設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rchan0901

[請教] P記 LX901 日常音量大小

鉑金玩家

如果因我發這帖而引致部份師兄們有爭拗或誤會,在此向各位說聲抱歉,希望大家以和為貴,而每次我有音嚮或影視的事宜唔明解,這裹的師兄們都好快及樂意給予很多意見作參考,這是令我一直支持這平台的原因;而就我自已個人而言,家中的環境及器材一定不及這裹好多師兄的設備,加上近日搬回舊居,地方實是有限,而且小朋友成長亦要空間放置物品,老細要整頓家中僅有的影音小天地實可理解,故只有"百鳥歸巢式"將可留下的器材整合,無位的便要清走,我亦曾為此與家中老細表示不願意,不過現實還得與家人溝通及妥協,否則便失去與家人分享影音的意義;我明知細空間喇叭多未必好聲,什至梳化貼牆都想盡量保留設備而去行7.2.4, 這個是很多師兄都不建議的,不過當自已一個人花了一輪功夫,望住那些如雜草般的線,貼上膠槽重新排列及連接,將新,舊或二手的器材重新接好,再次有畫有聲,心中仍會感恩可有自已的cheap cheap小天地與家人共享。

評分

參與人數 7威望 +189 金錢 +189 收起 理由
pinkspider + 20 + 20
MDLP + 20 + 20
小瑟 + 100 + 100 好整齊呀!!!
marco + 9 + 9 想睇完整報告
sonic76 + 10 + 10
matt88p + 20 + 20 超正, 一定要加分!
fishbone8822 + 10 + 10 公整, 靚!

查看全部評分

Raymond

鑽石玩家

Yukisonny 發表於 2019-5-18 20:30
88師兄,你太言重了,我不是什麼高手,只是對產品上略知皮毛吧!言歸正傳,我也正在客觀分析樓主的情況, ...

言歸正傳之前唔記得覆你, 你話換梳化後後音場問題, 其實簡單物理問題, 之前張梳化三座位黐住, 完全冇隔開, 梳化背高過人耳, 而atmos格式surround必須於人耳level.
所以surround基本上完全比梳化遮曬, 換梳化後問題解決

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

rchan0901 發表於 2019-5-20 23:18
如果因我發這帖而引致部份師兄們有爭拗或誤會,在此向各位說聲抱歉,希望大家以和為貴,而每次我有音嚮或影 ...

師兄, 唔需要因為有師兄討論有火花而覺得自己唔岩呢, 呢個唔係你既問題來的, 只係有D版友悶悶地想搵人切磋先會有呢個情況呢~

呢個帖我會作出處理, 亦都希望RCHAN兄唔洗咁擔心, 你既問題係好多人都會問既野, 唔係挑起事端的原頭呢~

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
rchan0901 + 10 + 10 感謝大王跟進,希望這平台繼續為我們這些AV.
matt88p + 20 + 20 多謝出面處理

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

禁止發言

簽名被屏蔽

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

討論既野, 最怕就係以討論為名, 搵交嗌為實, 小瑟會先屏蔽切磋的帖子, 再以帖去扣分去決定點處理呢次的切磋問題呢!!!

大家請回到同樓主討論返個主題呢~

謝謝!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

小瑟 發表於 2019-5-21 18:24
討論既野, 最怕就係以討論為名, 搵交嗌為實, 小瑟會先屏蔽切磋的帖子, 再以帖去扣分去決定點處理呢次的切磋 ...

Thanks

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

兩部不同牌子的AV AMP 在同音壓下聽到不同感覺是正常的。
比喻D 機跟P機每聲道都是set 75db 同樣用-18DB音量去播片,聽到的感覺可能出入很大。
原因在於每個牌子在自動設定上的取向問題,(當然也有其他因素,比喻你換條電線都會唔同聲啦)
每個牌子的EQ曲線都會有不同要求。
D機可能會聽出來音場深D,定位好D,但無咁埋身。
面P機音場凸出D,前音場飽滿D,聽起來埋身左,自然會覺得大聲左啦。
但其實兩部機都是用-18DB播片。
當然亦都可以用機內其他設定去set 機迎合自己需要啦。
唔係部機就唔需要有咁多野俾你較啦。
玩影音無話邊個叻曬邊個衰曬的。
多D去家訪多D去分享多D接受意見再多D實踐研究。
個個都可以玩得好好,故步自封,實難前進。
最近招乎了一位高人師兄,指點迷津,知道自己家影音的不足。
之後自己再反思研究一下,而家又玩到另一樣野出來。
當然此高人所講都唔系樣様正確啦。都要知道唔係自己果套不一定系標準的。
接受與否?自己諗諗。
祝各師兄放開成見,接受意見。
影音路上越玩越好啦

評分

參與人數 19威望 +820 金錢 +820 收起 理由
chopinlau + 10 + 10
bigair + 20 + 20 絕對認同
pinkspider + 20 + 20
aeechris + 10 + 10 正到爆
fm31331 + 20 + 20 絕對認同
kitarou97 + 10 + 10 感謝!又學到野
MDLP + 20 + 20
rchan0901 + 10 + 10 絕對認同
sonic76 + 10 + 10 絕對認同
wman + 40 + 40
lego_cyris + 10 + 10 俾個Like你啦
Ken134547 + 10 + 10 報告非常詳盡
matt88p + 20 + 20 絕對要加分
BaHayley's@FB + 10 + 10
小瑟 + 500 + 500
edison133 + 10 + 10 絕對認同
fungl + 20 + 20
小寶老豆 + 20 + 20
ken01010 + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

銀級玩家

pac 發表於 2019-5-22 10:06
兩部不同牌子的AV AMP 在同音壓下聽到不同感覺是正常的。
比喻D 機跟P機每聲道都是set 75db 同樣用-18DB音 ...

Nelson兄,我不知你所指的高人是否我呢?記得嗎,Dynaudio??我諗我需要証明一個事實,我不是有些師兄所説的什麼分身,此事令小弟為之氣結!我也是來結交朋友增長知識的,經常為一些無聊的事情爭抝,何苦呢,玩機啫!啱聽咪聽下,唔啱聽咪skip law!何需花費心神去討論一些未必有結果的事情!
究竟論壇第一是否真的咁重要??

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10 俾個Like你啦
pac + 50 + 50
wman + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Yukisonny 發表於 2019-5-22 10:35
Nelson兄,我不知你所指的高人是否我呢?記得嗎,Dynaudio??我諗我需要証明一個事實,我不是有些師兄所説 ...

當然記得你啦。得師兄指點獲益良多。
執返好D套野喇。但系我諗都未必及得你玩的呀!
可能系器材所限。
你那天來小弟真失禮,未能以最好狀態迎賓。
皆因新2ch 前未能達標影響整套音響表現。
其實在你來之前我都有邀請幾位高人來俾我意見點攪。

銀級玩家

pac 發表於 2019-5-22 10:50
當然記得你啦。得師兄指點獲益良多。
執返好D套野喇。但系我諗都未必及得你玩的呀!
可能系器材所限。

Pac兄客氣了,玩機重點不在於器材的質素,而是本身個人之質素及態度!不過都恭喜你漸入佳境,有時候多D吹水交流下

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
wman + 40 + 40 絕對認同

查看全部評分