設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AV仔

[討論] 請問數碼歌曲真係唔會失真嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

以前的模擬音樂就成日話唔夠原音,
會失真, 尤其經過轉錄.
咁而家咁興網上買歌然後下載落來,
如果由電腦搬去NAS度, 然後又搬去手機或手提播放機,
手提的聽聽下總會換下歌, 啲歌咁樣抄來抄去.
咁其實係咪數碼經過咁樣都唔會失真呢?

如果由電腦搬去NAS度@未搬去NAS前, 先係電腦度GEN左一個CHECKSUM時, COPY去NAS後, 你吾怕煩既可以用CHECKSUM軟件校樣番個SUM值有無變, 一般來講, 傳輸過程無出現問題, 源頭同目的地既CHECKSUM數值係一樣的

FILE抄去SD CARD呢? @有機會會有ERROR, 如果個SD READER係神神地, 甘抄過去SD卡度係有機會抄吾齊的資料, 到你用PLAYER READ SD卡時, 有機會係讀吾到資料

一般來講, 剛買到手既FILE, 會KEEP 一份ORIGINAL (儘量吾好搞呢個), 另外抄一份用作經常聽用, 之後再抄多一份做BACKUP

我睇番你第一版問的, 其實有的多餘

唱片公司錄完歌, 全部都係用HARD DISK KEEP RAW DATA, 之後混音, 制版個陣時, 會用番第一次錄個RAW DATA抄一份COPY去做野, 甘當然全程佢地都會有做BACKUP==

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實CD都係用HIRES FILE 再DOWN SAMPLE壓成16/44.1  , 當然中間佢地仲有搞好多野

講話FILE吾好聽真係呃鬼人

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

file損壞是有原因, 問題是發生得無時限而且隨機. 仔細方面真的要由電腦學專家來說了.@ 所以通常伴隨著係要做BACKUP, 講究一點的甚至係KEEP 3份 FILE

既然16/44.1都可以玩甘耐, 24/96, 24/192, DSD呢的FILE FORMAT我相信都吾會一時三刻會完全湮没, 何況而家仲有人聽緊AAC, MP3==

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

呀CHING,唔識就問,正所謂不耻下問,
無人識晒所有野,唔係你識人唔識係係幼稚問題,
邊個敢話自己乜都識唔洗學唔洗問呀?
你覺得人地白痴不屑回答可以不答,
無需要一邊答又一邊踩人架。

1萬

白鑽玩家

老而不

AV仔 發表於 2019-4-13 04:39
邊個敢話自己乜都識 ...

這個年代的人是流行一路答一路踩人, 皆因一些人總覺得唔踩人令自己講的野就無左踏腳石.

電腦理論上好多事物都是無暇的, 但依然會出事.
未流行用file 聽歌前的那個燒CDR backup的年代中,  不同質材的CDR在不同的燒速下都有少少不同的聲音改變, 更是有燒出一張死碟的事.
在今日只是不出CDR, 而是變成了一個file 再放入SSD, 或者傳統HD
有software去check都是好, 問題是software本身的運作方式是不是零盲點.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有少少"浸"氣

其實本身我地就活係一個聽"失真"音樂既年代

1.  相比起第一手現場錄起既RAW DATA, 到由錄音師不斷抄寫檔案, 轉換, 混音, 去"TUNE"好個FILE, 到最後去到最終端用戶/聽眾耳中, 呢度都"失真"左好多次

2. CD PLAYER, 其實播CD, 每一次亦係聽緊"失真", 因為隻碟一路PLAY個陣, 隻碟係高速轉緊, 一般貨色既機, 隻碟轉緊個陣, 亦由於隻碟物料問題, 轉緊既CD碟係會起伏不定, 甘個鐳射頭就要不斷KEEP住讀寫碟上既坑紋, 靚既鐳射頭同轉盤, 可以儘可能做到讀出尼既數據最多同比較少既糾錯 , 平機就相對比較失色

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2019-4-13 07:36
這個年代的人是流行一路答一路踩人, 皆因一些人總覺得唔踩人令自己講的野就無左踏腳石.

電腦理論上好多 ...

software本身的運作方式@我覺得呢種係典型電腦盲既想去, 要知道, 整個錄音室運作電腦係參與左超過一半以上既工序,

如果SOFTWARE運作有問題, 甘你係市上買到既CD, 亦都走吾甩呢個LOOP

同埋我覺得我吾係踩緊呢個人, 本身發問呢個人兩年前已經問緊呢個好無知既問題.... 係呢兩年入邊佢自己仲未搵出原因同答案....

我陰謀論的講句, 其實有可能佢係曲緊聽FILE係衰聲甘, 係度不斷扮儍開的無知問題== 希望我諗多左啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實燒死碟同FILE 傳輸中GEN CHECKSUM, Error-correcting code係兩件事

以前燒死碟, 有可能係個DATA BUFFER爆左, CDR物料同轉速吾夾, 電腦程式兼容度差

CDR呢樣野而家仲未消失架, 重有出緊添, 點解某人又吾講? 講緊既係直頭係STUDIO 1:1轉速燒落碟既超傳真, 低失真既CDR

但另一方面, 以前用CDR燒出既DATA DISK, 存放左十年, 而家絕大部份仲可以READ出同抄番落去隻HARD DISK度, 用之前燒錄前既CHECKSUM對比番, 個檔案依然無損

另外某人講開CDR, 我又想提下佢, 係佢聽緊隻CD, 其實有部份係用上CDR做制作架

點解有人就吾識得講番呢種情況呢?

只係片面用自己盲既一面不斷數出電腦既不是==

如果電腦真係甘屎, 學你既口吻, 即係個SOFTWARE容易死既話, 閣下每個月個份糧分分鐘會因為電腦系統失誤而過吾到素

我自己有用開一個SOFTWARE用尼CHECK FILE ERROR, 起碼, 佢報出黎既有ERROR既FILE, 我都可以用播放PROGRAM播番相對既時間, 從而用人耳知道係米真錯

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

AV仔 發表於 2019-4-13 04:39
邊個敢話自己乜都識 ...

但係你呢兩年無進過步, 仲係問緊兩年前問緊既野, 兩年前已經有人話過你 ...