設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: akira11092

[討論] 玩大容量 4K 檔必備神器

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mtvbb 發表於 2019-3-25 12:36
CHING 唔會太慢架, 我用緊裸族, 插3TB--3.5-HDD 7200轉, USB 3.0過都有
都有94MB~110MB 每秒
過黃鋒UHD  ...

打爆隻 SSD 我足夠裝到 6~7 套戲, 每套接近 60GB MKV 或 ISO 原盤檔去朋友屋企玩
帶住隻成磅幾重既 3.5" HDD 太重喇掛...我推呢隻 SSD 係重過隻 USB 手指少少
而且我有部 Mac Book Pro 空間嚴重不足,  隻 SSD 佢仲細過張卡片, 便攜性亦係我考濾之一

REMARK:
如我用電腦去除左多餘既垃圾,  淨係留原片, 繁中字, 英語 Atmos 7.1音軌
如以上呢套 "大黃蜂" 個容量仲會大幅度縮細, 即係我唔止裝到 6~7 套

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

akira11092 發表於 2019-3-25 13:27
打爆隻 SSD 我足夠裝到 6~7 套戲, 每套接近 60GB MKV 或 ISO 原盤檔去朋友屋企玩
帶住隻成磅幾重既 3.5"  ...

其實3.5 HDD 我又唔係重到便携唔到, 當然如要放入褲袋或衫袋咁帶就另計.
如帶去FD到, 行USB 又要再攪佢MLP 或PC 支唔支援 USB3.0
按比例 你呢隻係480GB, 好似最大有去到1TB
如果我要去FD 到玩UHD 原盤, 套套試下8套又好似少左D, 壓過既MKV又好似壓左少左D野.
如果帶隻1TB就好似好D, 不過1TB SSD 唔平, 如果 CP 同實用上如好似只用480GB 既SIZE
帶隻500GB/1TB HDD已經輕過3TB 好多,
去到SATA 又得, USB 裸族亦可
不過其實 D 新片, 咁多人放種, 我PLAN 得黎出街或坐車去FD到已經下好片啦, 仲唔洗帶來帶去

REMARK: 如果你話REMUX 果D都唔係細原盤好多, 而當然MKV 果D就細好多, 但質量就要看個人要求

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

akira11092 發表於 2019-3-25 12:15
跟返你電腦底版盒內果隻 DVD 碟已經有 USB3.0 驅動程式
我就係整唔見左, 所以上返底版官網 Download 返落 ...

thx!!!!

進階玩家

遲D大容量,更廉價啦

鑽石玩家

akira11092 發表於 2019-3-25 13:27
帶住隻成磅幾重既 3.5"  ...

識玩

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

其實所有外置 Hardisk 都不宜保存重要野!
SSD 更加係高危存儲 容器之一 ,
一壞就成隻掉去堆田區

我本身部 NAS 行緊 2 組 RAID 1 ,
另加 Cloud Sync 作Backup
而且插多 2 張 M2 SSD 用作 讀寫加速 !
但感覺整體對於 4K 播放其實無乜大幫助!

銀級玩家

冇錯nas係方便, 但當你睇緊戲時摸吓個nas裏面D 3.5行起上嚟幾震同幾嘈D干擾有幾大啦,有要求就一定用ssd - usb 或播碟啦

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

HKFLY 發表於 2019-3-25 17:45
冇錯nas係方便, 但當你睇緊戲時摸吓個nas裏面D 3.5行起上嚟幾震同幾嘈D干擾有幾大啦,有要求就一定用ssd -  ...

NAS 都可以插 SSD / M2
我就有用 2 張 做 Read Write 快速存取
SSD 無傳統硬碟咁震呢點係事實,但對於 100GB 一套戲黎講, SSD 就唔夠實用啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

大玩偶 發表於 2019-3-25 17:44
其實所有外置 Hardisk 都不宜保存重要野!
SSD 更加係高危存儲 容器之一 ,
一壞就成隻掉去堆田區

傳統 HDD 與 SSD 都不宜發軟蹄, 假設跌一交
我相信 SSD 如常讀得到返既機會遠遠大過傳統 HDD
可能師兄好運, 未遇過死區壞軌呢 D情況

細佬自細黑氣神隨身, 已經瓜過幾隻, 最近電腦瓜果隻距離我打緊呢段文唔夠三星期
唔係話完全轉上 SSD 咁有米, 而係選擇性地用係最岩用既情況同位置咁遮
我知師兄識玩 NAS, 亦知道試 Set 唔同 Raid 唔會一次過瓜晒資料既, 不過我亦無謂煩惱

無獨有偶, 供各師兄借鑑參考
http://www.avbuzz.com/audio-video/201605/7657587/
http://www.avbuzz.com/audio-video/201807/wd-red/

圖片 11.jpg

圖片 12.jpg

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NAS友路过。。。