設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: chanwt

用線插的真正原因????

進階玩家

理論上如此, 但hifi唔係淨講理論, 就如數碼理論上係好過analog, 但我既體驗係我唔鐘意聽數碼聲。sacd理論上係會好過cd, 但實際上有人寧願聽返cd, 甚至有趨勢聽番黑膠。至於線插係咪好過裸插, 我覺得個人體驗很重要,  ...
PP-HK 發表於 2010-2-10 14:14

十分同意PP兄所說!
平有平玩,貴有貴玩,最緊要玩得開心

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

"反駁"?? No la...都無乜駁唔駁! 只係想弄清楚是不是自己miss咗d嘢!

咁講,我最唔明就係以下數點。
1/ 須說不理器材平貴,高低,最緊要自己喜歡! --須大致同意但有一些基本概念是要堅持的。就算有人偏喜歡金銀線的聲音,也不可說成金銀線好過SFH掛!
2/ 用不同線材,線插來"調"聲。再加上各有所好,"最緊要自己喜歡"。--那我怎知我的gears是正常setup。好多ching於換了某某線,某某插之後都說
音質變好了,什麽音場濶了,歌手前了等等。但如果錄音師本意是要歌手聽起來站在後面,而用了新器材改變了sonic 効果,使歌手"聽起來"站前了。而聽者又+分
喜歡這個効果。那麽,我們應怎樣去看代這位ching的setup?是"强行改變錄音効果以配合個人口味-好嘢!" 或是 "setup犯了基本毛病,未能準確重現錄音効果!"
3/ 有ching 認為有插一定差過無插,只是分別太少,下易察覺。相反帶來的方便就很易享用到。所以好處大於壞處。一定會用。---為什麽無人發明一種線座用於拿叭上
用來真接接線,省卻了線插的損耗。又能防止線材氧化。又能減少訊号損耗。再者,很多ching都願負出$$$於各式各樣的宝品,都只是希望能提高一丁点的音質,為什麼徧偏
明之線插有害,也一定要用?

寫得不好,也許未能清楚表達。請諒,請指教!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

A) 對聲音之影响 (劣化), 是否不用線插影响最少? 應說最能表現"線"的原音 (不論靚或差)。以上是基於多層接觸多一層失真的道理
那對音質而言, 不用插是了是最好??? (不計調音論。)
如不是,那以上之理解錯在何處???
如所言是對的話, 那線插豈不是一個劣化音質的配件??? 還賣那麼貴???? 什麼道理???chanwt 發表於 2010-2-6 21:28

原廠線係最原音,直插都可能係原音!

線既總(抗阻)係A,插既(抗阻)係B
咁A+B咪=C抗阻、所以成條線唔同左
理論上靚插(抗阻)極接近0、所以咪好D、不過重有銲錫等
但如果原廠插(抗阻)係A、條線咪最真

又或者原廠線(A抗阻)一向都係連原廠插(D抗阻)去試、所以最後永遠都係E抗阻
而E抗阻就係原廠想比大家既野!

如果大家有留意天線係75歐母同個插都係75歐母
好似係因為呢組頻率係75歐母長距離線中既先真係最底所以天線老連咁長、你有無話睇唔到?!

咁理論上應該係咁不過聽唔聽得出又係另一樣野!!!

進階玩家

ching, I think many HiFi user have same questions like you, even me. But theory is theory, I guess HiFi not only theory but feeling.Try to use your ears to feel the difference between difference stuff, you will find some surprise. However, if you still cannot find any difference, just forget it and use the most cheaper one. If only use equations or theories, it doesn't mean anything. It's my opinions, please correct me if something wrong.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

原廠線係最原音,直插都可能係原音!
原廠想比大家既野!

Dulldull 發表於 2010-2-22 14:35

我無話好與唔好,如果用耳去收貨咁個變數太大太多
我只係話保持到最接近原廠想比你既野=>可能好、可能唔好

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實都冇人知點為之原音, 除非你坐o係錄音室聽住個歌手錄音, 先有得比較.
我自己覺得, 聽到自己鍾意就 ok la, 無謂諗太多,
買套機返o黎係享受, 唔係科研嘛, 係咪?

星級玩家

T&T

聽自己想聽的(喜歡) = 好
聽自己唔想聽的(唔喜歡) = 不好

就算有個歌手在你唱歌又如何, 曲目不是你喜歡的類型 = 100%你會話不好

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

哈! 咁就幣啦!!!
咁即係話"無準則", 自己鍾意就得。
咁用好多錢買高級野,只係追求緊一種(自我感覺良好)的聽覺。
或者,你哋話會唔有30%的ching 可能真係分辨到,真的知道自己追求什麽,
而其他ching們就只係買了一些"好似聽到分別,但又唔係好嘢定衰嘢。 咁心理作用吓,一定會認為係好嘢)嘅似是而非嘅"虛幻感覺"。

星級玩家

T&T

好唔好,真喺好難去介定
因為有太多個人的喜好和主觀因素存在
所以現HIFI真喺冇對錯之分,只有喜歡同唔喜歡之分

如有講錯請不要