設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 碟商發行西片 為何不喜歡用繁中版戲名做封面?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

喜歡港版標題,更喜歡港版中文字幕,但係點解唔可以用翻港版繁中文的poster做封面?
香港版中文戲名封面

香港版藍光戲名封面

既然係香港版咁用翻中文版海報做封面有乜所謂,點解港版Blu-Ray凈係貼上個標貼就算數。一撕開表面層透明膠袋就得翻英文了,港版特征就乜都冇晒了,咁我不如直接buy美版好過?另外,買咗美版後,稍微撈一撈亂就分唔清楚港版同美版了。唉,唔買又唔好,買咗又唔好,認真頭痕
港版? 美版?
我試過已經好小心咁慢慢撕開那張細細張標貼,希望可以貼上去藍光盒度做標記,但係黐得太實,撕唔到出來,煩
雖然話用英文做poster好國際化,但係個人覺得唔採用港版中文poster,有啲唔尊重個“跌嘥拿”囉,人地設計中文標題都好辛苦嘛。啲色,字體,都設計好晒了,結果藍光將中文戲名轉做純色版,咁辛苦設計何必呢

白鑽玩家

我就唔鐘意中文戲名,就算台版都只都係俾個中文戲名紙套你,拆開就同美版一樣,我就唔想見到印咗驚奇隊長喺個封面度

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
eddylaw + 10 + 10 絕對認同
kitman688 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

梗係用英文做封面poster

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SHAWNCHOW 發表於 2019-4-30 17:36
梗係用英文做封面poster

咁又唔見日本、韓國電影,用翻日文同韓文原標題做poster?點解,唔明

鉑金玩家

陳傑龍@FB 發表於 2019-4-30 17:45
咁又唔見日本、韓國電影,用翻日文同韓文原標題做poster?點解,唔明

碟商唔係套套用英文戲名做封面
http://www.deltamac.com.hk/product.php?id=12719

禁止發言

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢排洲立出迪迪尼啲戲真係中文封面...

真係no thank you

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

michael.t 發表於 2019-4-30 18:11
呢排洲立出迪迪尼啲戲真係中文封面...

師兄,呢個係咩網址?可以俾嚟睇下嗎?
我個人真係鐘意繁體中文版,但洲立真係少出

鑽石玩家

港版盒背有發行商資料,點會分唔出美版同港版呢?

我就唔鐘意西片印中文名,好肉酸,即使盒背印上香港發行商資料我都接受唔到,所以美片只會買美版

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jc2ssych + 20 + 20
kitman688 + 10 + 10 識貨到爆!

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

陳傑龍@FB 發表於 2019-4-30 18:23
師兄,呢個係咩網址?可以俾嚟睇下嗎?
我個人真係鐘意繁體中文版,但洲立真係少出 ...

Facebook search 洲立影視