設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[CD機] 很小巧卻又很意外高階入門的Luxman D-N150

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-4-1 14:13

Rega 的cd機係ok, 聽起來密度高。 比起luxman ,其實rega cd 機仲合拍。
唯一令我不買是因為佢係要開 ...

師兄係咪試Rega Saturn R CD機?我考慮緊Luxman DN-150 同佢!
主要聽流行歌多(廣東國語都聽)

1萬

白鑽玩家

老而不

alanlee212 發表於 2020-4-1 14:42
師兄係咪試Rega Saturn R CD機?我考慮緊Luxman DN-150 同佢!
主要聽流行歌多(廣東國語都聽) ...

對, 那是Saturn R, 配上 Elicit-R 是有很好的表現.  
同場我也比較過高階的Isis , Isis 和Saturn R 出入是當中的細滑感. 如果聽過Isis 的話, 可能你會想買Isis 多D.

我覺Saturn R 和 Luxman 出入的地方只是音色, 前者行的是一直以來順耳的豐富中音, 耐聽的 ; 後者是來得比較嬌滴, 有時會有D意外感.
各花入各眼, 各有口味.  
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2019-10-2 13:36
發佈於 02/10/2019 作者: Wise Sound
2019年度最超值的CD機+合併式擴音機 Luxman D-N150 + SQ-N150

師兄,呢套機如果夾 Proac tablette 10 signature,你認為如何?

我鍾意聽女聲,交響樂。謝謝!

1萬

白鑽玩家

老而不

man1117 發表於 2020-4-8 22:39
師兄,呢套機如果夾 Proac tablette 10 signature,你認為如何?

我鍾意聽女聲,交響樂。謝謝!

分析力和細滑度上D-N150 都是夠的, 至少我覺是足夠.  

我反而覺你要知的是你的amp 和喇叭?
你用的Proac tablette 10 signature...我曾聽過此喇叭表現, 只是覺用來聽大型的交響樂好似不太夾?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2020-4-8 23:14
分析力和細滑度上D-N150 都是夠的, 至少我覺是足夠.  

我反而覺你要知的是你的amp 和喇叭?

HI, 我係諗緊買埋SQ-N150。
ProAc T10 因為我擺係房聽,呢對speaker夠細,易推易擺位,又適合近場耹聽,所以選了他。
但唔知SQ-N150夾唔夾到佢。謝!

1萬

白鑽玩家

老而不

man1117 發表於 2020-4-9 22:49
HI, 我係諗緊買埋SQ-N150。
ProAc T10 因為我擺係房聽,呢對speaker夠細,易推易擺位,又適合近場耹聽, ...

我沒試過SQN150 推T10 .  當時試T10 是用 Naim 在代理陳列室試的,  只是我覺終於太細,  聽小型的室樂, 清唱或者獨奏都可以. 如果是大型交響樂的話這對喇叭真的不適合 .
這個不是什麼near-field 可解決的問題. 天生的分析力不足的喇叭 是不會因為你坐近而聽到多D聲.

SQN150 的聲....我覺比較其他機, 如quad 的來得清, 細緻一些, 飽和度上未至於有好 強烈的 "Luxman聲" 如用 CL88 + MQ88 此種.
入門上我覺不錯. 只是如果對於一個退燒, 一個對分析力好有要求的用家來說, 還是欠了少少?

值得留意此機的BIAS 是在廠設好, 說明書上沒教你日後換膽時如何再設BIAS. 即是你如果日後換膽可能會有點點要花時間的地方.
當中可以一讀stereophile的文章:
https://www.stereophile.com/cont ... ntegrated-amplifier

還是好音樂最好.