設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rchan0901

[請教] P記 LX901 日常音量大小

銀級玩家

matt88p 發表於 2019-5-18 16:56
師兄絕對唔係新手
我見你講緊連多夫+krell就知咩料
高手中嘅高手!

88師兄,你太言重了,我不是什麼高手,只是對產品上略知皮毛吧!言歸正傳,我也正在客觀分析樓主的情況,我也希望尋求到答案,如在兩部機派pink noise後做config 理論上正常會一樣,因為大家reference volume也是一樣!不知88兄有何獨到見解?
小弟在此討論區也只想結識志同道合的網友,互相交流!早排也去了一位在這?大師級人馬,希望能增廣見聞,小弟亦對你的新sofa好有興趣,因師兄描述換後能有助後音場的還原能力,請問是那個品牌及價格,pm我,謝謝!

鉑金玩家

matt88p 發表於 2019-5-18 00:26
Loudless management on or off??
同埋每個牌子嘅音量係唔一樣, 先鋒嘅-18已經叫大聲, 其他牌子有啲可能要 ...

唔該師兄,請問可在那裹校loud management?
Raymond

白鑽玩家

Yukisonny 發表於 2019-5-18 20:30
88師兄,你太言重了,我不是什麼高手,只是對產品上略知皮毛吧!言歸正傳,我也正在客觀分析樓主的情況, ...

其實真係冇咩理據可言, 純粹聽過過百部av amp之後嘅 經驗, 就係每個牌子volume唔係同一數值就係同一音量, 其實只要volume absorber set 唔同數值出入就已經好大, 一部機cal出嚟front電平係-3,  另一部機可能係+3, 已經完全唔同.
不過講到尾都係有一樣嘢肯定,  自己經驗, 兩部唔同牌子嘅pioneer / onkyo, 喺自己屋企同一喇叭, 同一電平音量, 同一volume absorber, 但係同一音壓88db, pioneer - 18 / onkyo - 14.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
MDLP + 20 + 20 果然係.....AV界百人斬

查看全部評分

白鑽玩家

rchan0901 發表於 2019-5-18 22:45
唔該師兄,請問可在那裹校loud management?

Setting 入面搵下就會見到

白鑽玩家

樓主祗係分唔開loudness同dynamic嘅分別
動態夠大高低位自然分别大
至於pink noise就梗係無動態啦
否則個音壓計無論AVR內置或手提式甚至app
就唔會讀到單一音壓
例如....75dB
係只會讀到由55~95dB或者65~85之類
樓主話鎗戰打鬥片所謂“過大”
其實呢種咪就係動態囉
换句話同一套喇叭
假設用x5200或901
就算vol@0dB度到
pink noise/test tone一樣係75dB都好
一去到動態夠大嘅動作場面
一部dynamic range夠嘅機
喺同一vol level
音訊嘅高低波幅
就當然會比另一部大
問題係啲喇叭同sub仔可以反影到幾多出嚟

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
samyiu + 10 + 10 講就真係天下無敵 ! 讚
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
rchan0901 + 10 + 10 報告非常詳盡
matt88p + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分

銀級玩家

MDLP 發表於 2019-5-19 06:07
樓主祗係分唔開loudness同dynamic嘅分別
動態夠大高低位自然分别大
至於pink noise就梗係無動態啦

M兄所言什是,絕對認同每部機的dynamic range甚至SN ratio都有權影響到整體音壓的表現,討論就是要brain storm,M兄可做到了,薑是老是辣的!
閒話家常,介意小弟到你家處學習増知識嗎?

銀級玩家

matt88p 發表於 2019-5-19 02:42
其實真係冇咩理據可言, 純粹聽過過百部av amp之後嘅 經驗, 就係每個牌子volume唔係同一數值就係同一音量, ...

88兄很利害,過百台AVM的經驗累積,小弟甘拜下風!

白鑽玩家

Yukisonny 發表於 2019-5-19 10:41
M兄所言什是,絕對認同每部機的dynamic range甚至SN ratio都有權影響到整體音壓的表現,討論就是要brain  ...

師兄言重
呢啲都係玩HiFi基本101
講到家訪我度毫無參考價值
1. 首先全套都係日本機
2.後級得45w細火到連入門soundbar都不如
3.完全違背AV入門天條唔跟75dB
4. 再者我嗰度只屬於一套兩聲道再加建av嘅系統 所有取向背道而馳以犧牲av保存2聲道作決定
例如中置一定要用細單、sub仔放梳化側邊振膜向後牆
反而想知師兄 可否開放閣下家居?
導賞一吓鬼佬機 正宗av嘅玩法及取向

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 20 + 20 我第一個參加

查看全部評分

白鑽玩家

Yukisonny 發表於 2019-5-19 10:43
88兄很利害,過百台AVM的經驗累積,小弟甘拜下風!

係呀身邊損友多, 百幾個jbl group友, 好好彩地家訪幾百次, 試得多唔同牌子, 知道每一個牌子唔同取向分別.
連多夫都有一個朋友用緊, 都好正!!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20 YO...MDLP畀你試哂

查看全部評分

白鑽玩家

樓主如果聽唔慣鎗戰打鬥片“過大”
其實有個"降級"嘅設定
係可以將杜比嘅度動態減少
或者好似天龍玩imax咁
轉返用同軸光纖唔要HD音效
正如睇唔慣4K hdr
都一樣可以set返去HD sdr