設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kwnchoi73

[膽機] 人生第一支德律豐根

銀級玩家

雖然我唔喺玩膽
亦恭喜師兄買到人生第一支好膽

黃金玩家

kwnchoi73 發表於 2019-9-6 13:34
之前試過外國網買,加運費,其實唔抵。壞左又唔知點換。所以都係向香港買番。 ...

靚膽難求!我是生客走入店舖,真是驁驚哋比人(刀)

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JeanPierre@FB 發表於 2019-9-6 20:35
靚膽難求!我是生客走入店舖,真是驁驚哋比人(刀)

玩膽總要一試。搵其他師兄問下意見,睇下邊問老實啲?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Piranhasam 發表於 2019-9-6 15:23
雖然我唔喺玩膽
亦恭喜師兄買到人生第一支好膽

多謝師兄

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-9-6 14:06
以前我果代人, 講膽, 講線路, 而少講線材.
現代的線材造材甚佳, 但碰上古老機就會有點點偏聲的感覺, 最 ...

原來師兄係專家,以後要多請教老師。

我前置放大係88,同81。88買左Mullard,81要兩支德律膽。如果咁配搭,聲好清,分析力高,但之前有啲標。早前有有朋友話QED喇叭線不好,加上我條線有銀,所以試試換條iMini落去再聽一下。結果滑好多?

黃金玩家

kwnchoi73 發表於 2019-9-7 08:46
玩膽總要一試。搵其他師兄問下意見,睇下邊問老實啲?

知倒師兄!

1萬

白鑽玩家

老而不

kwnchoi73 發表於 2019-9-7 08:53
原來師兄係專家,以後要多請教老師。

我前置放大係88,同81。88買左Mullard,81要兩支德律膽。如果咁配 ...

我不是專家, 只是在膽的時代裡生活過.
而又老實說, 除非你真的用得很多, 比如天天長著8小時, 又或者得閒無事弄一弄,  那麼就真的要換一換膽 , 不然膽是比你想像中還長壽

我比較建議用膽最好是用一套,  Telefunken 就是 Telefunken, 盡最大可能用同年期的 ,
因為同年期代表是是同廠出品, 而同一牌子是代表同一水平參照 . 在今日而言是有點貴, 只是能找也就盡量找 .
有人說不少廠有很多併合歷史, 這是沒說錯. 不過我認為不同廠還是有不同的水平和取向.  
Mullard 和 Philips (holland) 再似也有少少分別, Telefunken 和Siemens 都是有出入  
因此有能力的話, 就盡量換成一套.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kwnchoi73 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JeanPierre@FB 發表於 2019-9-5 15:07
謝谢師兄!

上環威威 好多remark 膽

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HD_2 發表於 2019-9-8 00:16

師兄,有冇其他好介紹?

黃金玩家

HD_2 發表於 2019-9-8 00:16

師兄你好!我都想知有邊間好,我想問旺角旦皇音響好不好?