設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: manbbb

[4K/8K電視] SONY保養問題

黃金玩家

Sony 而家D保養真係好垃圾. 我舊年買左部LED電視. 一開個 motion flow 就有鬼影. 另外我係駁兩聲道擴音機. 播影碟就聲畫唔同步. 打電話去問就叫我關左個motion flow . 話部機係咁. 聲畫唔同步就叫我用可調校聲畫唔同步擴音機. 你D垃圾技術未攪掂就唔好推部機出黎呃錢啦!!頂佢個肺以後都唔會再用呢個牌子.

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

vincent369 發表於 2019-12-30 20:25
對師兄遭遇深表同情...
其他師兄有指出日製A1同上海製不一樣,上海製調唔到...iso 只不過係一個有紀錄既 ...

@vincent 師兄我唔係想表達行貨質量,我想表達係代理權得手後沒有履行應有責任😅,其實到今天資訊發達全球一體化社會,由供應鏈到物流代理人身份已經大不如前🤣

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Martinkfc 發表於 2019-12-30 23:49
@vincent 師兄我唔係想表達行貨質量,我想表達係代理權得手後沒有履行應有責任😅,其實到今天資訊發達全 ...

失望係失望既...睇返當時發佈會...又陳凱琳又日本人本地高層...考驗到來得到咁既表態...

黃金玩家

Martinkfc 發表於 2019-12-30 23:49
@vincent 師兄我唔係想表達行貨質量,我想表達係代理權得手後沒有履行應有責任😅,其實到今天資訊發達全 ...

罪大係香港好似係總公司直營,無代理今次有問題既好明顯係主管售後果條友

銀級玩家

vincent369 發表於 2019-12-30 20:25
對師兄遭遇深表同情...
其他師兄有指出日製A1同上海製不一樣,上海製調唔到...iso 只不過係一個有紀錄既 ...

師兄你都幾勁,從一個case就睇得出呢個牌子既oled品質出左問題。
而我剩係睇得出係香港呢邊為左唔保一件保養期內出事既產品,而格硬話佢係保養唔cover既問題(燒印),又唔同user解釋點解咁都叫燒印。

師兄唔介意既話不妨順便分享下,小弟都想再學下野:
1.上海製調唔到d咩呢?
2. 所謂6,7代panel有咩分別

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

xzonek 發表於 2019-12-31 08:56
師兄你都幾勁,從一個case就睇得出呢個牌子既oled品質出左問題。
而我剩係睇得出係香港呢邊為左唔保一件 ...

大家交流下,主要想揾出原因,用緊plasma,故對每部OLED都有關注(準備隨時死機)...之前有師兄提及過國內版A1 OLED 調校問題(可惜找不回)...所謂第幾代係跟LG...c6即用6代面版,由於OLED難生產,良率低(相對LCD/LED),之前每一代/每年LG會被問生產面板情況及消印改善如何....LG話每一代都有改進直致8代以後冇提及...可能當時LG集中精力擴展廣州新廠....
呢件事Sony都係半個受害者...以為日本人為左面子承諾會走出呢承擔...但係....

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

vincent369 發表於 2019-12-31 10:31
大家交流下,主要想揾出原因,用緊plasma,故對每部OLED都有關注(準備隨時死機)...之前有師兄提及過國內 ...

順口口一句,我當年LG oled 同阿媽用Sony 應都係同顯示屏一供應,可惜連大陸百度投訴也滅聲了

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Martinkfc 發表於 2020-1-1 19:29
順口口一句,我當年LG oled 同阿媽用Sony 應都係同顯示屏一供應,可惜連大陸百度投訴也滅聲了 ...

如果你有計幫我汁討回公道,百老匯單據,電視機死件送比你仲有八個月所謂保用

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

用開電腦屏幕都知, LG 自己D 品質控制...就係要靠日本仔守尾門...點估到...希望今年有其他廠商加入好似GZ2000 方式用特製背板散熱方式...減低消印機會..

進階玩家

睇完個post好驚,上年6月左右買左部a8f............