設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gouhe@G

[AV擴音機] 如果95%睇戲,pionner Lx704同yamaha 3080點揀

鑽石玩家

2475017 發表於 2020-2-14 01:55
銀包容許,全攻老頂, 唔使兜兜轉轉, 專心玩好部機, 二手價又硬, yamaha 前後級二手都唔使四萬, 有氣 ...

咁老實講佢部前級5200又真係幾抵嘅!
都係嗰句啦各有各口味, 冇話咩好啲咩差啲
開開心心畀你enjoy嗰套戲就係好機, 最緊要聽得開心聽得舒服, 咁就足夠啦, 理得佢咩牌子!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Diazico + 10 + 10
laszloabcd + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

2475017 發表於 2020-2-14 02:12
可否post 下你套机個setting, 等大家學下,尤其係條eq , 是否一條橫線, 還原度就最高 ...

非常認同師兄所講,追求還原度高唔係唔好,但要知道香港地有邊個做到屋企係標淮視聽室咁呢,基本上你Set左eq已經唔算係還原啦,想set得埋身d可能已經係口味問題了。
其實邊個品牌真係冇所謂,都係口味問題,我自己由Yamaha轉先鋒再轉Yamaha,Yamaha個AI比到我想要既野,始終香港地環境所限,AI set得好的話可以配合到你器材同環境,比到我想要既效果。
客觀事實係3080而家個價真係好抵,我地玩影音成日都想要高性價比,3080呢一刻一定係最高,如果啱口味的話係最值得入,當然如果唔啱既幾平都冇用。
講到尾玩影音都係口味行先,最緊要試到啱自己口味,而唔係品牌之爭,各有各自己鍾意品牌,無需因為自己鍾意呢個牌子就踩低其他品牌,開心交流

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
陳伯牆@FB + 10 + 10 客觀,理性
laszloabcd + 5 + 5 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

matt88p 發表於 2020-2-14 08:59
咁老實講佢部前級5200又真係幾抵嘅!
都係嗰句啦各有各口味, 冇話咩好啲咩差啲
開開心心畀你enjoy嗰套戲就 ...

Amp : P 704 Player :P LX500
F : Jbl pro3677x3
S : JBL Studio 530 H : Jbl 251L x 4
Projector:benq w4000i
Screen:XY 98寸透聱弧型編織梗幕
Sub: svs3000 Power M:ATI543 大地震c7

鑽石玩家

kan 發表於 2020-2-14 09:04
非常認同師兄所講,追求還原度高唔係唔好,但要知道香港地有邊個做到屋企係標淮視聽室咁呢,基本上你Set ...

Yes, 支持認同師兄,
最後嗰句真係講得好啱 : 無需因為自己鍾意呢個牌子就踩低其他品牌.

鑽石玩家

matt88p 發表於 2020-2-14 09:07
Yes, 支持認同師兄,
最後嗰句真係講得好啱 : 無需因為自己鍾意呢個牌子就踩低其他品牌.
{:1_35 ...

Amp : P 704 Player :P LX500
F : Jbl pro3677x3
S : JBL Studio 530 H : Jbl 251L x 4
Projector:benq w4000i
Screen:XY 98寸透聱弧型編織梗幕
Sub: svs3000 Power M:ATI543 大地震c7

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2020-2-14 10:23
我最冇口味🤭我選機考慮埋代理😂日系我只未用過馬蘭士,外表問題一路我都覺得佢好醜樣🤣 ...

師兄帶出呢一點非常好
就好似外型咁樣, 以我自己為例我又覺得馬仔最靚仔, 我身邊的確又有好多朋友覺得佢好肉酸, 其實講返聲音取向都係一樣, 所以大家都係開心討論就好, 冇咩好爭論

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

鑽石玩家

2475017 發表於 2020-2-14 10:50
好彩,有爬下文,初頭見你甘回應人,又認同其他人話yamaha 唔好,以為真
但睇睇下,又好似冇乜所謂,{:1_ ...

其實講到尾啦最緊要都係自己聽得開心, 乜都假!!
我點諗其實唔緊要, 最緊要嘅樓主自己點諗, 你post幅圖亦都再一次提醒樓主自己, 同埋呢個唔係我睇法, 係純粹 樓主一向自己嘅睇法, 你問小弟嘅話, 到今日都覺得其實yamaha幾好聲, 係你鍾唔鍾意佢嘅風格咁解, 不如師兄你又睇下我其他啲留言有關yamaha嘅我大部分點講

禁止發言

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

2475017 發表於 2020-2-14 10:50
**** 該帖被屏蔽 ****

師兄, 幫手維持尊重討論氣氛好嗎??? 麻煩你!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
laszloabcd + 10 + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.