設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AllenLin@FB

[請教] 關於jvc fw10000 線材選擇

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

『柑猩』好似有引入 Double Helix Cables 條 Symbiote Elite 19,假如有師兄試過嘅話請分享聽感,外國同埋國內嘅用家都係讚不絕口,當然就唔啱出街用:
Dhc Elite19終極單晶銀
是用來顛覆塞子的線,當然用戶體驗也顛覆了。
關鍵詞,包裹性,高頻華麗感,瞬態
在大編制器樂中尤為凸顯
中頻人聲直接乾淨,沒有顆粒感,低頻量感速度適中,下潛極深
並不刺激,不冷薄,也並非銳利玻璃般的金屬聲。
可以說是目前最強的塞線,線的聲音甚至覆蓋塞子與前端,連a18,5way也不例外,完全將聲音撐開。

終極組合:
DHC Elite19單晶銀搭配Hugo2,對於隨身素質和通透度極致的追求,增加整體線條感與高頻華麗感,將調音完全發揮。

另外我都有興趣搵師傅整一條屋企/公司用嘅線,Eidolic 個開口應該係最大,所以 12 甚至 16 絞嘅原裝線都有得諗,橫掂 11,000 円一條都只係八舊水再加運費,唔知香港 JVC 有無得賣呢?

http://www.eidolic.com/Eidolic-Hifi-Audio-Headphone-Connectors-CIEM-IEM-shure-mmcx-rhodium-teflon-premeir.html
There is no tapering on the 4.4mm rear hole to maximize the amount of glue (and wire) that can fit inside, for improved reliability.
始終大前題係有無師傅肯收『合理』嘅價錢去織一條 12 甚至 16 絞嘅線,織好之後亦都要考慮用乜嘢包住 OFC 線,始終銅線點都會氧化同埋變色

其他選擇都有講解,不過都好似未必有 Eidolic 咁吸引:

https://e4ua.jp/?p=3284

日本有一款好貴嘅 MMCX 頭就唔知有乜咁巴閉,好似淨係得佢哋同埋 E4UA 有得賣:

https://www.e-earphone.jp/shopdetail/000000104788/
https://item.rakuten.co.jp/e-earphone/2003160919012/
https://blog.goo.ne.jp/nideon/e/2b1d47101cd5c0534bb18fc71d987ad9
最大φ3までの太いケーブルに対応

ATL 唔知會唔會有 A 貨,所以可能要比較小心:

雖說是mmcx頭,舒耳跟威士就不一樣,坊間一搬都是用於舒耳,歐雅德貌似可調整,ATL 不薦議,弄壞我兩支846。

mmcx的針座,中心圓管很脆弱,不小心就斷一半了。

仲有一個俾 JVC SU-AX01 用嘅選擇就係將一條 3 米嘅 Wireworld 過機線剪開,咁就等於每邊 4 絞嘅 double run 平衡 8 耳機,如果係旗艦型號嘅話仲有兩個碳纖頭,不過未聽過聲底就唔知夾唔夾 FW10000 咁解,而且小弟只係假設剪開過機之後係夠位入得到 Eidolic 頭。

鑽石玩家

tleonard 發表於 2019-10-25 21:27
『柑猩』好似有引入 Double Helix Cables 條 Symbiote Elite 19,假如有師兄試過嘅話請分享聽感,外國同埋 ...

網上d分享聽感真係唔穩陣唔知邊句真邊句假,
有條神級線擺明係把两條貨尾中嘅貨尾線加多條
銅金合金線混編仲要賣個天價就比人吹到上天,值唔值
真係見仁見智,如果有得試都係自己去聽清楚好d

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

123es 發表於 2019-10-25 21:55
有條神級線擺明係把两條貨尾中嘅貨尾 ...

正確,不同組合得出來的聲音差別頗大.

星級玩家

ip_csl 發表於 2019-10-25 19:51
Redcore香港無得賣(只在Singapore MS有售),另 mmcx頭可考慮ATL

唔該嗮師兄

星級玩家

tleonard 發表於 2019-10-25 21:27
『柑猩』好似有引入 Double Helix Cables 條 Symbiote Elite 19,假如有師兄試過嘅話請分享聽感,外國同埋 ...

之前問過N次,香港無得賣。我有次send email問日本jvc,先話日本可以係e-earphone買。果時jvc係日本都係當spare parts賣,最近先至有正貨出

黑鑽玩家

樓上各位師兄千企唔好用ATL的mmcx頭因小弟曾中伏,該頭的設計有問題掹多幾次就咬吾實屬失敗之作(各人意見)。

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
123es 發表於 2019-10-25 21:55
有條神級線擺明係把两條貨尾中嘅貨尾 ...

師兄正確.宜家好多廠不知所謂的訂價 小弟我真係怕怕地

銀級玩家

jvc10000真係好吸引,但就算仲有行貨都無得試
唔再firm一firm就唔敢衝
真係好羨慕樓上兩個師兄~
誠實豆沙包評測:
https://www.blogger.com/u/2/profile/16293060233618036742

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
lokkol 發表於 2019-10-26 12:55
真係好羨慕樓上兩個師兄~ ...

小弟我本身玩開動鐵耳機.心血來潮想動圈都雙修埋
試這個耳機可以穩師兄出黎玩下 xd

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lokkol 發表於 2019-10-26 12:55
真係好羨慕樓上兩個師兄~ ...

旺角D記有得試喎!