告貼堂係唔會有伸索銀碼列出,係要傍聽先會知,重有你有機會告既唔 ...

股份代號:1123 😂

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Martinkfc 發表於 2020-2-23 23:12
你真係識架喎👍

最後祝ching完滿解決事件