設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《Terminator Dark Fate 未來戰士: 黑暗命運》簡單影評

鑽石玩家

今日睇完,頭5分鐘果段真係「嘩」一聲,真人一樣,完全冇膠膠地既感覺,點做到?!
其他特技場面ok,今時今日電腦CG乜都做到,好難再有驚喜,反而故事性有點失望,追殺跳唔出T2果種模式。感覺呢集目的想搣甩John Conner同Arnold 既框框(由Arnold講I won't be back 及最後一幕close up Arnold 面容被火刷掉感覺到),以後chapter可以更自由發揮。
個人意見期望以後terminator 系列可以重一點故事性,少一點天馬行空既液態機械人,反而T-800硬橋硬馬真槍實彈咁打仲好睇

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
WCHK + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Versa 發表於 2019-11-4 03:13
今日睇完,頭5分鐘果段真係「嘩」一聲,真人一樣,完全冇膠膠地既感覺,點做到?!
其他特技場面ok,今時今 ...

我都覺得有心整死john, 因為john一日唔死都跳唔出呢個死胡同. 我之前知道有2個人扮後生T-800同細路john, 所以見到個畫面都真係好震撼! 反而T-800見到有少少假, 但sarah同john唔知以為是T2之後無老過.

我都覺得"科技"不是未來戰士系列應走的方向. 同埋未來派人去現代殺人都用了好多次, 我都希望可以講多d 未來發生的故事. salavation走的方向其實是不錯的.

不過睇返網上評價都係壞多過好, 但我自己真心覺得好睇.(如有時間都想睇多次呢)

黃金玩家

gashapon 發表於 2019-11-3 16:23
可以理解成skynet唔止send一部T-800殺john, 佢可以一次send 4-5部去唔同的時空運eg 1992, 1995, 1996, 19 ...

占士既terminator有冇講過時間線上出現變動會點?
以回到未來個種方式套落terminator,殺死john既t800係會自動消失, 冇錯skynet放左多部去唔同時空,但係去正一個時空既skynet冇左時,例如佢準備開槍時,平行線另一條line既skynet如果冇左,
係照計係會自動消失. 用endgame式既,係要去番未發生既時間做野, 咁應該要去一個robert patrick未跌落溶爐同州長冇舉手指公既時間先得.

呢類時間穿梭, 好似inception係特別多討論空間.

座標呢樣,dani經歷左呢件事刻落grace身上,比較合理.

講開又講, kyle係由skynet出現先返去過去同sarah搞野製成john, skynet如果因為一早冇左, 咁kyle應該冇機會返去同sarah製成john, 係唔係john都變成不能出現?

黃金玩家

Versa 發表於 2019-11-4 03:13
其他特技場面ok,今時今 ...

CG個段我都嘩左, 相比狂野時速既paul walker, 呢套真係完整地真人顯示咁

其實用阿諾用到呢家,除左收得同代表作,都限左創作. 唔知本身個故事係唔係keep住有呢個角色同阿john.
玩到5集, 去到6集叫做返去"正史" 就搣甩john, 搞到之前咁多死保爛保既工夫好似多餘咁.

黃金玩家

gashapon 發表於 2019-11-4 09:30
我都覺得有心整死john, 因為john一日唔死都跳唔出呢個死胡同. 我之前知道有2個人扮後生T-800同細路john,  ...

正正係第4講既唔係過往模式,令人覺得太空打仗片咁,所以話唔掂.
如果獨立睇T4, 舖排係收貨,bale又做得好. 但係要拉番上1-3個玩法, 係好風馬牛, 所以一班忠粉好難接受.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

正宗球迷 發表於 2019-11-4 13:58
占士既terminator有冇講過時間線上出現變動會點?
以回到未來個種方式套落terminator,殺死john既t800係會 ...

如果按T1的表達其實就真係無得改變(或就算點改變最後都一樣), 就如師兄講如果唔派T-800, 人類就唔會派kyle, T-800唔回去又被消滅就唔會有skynet (因skynet是由T1死去的T-800塊chip reverse engineering出來), 無kyle又無john. 所以其實skynet點都係輸
但T2就改為"future is not set, there is no fate but what we made", 有少少似"未來報告"咁, 如果你知道某事會發生, 其實你係有機會去改變佢. 但至少唔會變到好似genisys咁未來的行動會影響返以前(即係kyle有自己細個的自己見到sarah同佢講比自己知skynet is genisys咁)

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

關於阿諾會外表會老化的解釋, 其實幾合理都好, 都好難叫人唔去諗係BUDGET的問題, 這是T5很令我討厭的一點(T5中有年青T800出現了一小陣).
而今次, 同樣地, 無論金馬倫有幾認同老化呢個IDEA都好, 我都只能覺得佢係為了慳水慳力,
等運到

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實整死JOHN好似星戰咁整死LUKE一樣,會使好多人覺得有問題。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2019-11-5 16:32
關於阿諾會外表會老化的解釋, 其實幾合理都好, 都好難叫人唔去諗係BUDGET的問題, 這是T5很令我討厭的一點(T ...

始終阿諾都成70歲, 好難再扮後生扮打不死的T-800. 上集佢都講明唔想用CG變後生所以先至"變老"
不過咁都係好事啦, 否則感覺會好怪好難投入呢.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

commail 發表於 2019-11-6 09:45
其實整死JOHN好似星戰咁整死LUKE一樣,會使好多人覺得有問題。

如我上面說其實第一下我都覺得難接受, 因為好似搞咁多野原來john死唔死都無咩所謂. 不過同朋友討論了成30分鐘我都認同是一個好方向.

其實睇返john一直都係不想做救世主, 佢基本上都係逃避都最後無奈地做. 反而dani有幾次grace叫佢走, 佢都話寧願死都要fight back , 反而展現到佢肯反抗, 做未來領袖的性格.

另外我覺得star wars整死luke又唔係咩問題, (obiwan都無啦啦"死"了) 反而luke想殺死kylo ren就怪d....因為jedi宗旨唔係見人有dark side就要殺死對方, 而係點樣去overcome dark side (其實每人都有dark side, 訓練就係要控制自己的心靈), luke只係"feel"到kylo會變壞就去殺佢, 呢個反而係我最不能接受的一點...