設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: allen89

[美版] 龍珠超劇場版:布洛尼-bluray(碟評), dolby ture HD(日,英),冇中字幕要oppo外掛

白鑽玩家

tinlunlau 發表於 2019-4-17 22:45
但問題係有偏綠丫嘛!呢啲都係東映嘅問題,唔關Funimation事。東映唔止一次咁提供片源。 ...

多年前輩對我說,聆聽非鑑聽,任何國藉技師要評一個畫面,白平衡是否準確是重點,不準確的話,所下一切評語也是冇意義,你能肯定那些甚麼所謂"外國"評論員播放系統白平衡無誤?

我是"真實"有碟在手,自己播放之後下評言,也有上載直拍相片作証明非空談,我信眼見為"真實"有圖有"真相"。你上載的外國圖片播放系統白平衡明顯錯誤並不一定代表碟有問題, 也可能只是外國技師簡單當網絡電視和藍光碟播放機將兩部機(SDR播放)使用相同設定和白平衡畫面所犯的低級錯誤引致,

唔同訊源(SDR)應分獨立分開兩個白平衡設定,因為每部機對比,亮度,白平衡,色彩濃度也不會相同, 莫說唔同機種,就算相同器材,每次電視或播放機有固體升級或線材更換,聲畫也會產生微變化,也須每次重新微調較正DV,SDR,HDR三樣白平衡和環繞聲一次,影音是技術非單文字表達,我所調較畫面音效能讓人眼見,耳聽品評非網上空談,外國也會有月缺時,香港一樣有圓月。

而我估計你講什麼東映母帶偏綠,只是你從不知道由日本標準常設音像制品,電視廣播及制作色溫多數是9300k偏藍非使用美版標準的6500k, 再加上系統白平衡不準確所致,重播時由應該偏藍再變成偏綠。

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 收起 理由
jc2ssych + 20 + 20
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
bellyjerry + 20 + 20 用家心得極具參考價值
EddieCYLam + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

tinlunlau 發表於 2019-4-17 22:22
https://twitter.com/AnimeAjay/status/1118326633251917827?s=19

你雙眼只看過一個來源,冇資格否定。 ...

師兄,我有冇資格就真係唔清楚?既然你的語氣咁"客氣",我也咁"客氣"回應你, 見你不斷又借用又根據什麼"外國"專家評論充當"權威"去否定我的評語,我老實告訴你本人不再參閱外國碟評好多年, 因為香港的影音玩家水平和技術不一定比外國人差,上圖是美國著名高清網站HDD 4k水行俠review畫面截圖下載,下圖是我電視直拍。無禮也說句從這些截圖畫面的"水平", 畫面水平不是站在同一層次,這些外國"專家"的評論對我參考價值不大。我也從未能感受到有你口中講的權威性。

https://ultrahd.highdefdigest.com/67976/aquaman4kultrahdbluray.html

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 完全兩個世界!

查看全部評分

鑽石玩家

我冇話你冇水平,我意思係話你冇嘢可以作到比較。美版實體碟我尋日都有即時落去Walmart買。再者,早前英國亞馬遜洩露嘅screener版我亦有觀看。我亦有喺戲院上畫時睇過本片。美版藍光碟的確比其它版有偏綠。相比之下係有啲偏差。

冇嘅話,英國方面嘅片商唔駛大字標題話畫面冇偏綠啦!
https://twitter.com/MangaUK/status/1118549271832420354?s=19

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
allen89 + 1 不實網絡資料

查看全部評分

白鑽玩家

tinlunlau 發表於 2019-4-18 04:56
我冇話你冇水平,我意思係話你冇嘢可以作到比較。美版實體碟我尋日都有即時落去Walmart買。再者,早前英國 ...

既然師兄你喜歡不斷無限loop 英國網上偏綠評語,龍珠超-布洛尼作為一隻美國版碟,咁好應該參考埋美國地區的blu-ray.com專帖上留言,同樣發現有網友提問美版碟有否偏綠問題,但從回覆#255開始,之後有關美國版偏綠的留言回覆,不明顯察覺佔大部份留言偏色只佔小。
https://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=291140&page=13

在我之前回覆#2,實碟播放直拍相已經包括多個場口也未見有偏綠,包括英國網友曾post的嚴重偏色雪地場面。也不再重覆可自行參閱。

我只能說重播畫面質素,隨器材和設置技術,白平衡準確度,觀賞環境燈光,會因人而異。同碟未必有關,聆聽不一定等如鑑聽,謠言止於智者。

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
EddieCYLam + 10 + 10 超正, 一定要加分!
bellyjerry + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Allen兄唔使再理佢啦!佢又係個d師弟扮師兄,徒弟扮師傅果種人,重要係有事實相片為證都重要死唔斷氣煩死人,我地大家都係留番d氣和明白事理的正常師兄聊天好過!

評分

allen89 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

kitman688 發表於 2019-4-18 14:11
Allen兄唔使再理佢啦!佢又係個d師弟扮師兄,徒弟扮師傅果種人,重要係有事實相片為證都重要死唔斷氣煩死人 ...

死唔斷氣嗰個唔係我喎。我已經讓步唔回應。佢係durn住唔斷。

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
allen89 + 1 唔好再用網絡流言失實資料誤導別人。.

查看全部評分

鑽石玩家

今日放假終於得閒坐低試碟。留意英語配音聲頻比碟內提供日語版低音更豐富。日語相比細聲咗啲。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

想問一下各位 ching 知唔知呢套龍珠幾時會有港版出? 如果港版無期, 咁我就入返隻美/版睇.

白鑽玩家

saint@silver 發表於 2019-5-22 10:44
想問一下各位 ching 知唔知呢套龍珠幾時會有港版出? 如果港版無期, 咁我就入返隻美/版睇.  ...

香港版一般跟隨日本版推出後(日版6/5先出)先會推出,暫未有港版任何資料。本片在港上映時也只是用原日本語音軌(沒有粵語配音版),估算港版出到最多只有內置中字幕。如播放系統有外掛字幕功能又想急看,可考慮美版。

評分

saint@silver + 10 + 10 咁我再等等先, thx ching!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

saint@silver 發表於 2019-5-22 10:44
想問一下各位 ching 知唔知呢套龍珠幾時會有港版出? 如果港版無期, 咁我就入返隻美/版睇.  ...

應該會出的,請耐心等候