設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 修理LG行貨OLED真係一肚火!

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
X,真係一肚火!
買咗部行貨LG OLED55C7P,用咗一年就有一條白色線喺Panel左面。應該要換Panel!
本身住離島諗住叫師傅入嚟檢查修理,離島地區保修期內另外收費都算。
點知師傅都覆返,哩啲情況,佢地係無得安排收機返廠服務,收費入嚟都只能檢查部機壞啲乜,又無辦法帶塊新Panel現場換。如果要返廠就自己送部電視到中環交收。
Ok,我都重忍到,自己選擇住離島而無運輸服務,唔係LG嘅錯。
但LG提供一個「代用盒」,幫我包返好部壞機,比我自己送佢到中環,咁我都唔過份吓ma?!佢地話無哩個服務!
「代用盒」只會係市區運輸部職員自行安排幫客包機,離島係要客人自己搵包裝盒、自己包好、自己運到中環的呢!
有無搞錯呀,連一個盒都比唔到我!咁我點運比你班大帝呀?無盒就咁運去中環一定死硬!
LG你都好意思呀保修期內另收錢去離島修理?!咁我買你行貨吧鬼呀?個保養服務乜都做唔到!客人買水貨平一大份,壞咗買過另一部水貨無咁嬲!

黃金玩家

所以我買嘢一向要考慮埋代理,費事有起事來一肚氣

黃金玩家

呢部机真係。。中伏

黃金玩家

金耳朵基本學員

小弟保養期内,共整了三次,最後一個月,共整了二次,還願意换了两次新panel 给我。可能我住市區。

黃金玩家

金耳朵基本學員

客服和维修人員都很有禮貌。申利,一般用家,与L G原全没有關係。以後唔買L G都与本人無關,不喜勿插。

黃金玩家

金耳朵基本學員

C兄,話時話,好多時運輸到離岛都要额外收費。如果没有例明,相信可向海關或消委會投訴。小弟試過电话在保養期内收費,消委會願意代為与廠商商討的。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LG呢個牌子買一次就好,我部係55吋led電視舊年八月買,今年4月就壞左,師傅上來檢查,話要訂零件,大約要一星期,零件返左先收機去整。跟住打上去cs.同佢講,屋企有老人家同小朋友,有沒有電視機借,cs 話佢地沒有咁嘅服務。過左大約十日,維修師傅仲問我整左未(上黎檢查時留落聯絡電話)。cs 仲未聯絡我收機。我打上去cs(另一個女仔)零件呢兩日就到,跟住約時間收電視機去維修。咁我再問佢借機事,佢話有,可以借一部32吋電視機。不過全部借曬出去,要等,日子不能定有機會係一兩日或一兩星期。如果堅持借機就要等到有電視機借先上黎收部壞電視機去整,cs係女仔非常死板,話要跟守則去做。諗住仲有四五日算數,唔借電視機。收左機大約四日,打上去cs 問整好未?佢竟然話訂錯左零件,要等多一星期。真係吹賬。等多一星期上午再打上去cs.問佢整好電視機未,cs夠膽死,俾左個維修部電話號碼,要我自己打去問。嘈完一輪。下午先回覆,已經整好左。要等多兩日先安排到運輸車,筋疲力盡,唔想再嘈。由壞到整好足足一個月,對呢個牌子心已死。都算係一個大牌子,咁樣售後服務真係失望。我以後一定唔會再買LG 任何產品。我宜家求神拜佛等過左保養期先壞,俾我有機會換機

星級玩家

bbmimiling 發表於 2019-7-3 22:58
C兄,話時話,好多時運輸到離岛都要额外收費。如果没有例明,相信可向海關或消委會投訴。小弟試過电话在保 ...

其實住離島嘅人,都預咗額外收費的。
只係額外比錢之後,都係乜都做唔到!連到客人家中包裝返好一部佢哋本身要負責維修嘅機都唔得(運都唔駛佢地運),咁點講都無道理吓ma?

星級玩家

bbmimiling 發表於 2019-7-3 22:51
小弟保養期内,共整了三次,最後一個月,共整了二次,還願意换了两次新panel 给我。可能我住市區。 ...

Panel佢地無話唔換,只係連部機LG都唔幫你包裝返,客人想自己運都運唔到返廠,換鬼換馬咩

白鑽玩家

s記 保養,離島區一樣要客自己負責運輸壞機,如果購入時任何代理或供應商保養條款列明,咁買賣雙方有責任跟返條款先叫岩和合理,合約精神。樓主欲單方面更改離島保養運輸服務條款,起碼也要得到雙方"同意"先可更改動,就算不配合也只是遵循保養條款,同間公司服務態度冇關。
https://www.sony.com.hk/service/tandc/zh/index.do?method=terms