設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

Samsung 部 8K QLED 經已到著

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

frankiepoon 發表於 2019-4-14 01:44
外國已經有評測同比較, 原生對比度,Local Dimming同HDR都做得差過Q9FN
Video Review
https://www. ...

小瑟返來試左一星期左右, 真心覺得呢代QLED面板真係同佢前任何一代都要好呀, 尤其係可視角, 我仲專登叫D兄弟PAN多D角度比大家睇返佢去到好邊都唔會變灰, 黑位又好左, 顏色層次都覺得好好了. 試埋HDR10+畫汁, 今代可以話係QLED的新標準, 同埋今次熄燈睇戲都唔會覺得唔掂呢下難得麻~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

小瑟 發表於 2019-4-19 14:14
小瑟返來試左一星期左右, 真心覺得呢代QLED面板真係同佢前任何一代都要好呀, 尤其係可視角, 我仲專登叫D ...

可視角度同反光係有改善,
但佢個HDR唔跟EOTF, 會比正常光, 你感覺上覺得好左, 但其實係差左

In HDR, the TV overshoots the target PQ curve when shown a small highlight and Local Dimming is set to 'High' (seen in the measurement above), but has an accurate PQ curve when shown full-screen shades. This means that most of an HDR scene will be shown with the proper brightness, but small bright areas will be too bright.

鉑金玩家

frankiepoon 發表於 2019-4-19 22:13
可視角度同反光係有改善,
但佢個HDR唔跟EOTF, 會比正常光, 你感覺上覺得好左, 但其實係差左

HDTVTest禽日都測左4K Model Q90R, 一樣有EOTF Tracking問題:

不過上年Q9FN佢一開始Review果陣都係咁, 後期firmware update後改善左呢個問題~
如果Samsung遲d有update改善, 咁呢部機應該係對抗OLED既強勁對手!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

數據一般我只睇一半, 有一半係自己感覺多呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

禁止發言

簽名被屏蔽

鉑金玩家

小瑟 發表於 2019-4-21 12:40
數據一般我只睇一半, 有一半係自己感覺多呢~

上面段片有對比畫面

見習玩家

正到爆

鑽石玩家

三星玩樂勲章

初出買唔起,見新一代快推出前終於入手75吋,升頻真係令我改觀,原來Youtube睇76可以咁靚,睇電視電影又可升頻,宜家反而睇少左4K投影,扣埋禮物放售價唔洗6皮,心理上抵用,4年保養後希望市場成熟可以轉款

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2022-7-24 09:28
初出買唔起,見新一代快推出前終於入手75吋,升頻真係令我改觀,原來Youtube睇76可以咁靚,睇電視電影又可 ...

師兄,可否指点如何set 机, 畫面SET得實在太正👍。因本人剛剛 入左部55吋 QLED😁

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

相片以供參考