設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: vivibo

[入耳式] Noble Khan分享

鉑金玩家

~ZERO~ 發表於 2019-5-15 17:14
煲煲下都係以前既聲黍

但都吾算係好實 未至會自滑出來

但係應該冇再有裂痕或者爆開嘅現象?

黃金玩家

吾得 ⋯⋯⋯越來越鬆根本⋯⋯⋯今次兩邊都鬆曬 一帶就甩 無裂的⋯⋯⋯明天代理見

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

~ZERO~ 發表於 2019-5-16 00:50
吾得 ⋯⋯⋯越來越鬆根本⋯⋯⋯今次兩邊都鬆曬 一帶就甩 無裂的⋯⋯⋯明天代理見 ...

有無試過插其他線都是咁鬆?

黃金玩家

ip_csl 發表於 2019-5-16 06:51
有無試過插其他線都是咁鬆?

原裝都試埋 一樣⋯⋯

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

~ZERO~ 發表於 2019-5-16 08:33
原裝都試埋 一樣⋯⋯

咁大獲

黃金玩家

ip_csl 發表於 2019-5-16 08:55
咁大獲

對不起 是我誤會了 原來是我未插到最入 因為新要大力少少 現在好穩了 不用擔心

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

~ZERO~ 發表於 2019-5-16 10:56
對不起 是我誤會了 原來是我未插到最入 因為新要大力少少 現在好穩了 不用擔心 ...

多謝回覆,因今天下午我會到代理取回一對新的.

星級玩家

想問下各位ching知道除了代理還有沒有店鋪返貨了?小弟上個月中訂了一對khan,到現在一個月連新版都出了但還沒有機取。

星級玩家

好似就有貨

鉑金玩家

昨天終於輪到我換新版Khan了. 新版外型稍大, 感覺比舊版更靚, 花紋仍然很靚, 插位改為凹陷式, 很穩陣的設計. 希望Noble今次不要甩轆了.

由於新版又要從新煲練的關係, 把心一橫一起進行原裝線改2.5頭計劃. 拎完耳機再到相熟舖頭買頭兼改頭, 以往音響線DIY得多, 但耳機線未改過, 都是比舖頭代勞好些, 耳機插頭我也沒有研究, 老闆介紹我古河銠白金插頭, 憑玩音響經驗, 銠白金頭防刮花能力比其它物料好, 外表光滑, 聲音偏向立體感強之餘三頻算平均, 分析力很好.  另外老闆本來推介我用Oyaide焊錫, 但我不太喜歡銀成份太高的錫, 所以自備了WBT錫給老闆, 多年來一向都是用WBT鍚, 聲音平衡沒有偏向, 很穩陣的牌子. 線今天才有得拎, 心情有點興奮, 稍後有時間再出下換了2.5頭後原裝線聽感.   

後記: SP1000 Copper一直是我很喜歡的機種. 在不經意的情況下試了SP1000M金機, 唉....聲音實在誘惑, 中頻嬌艷吸引, 我可以好肯定, 呢種聲底好似音響牌子音嗓子(無獨有遇, 大家都是金色), 因為我用了金嗓子差不多8年時間, 是很清楚金嗓子聲底. 論音場闊度, 高低頻延伸和分析力, SP1000M金機比SP1000 Copper稍有不及, 但以這價位和聲底之吸引力, 是很難抗拒的, 聲音今日仍然停留在腦海, SP1000 Copper我是不會放棄, 因為我想知道加了Amplifier的實力可以有幾好, SP2000太貴暫不考慮, 反而SP1000M金機......