設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《Avengers End Game 終局之戰》睇後感 (劇透post在post #2)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我的見解:

始終time travel對我們世人來說太難合理地去想像. 所以我都覺得好難去寫. 我自己都同意今集太"大堆頭", 好多角色都係做路人甲, 講一兩句對白就唔見人.

某程度上我寧願佢地係去另一個平行世界去取石(如ancient one說的不同分支), 都好過去到過去. 我反而更接受"multiverse".  同埋想深一層有d野無得reverse. 好似BW死了才取得soul stone. 咁我點還返粒石? 人就死了, 就咁交俾red skull當無拎過嗎? 所以唔係話去返那一刻就可以. 同埋今集死的了5年前, 2014年版thanos, 但如果佢去了2019年, 咁2014年的佢又點去拎6粒石? (因為佢已經死了啊), 咁成個path已經唔同晒了. 同埋captain還石時, 唔知佢是否選擇同peggy一齊生活終老定點? 因為如果咁, peggy咪唔會同依家的老公結婚, 咁sharon carter咪無得出世? 但又無可能同peggy跳完舞就自己一個人生活吧. 同埋某程度上6粒石同7粒龍珠性質是一樣, 都係"許願", 唔一定只是化了灰的才能復活, 我用6粒可的力量去"令被thanos殺死的人都復活", 就不用理什麼化灰定"真死", 同埋peter化了灰5年, 返來之後又有咩理由仲係同一班同學讀書, 如果佢讀中二中三, 無化灰的朋友都已經讀U了吧 ? 所以都是"聽故唔駁故"就算, 否則有排講呢.  

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2019-4-27 00:54
我的見解:

始終time travel對我們世人來說太難合理地去想像. 所以我都覺得好難去寫. 我自己都同意今集太 ...

請反白:

你說的multiverse 我都有想過.  其中一個我的想法是.... 或者, 在所謂的回到過去時, 同時可以成為 "意外地產生了平行世界" 的伏線?  始終Marvel 有multiverse 的作最大支援 , 我諗什麼事或者說得通?  又如果此系列想在未來由新演員重拍, 用特技把新人加入加插, 我覺倒是可以說得通也不定.
當然若真的使用這種想法就令此片看來有有點爛拍的感覺.我寧願他們在此終結也好過留尾去未來4-5年次後再搞一次.

我記得Marvel 把X-men 賣了給Fox, 而Disney 買了Marvel 又買了Fox , 換言之X-men 也可以由Disney再拍...
應....不會吧?

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

請反白:

我朋友解釋了, 我覺得都合理. 如電影內說過去是已經發生了的, 是不能改的, 即係唔可以殺死thanos BB. 就如龍珠咁, 杜拉格斯的世界是悟空等人全部死晒, 佢坐時光機回去, 最尾打敗了斯路改變了歷史, 但當杜拉格斯回到自己世界時, 都無改變任何野, 反而悟空無死就變了另一個平行世界(即我地睇開的故事). 所以只能說佢地打低了2014年的thanos, 就令新一條timeline無o左thanos去殺d人. (但可能變成出現另一個更邪惡的人都唔定), captain同peggy結婚終老, 也是變成了另一timeline, 不過老年的cap回到自己的時間線, 那條線就不會有任何的改變. 即係最屈機的地方係, 就算我改變什麼, 都係另一宇宙的事, 唔關我事  

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

Captain  Marvel 最後去咗邊?

鉑金玩家

toybidder2008 發表於 2019-4-30 16:08

去左其它無 Avenger 保護的 Planets

黃金玩家

accesshk 發表於 2019-4-30 17:46
去左其它無 Avenger 保護的 Planets

佢好似臨尾想交無限手套俾antman時俾Thano一嘢打走之後就無交待了?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

toybidder2008 發表於 2019-4-30 19:51
佢好似臨尾想交無限手套俾antman時俾Thano一嘢打走之後就無交待了?

喪禮上,站在木屋前。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

toybidder2008 發表於 2019-4-30 16:08

去左剪髮