設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: terry8211987

[4K/8K電視] 修理LG行貨OLED真係一肚火!

星級玩家

allen89 發表於 2019-7-4 02:59
s記 保養,離島區一樣要客自己負責運輸壞機,如果購入時任何代理或供應商保養條款列明,咁買賣雙方有責任跟 ...

哈,師兄誤會了小弟意思,敬請見諒。
小弟係會自己負責運輸部份(由離島送到中環),這點同LG也是大家同意的。而LG也願意收費提供上門檢查及維修服務,這點小弟也同意及願意付款的。
但問題在於送部電視返廠,係需要一個適當的包裝及保護,才能夠應付運輸上的安全。
如果這問題在市區發生,LG運輸部職員係會「提供代用盒包裝及保護工作」。
我正正只欠一個安全嘅方法包裹返部機,而要LG提供返也好正常吓ma?!而請求維修人員帶個吉盒到我家,包返好部電視,係咪真係一個過份的要求?佢另外要我再付款幫我包裹我都OK㗎。或者喺中環比個包裝盒我自己攞返離島,等上門師傅到時幫我包返好佢,都唔好就咁一句「唔好意思做唔到」就由我自生自滅啦好嗎?

白鑽玩家

terry8211987 發表於 2019-7-4 09:03
小弟係會自己負責運輸部份(由離島送到中環),這點同LG也是大家同意 ...

同意有保護安全運輸困難的,也十分同情。也非幫邊間公司

但首段己經師兄指出,保護盒提供是屬於"市區"運輸部保養維修運輸工人的工作"安排",可算入其中保養運輸"服務"的伸延。
保養條款運輸"服務"並不包括離島區。師兄問題在於公司與客戶之間點理解"自行運輸"  及 "公司安排運輸" 的兩詞的定義解釋,講得白點便是究竟"自行運輸"中保護包裝成本內"人工"及"包裝料"到底應該由客人或公司支付問題?。

我單純以管理商業成本及合約角度去看,作為商業運作如果不在服務範圍內,公司有權不提供任何"服務"及資源,也沒冇違反同客戶間保養條款。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

可能LG 收機/上門的服務都外判了, 帶盒俾你自然無可能。

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

terry8211987 發表於 2019-7-4 09:03
小弟係會自己負責運輸部份(由離島送到中環),這點同LG也是大家同意 ...

小弟3,4年前曾遇過同CHING差不多壞機情況, 當日師父到家檢查後話需回廠修理, 第二日早上LG安排送咗個65吋包裝盒到家. 下午師父到pack機運走, 當時傾開計有問過師父點解分開到? 原來送盒係由一批運輸負責, 搬機係由師父跟進, 當時講笑有提到離島就唔會有呢個服務. 保養期內師父到離島出差要收費條款有列明, 點解唔可以帶盒上門? 相信係同體積重量有關, 冇運輸一個人應該都冇可能帶到個盒上門比你. 既然CHING可以出市區攞盒, 有冇同LG建議可上維修中心自行提取?

P.S. 睇過LG保養條款冇寫咁詳細, 但SONY, SAMSUNG都有列明.

Sony : 若離島客戶機件需要回廠維修服務,客戶必須將機件自攜往本公司之其中一間客戶服務中心,並於機件修妥後於同樣地點取回。
Samsung : 若需服務為本港離島地區用戶,須付本公司所訂之交通費用,若機件需送回維修中心檢修者,用戶要自行負責將該機運抵本公司服務中心,並於修妥後自行取回該機。

星級玩家

SonSon 發表於 2019-7-4 10:20
小弟3,4年前曾遇過同CHING差不多壞機情況, 當日師父到家檢查後話需回廠修理, 第二日早上LG安排送咗個65吋 ...

其實真係好鬼無奈,市區客要維修,借部電視機睇住先都重得。我連個基本包裹返部機嘅權利都無。唉!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我試過今日電話打去修理部,

最快後日師傅上門,

帶了三塊版上嚟換,

即日攪掂!??

星級玩家

anson11 發表於 2019-7-4 12:58
我試過今日電話打去修理部,

最快後日師傅上門,

師兄你就好啦!可以分享吋你係乜型號嗎?謝謝

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我買水平很多!check完机無問題! 兩年電視唔壞當賺咗!LG电视好正! 售後保養我覺得做得麻麻

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

terry8211987 發表於 2019-7-4 13:22
師兄你就好啦!可以分享吋你係乜型號嗎?謝謝

Oled C6P 55”

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

65吋! 上到77可能連拿電梯搭唔到! 前幾年 部X星 旗艦 電視 保養期最後幾日壞咗佢換咗個panel畀我 我跟住放咗畀朋友佢用到現在五年幾了! 算係好好彩