設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 書架還是座地!? (一發不可收拾🤣)

黃金玩家

76星級影音勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄好!
想各位俾點意見 我現在是行5.1.2 前置是dali spektor 2  左右相距2米 前置跟後置相距3米7  想小升級前置 加上我60%打機40%睇戲 感覺跟dali唔太夾....見mission性價比好似唔錯   預算6-8千 究竟 買個好啲嘅書架喇叭 定係買入門座地喇叭好?今日行過友誠 幾間建議都唔同 希望各位師兄俾點建議 感謝😄🙏🙏🙏

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟認為買個好啲書架比較好,打機睇戲綽綽有餘,又慳地方放其它嘢。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

兩大原則... 喇叭能夠座地就座地... sub 仔能 12 吋就 12 吋

OK, 正經答返... 我屋企係近場聆聽既... 平時打 PS4, PC game... 用座地絕對唔會覺得太過份...
由其如果你有玩 PS4 隻 Death Stranding... 音樂起果一下真係聽到雞毛都楝起... 絕對唔係誇張...
其餘時間我多數打 Monster Hunter World... 一套正既 surround home theater 絕對比到你更 enjoyable 既打機享受...

當然... 一般書架喇叭比座地喇叭易推, 同埋要考慮返你既地方同器材... 所以都唔係一句書架定座地就係答案... 用座地通常都要多 d 地方擺... 除非你用書架但係有用座地喇叭腳啦...

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
newjoe1998@G + 10 + 10
XPR + 10 + 10 兩大原則... 喇叭能夠座地就座地... sub 仔.
unclewill + 10 + 10 絕對認同
matt88p + 10 + 10

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黃金玩家

Davidfwh 發表於 2020-1-14 22:10
小弟認為買個好啲書架比較好,打機睇戲綽綽有餘,又慳地方放其它嘢。

Thx師兄!

黃金玩家

issachar 發表於 2020-1-14 22:31
兩大原則... 喇叭能夠座地就座地... sub 仔能 12 吋就 12 吋

OK, 正經答返... 我屋企係近場聆聽 ...

Thx師兄 我書架有用木stand😄所以夠擺!聽聞mission易推...我擴音機是 denon 1500h 不肯定夠不夠....

鑽石玩家

newjoe1998@G 發表於 2020-1-14 22:35
Thx師兄 我書架有用木stand😄所以夠擺!聽聞mission易推...我擴音機是 denon 1500h 不肯定夠不夠.... ...

推到同推得好唔好聽都有分別... 我反而會問下師兄, 你所指既唔夾係覺得對前置欠缺左乜野?
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

黃金玩家

issachar 發表於 2020-1-14 22:46
推到同推得好唔好聽都有分別... 我反而會問下師兄, 你所指既唔夾係覺得對前置欠缺左乜野?
...

Thx師兄!感覺前邊唔太力 反而聽音樂幾好 佢聽人聲唔錯!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

有地方我會選座地.

黃金玩家

20120820 發表於 2020-1-14 23:04
有地方我會選座地.

Thx師兄!

鑽石玩家

newjoe1998@G 發表於 2020-1-14 22:54
Thx師兄!感覺前邊唔太力 反而聽音樂幾好 佢聽人聲唔錯!

我有個大膽既想法... 師兄如果升級 d 喇叭... 而家隻 1600 都好可能唔夠力...會唔會調轉換左隻 amp 先... 再聽下係咪都係冇改善先諗升級喇叭?

因為你如果換左喇叭, 但係隻 amp 唔夠力... 你都唔會聽到有乜改善...
我就覺得你換 amp 正路 d...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
newjoe1998@G + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

LG CX55