設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: vivibo

[入耳式] Noble Khan分享

黑鑽玩家

vivibo 發表於 2019-5-30 11:23
昨天終於輪到我換新版Khan了. 新版外型稍大, 感覺比舊版更靚, 花紋仍然很靚, 插位改為凹陷式, 很穩陣的設計 ...

Ching 我有朋友同你一樣換咗新 Khan 後即將原裝耳機線插改 2.5 ATL 台灣插,改完後的耳機聲簡直是兩個吾同世界直得一改。另也試了SP1000SS+amp,結果是只有少許分別。另外想講有機會試完SP2000後,你會放棄手上的AK入SP2000。

鉑金玩家

tubeamy 發表於 2019-5-30 12:05
Ching 我有朋友同你一樣換咗新 Khan 後即將原裝耳機線插改 2.5 ATL 台灣插,改完後的耳機聲簡直是兩個吾 ...

很好, 條線我就更加期待了!

我想法是用幾仟元加Amp玩盡部SP1000先, 遲下再考慮升級了, 畢竟SP2000太貴, 遲些買抵一點!

另外ching, 有些不明, SP1000 Amp和SP2000也未出, 你朋友怎會有得試?

黑鑽玩家

vivibo 發表於 2019-5-30 13:30
很好, 條線我就更加期待了!

我想法是用幾仟元加Amp玩盡部SP1000先, 遲下再考慮升級了, 畢竟SP2000太貴, ...

行內人士,所以現在好多SP1000放二手而且好低價

鉑金玩家

tubeamy 發表於 2019-5-30 16:08
行內人士,所以現在好多SP1000放二手而且好低價

其實加amp都應該只係推力大左 始終塊chips係冇唔同?

黑鑽玩家

Elvin_F 發表於 2019-5-30 16:32
其實加amp都應該只係推力大左 始終塊chips係冇唔同?

Ching 講的啱,但如果推圈一類的耳機大力有幫助。

鉑金玩家

話說上月底將Noble Khan原裝線改2.5頭, 由於工作煩忙,  斷斷續續煲了差不多300小時, 一路聽住聲音變化的過程非常奇妙, 開始時,  只感覺背景比較寧靜,動態較好之外, 其他各方面都不似預期,  直至中段開始, 無論在音場闊度, 立體感, 層次感都開始有提升,  各方面都比3.5好, 直至後段開始, 感覺到聲音中低頻札實有力, 低頻更加豐厚但不會掩蓋中頻表現, 不過中頻表現我反而覺得3.5比較好.

Noble  Khan本身質數已經很高,  加上原裝耳棉, 古河頭, 2.5輸出,及原裝線配合下,  整體平衡度很高, 亦令Noble Khan質數錦上添花. 原裝線來講, 聲音有這水準是很難得的, 強烈建議各Noble Khan用家先不用急換線住, 聽一排原裝線先, 你們會發現有驚喜的.

Khan 2.5_1.jpg

Khan 2.5_2.jpg

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄,請問呢隻難唔難推? 如果聽廣東歌夾唔夾?

鉑金玩家

vivibo 發表於 2019-6-21 23:33
話說上月底將Noble Khan原裝線改2.5頭, 由於工作煩忙,  斷斷續續煲了差不多300小時, 一路聽住聲音變化的過 ...

>>強烈建議各Noble Khan用家先不用急換線住...totally agree

the stock cable is superb....no need to purchase upgrade cable....changing  the socket to a 2.5 or 4.4 Bal. one is already sufficient...

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

vivibo 發表於 2019-6-21 23:33
話說上月底將Noble Khan原裝線改2.5頭, 由於工作煩忙,  斷斷續續煲了差不多300小時, 一路聽住聲音變化的過 ...

師兄, 請問你的原裝線在那裡改2.5頭? 謝謝指導

鉑金玩家

johnwick 發表於 2019-6-21 23:44
師兄,請問呢隻難唔難推? 如果聽廣東歌夾唔夾?

Hello, 唔算難推,你部SE100一定無問題,廣東歌呢, .也可以,不過我覺得無乜優勢