設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AV仔

[討論] 請問數碼歌曲真係唔會失真嗎?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

黑膠就算唔老化,但日子耐左,
佢啲聲一樣會差,
因為支針係上面每播一次就磨一次,
日子有功!
睇左你地上面各種說法歸納一起就是沒有永不變差或比較能好保存的東西。

高級玩家

我都覺得聽CD會正好多囖!!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

AV仔 發表於 2019-3-29 01:02
其實我個原意講的原音係指唔會衰變,
並不是要求跟現場一樣果種原音。呢個幾時都唔會得。
我以為一直講數字 ...

大佬呀, 有CHECKSUM校對呀嘛==

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

AV仔 發表於 2019-4-2 23:35
咁即係話個數碼檔可以不斷覆製副本而不會失真?
咁理應比CD更好呀!CD終有一日會壞播唔到。
數碼檔只要保 ...

建議你睇左先再講...

https://codesector.kayako.com/ar ... and-verifying-files

TeraCopy will copy files and calculate their checksums on the fly. These checksums could be used later to verify the integrity of copied files or save as a checksum file like .md5 or .sha.

同埋有的機係會用到ECC RAM, 你有興趣可以上網巢下==

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

同埋係有SOFTWARE係可以CHECK到FILE有無LOST / ERROR ...

如果係有KEEP FILE, 建議要做BACKUP同埋定期做FILE 校對

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實一個對電腦吾熟悉既人去講FILE, 真係幾誤導人==

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
keltonfan + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

其實玩的時間長了就會明白什麼可以放比較長時間,就算有買了檔案個人還是會再買一只CD作收藏.
因為基本不知将來會玩什麼格式,就計今天個人完全沒想到黑膠可以重新走出來一樣
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

jaffeinism 發表於 2019-4-5 17:02
大佬呀, 有CHECKSUM校對呀嘛==

checksum只係比你知道個file有無出錯,
唔係防止佢出錯。
我而家係問緊不斷複製一個file係到底會唔會失真!
仲有我無講自己好叻電腦,我無誤導邊個、我一直係問問題,係度請教緊呢度嘅CHING。 
唔係係度講話比人聽邊樣野啱咩野對咩野錯。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

@係FILES 複制讀寫傳輸過程中, 如果無出現傳輸問題, 送出去既資料, 同接收方資料係對等的

抄寫過程無錯, 就吾會有失真出現== 你想講既失真, 其實即係ERROR==

甘點樣先知道每次複制過程有無錯呢? 甘就要去每次做COPY時, 同時SET埋VERIFY呢個功能

係網上已經有好多種同步, COPY軟件係有VERIFY功能,

其實你識問的甘既問題, 大約都知道你係一知半解==

我都吾知點解呢的甘幼稚既問題, 到左今時今日仲會有人問==

另外再講多樣你聽, 係SETVER機入邊, 係行ECC RAM

https://en.wikipedia.org/wiki/ECC_memory

入邊有資料啦, 你有心機有時間可以去刨下

同埋以家好入門既NAS, 都會有資料讀寫校對功能

我覺得你與其問呢的甘無知既問題, 倒不如係空閑時間充實一下自己好過啦

電腦世界入邊, 係無可能零錯誤, 問題係出左事個陣, 你個人要有乜野應變措施?

好似你係網上買左一份HIRES FILE, 你驚佢有失真? 即係俗稱既ERROR啦

係網線DOWN落機完成之後, 可以先用軟件CHECK佢有無ERROR, 一般有問題個時, 可以CHECK到佢會有SYNC ERROR, 即係其中一個DIGIT資料丟失左,

呢的CASE係聽個陣, 係會出現跳格

FILE如是, 實體CD花左, 亦都會有跳線發生

通常FILE都會KEEP一份ORIGINAL, 一份用尼PLAY, 一份BACKUP (或者網上購買既地方佢都會同客人KEEP一份_

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

@諗諗下, 又俾我諗多左的野

其實你呢個問題真係問得好鬼多魚

你講緊呢樣野, 而家網上賣FILE既網站好似QUBOZ, PRESTO, MORA ... 日日都做緊==

另外網上賣緊STREAMING SERVICE服務既好似APPLE MUSIC, TIDAL, SPOTIFY, 亦係做緊呢樣野

自己諗下啦, 係米覺得好好笑?