設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AllenLin@FB

[請教] 關於jvc fw10000 線材選擇

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
ip_csl 發表於 2019-10-24 23:39
$10k budget, 可試 Tri-silver X6 and Dream Duet.

thx dream duet已有.目前有意銅線比較多

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
Tai321 發表於 2019-10-25 08:04
我用CCDD夾,三頻都有進步,不過火,空間感不錯,保持原有暖感……

睇過好多師兄都係拿ccdd or dream duet搭

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AllenLin@FB 發表於 2019-10-25 09:40
thx dream duet已有.目前有意銅線比較多

單動圈用銅線會否不夠分析力(個人意見)

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
ip_csl 發表於 2019-10-25 10:02
單動圈用銅線會否不夠分析力(個人意見)

本身隻fww我覺得夠分析力了 宜家煲得唔係幾妥 偏中高有d刺激。 低頻質感係唔錯但始終覺得差稍稍

星級玩家

本來我用pw1960 4w,用返原廠線改pentaconn4.4mm(特殊焊錫)就十分滿意。後來手多多走去將條cdd改mmcx...
自己原來的唸法:fw10k 偏向treble,銀線會刺耳,原本bass都唔係好夠,銀線咪更弱?
結果係... 條cdd變成fw10k的專用線!我條cdd煲超過500hrs,fw10k最少都600hrs,對比原裝用cdd,treble完全不刺,音場一定寬闊,深度提升。bass....實,潛,當然subwoofer感本來10k就唔多。同1960 4w比,我已經第一時間賣左條‘’神‘’線,好彩買得出。
為左對fw10k我試過好多線,有EA的,PS的。當中tri-silver x6/x8都好好,更emotional同dynamic,個人黎講覺得聲音變左好似唔再再係fw10k,最後無俾錢。Brise Audio Yatono 4w/8w(銅),個人選擇8w的聲,完美!當然唔只限於fw10k!原音全方位提升!我感覺係無味精無音染的全面提升。無味精最重要,因為聽fw10k,我係絕對為左10k的俾出黎既原音。唯一問題係對於universal黎講條線真係有d硬,用呢條線出街fw10k係會不停頂到,適合CM/over ear headphone用比較多。 4w就無呢個問題,但係我會用返原裝線。當然yatono 8w都係無係香港俾錢,日本買免稅比香港鋪頭的價錢平差唔多4000(8w無2.5只有4.4)。底玩又有潤啲既聲底我用Oslo,唔錯。日本e-earphone網站有review話用rosenkranz的octave十分唔錯,價位好似5萬yen左右,我自己未試過,可以試下。聽人介紹試過labkable條Pandora,唔錯,bass/動感都好,但唔係原有音質改善,即係味精,同埋個人對labkable 0興趣。
我個人選擇係 cdd>yatono8w>trisilver>stock cable

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
中古人 發表於 2019-10-25 11:25
本來我用pw1960 4w,用返原廠線改pentaconn4.4mm(特殊焊錫)就十分滿意。後來手多多走去將條cdd改mmcx...
...

多謝師兄詳細經驗.小弟都係唔想因為線材太改變fww調音.所以出這個post的原意都係霖住4.4推距前提下 睇過師兄都有改過原裝4.4頭是我原本想法

星級玩家

改頭試下先啦,唔啱都仲有仇報(買返條原裝線平嘛)。焊錫同用乜頭好緊要,自己買齊料叫人加工or diy好過唔知d鋪用乜料。俾完錢仲要谷住道氣。可以試下買多條原裝線改8w,我都做緊research睇下mmcx買邊隻。另外銅線的話聽講條Hansound red core唔錯。

星級玩家

補多句:補層神油絕對有用

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

中古人 發表於 2019-10-25 16:32
改頭試下先啦,唔啱都仲有仇報(買返條原裝線平嘛)。焊錫同用乜頭好緊要,自己買齊料叫人加工or diy好過唔 ...

Redcore香港無得賣(只在Singapore MS有售),另 mmcx頭可考慮ATL

黃金玩家

等你原成作品加報告