設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 玩大容量 4K 檔必備神器

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說小弟早兩星期買左隻微形 SSD  用黎玩 4K MKV 搞極都係得 USB 2.0 速度 !   
最後得高人指點兩招, 原來電腦裝漏 USB3.0 驅動程式所致......
適逢 "大黃蜂" 出左即再實測並確認無買錯, 而家擺明 hard sale 極力推呢隻小路寶俾大家

始作俑者文章 : https://3cjohnhardware.wordpress.com/2019/02/12/kingmax-ke31/

原來有神人可以咁樣玩 :

圖片 10.jpg

圖片 9.jpg

圖片 6.jpg

圖片 7.jpg

圖片 8.jpg

圖片 1.jpg

圖片 2.jpg

圖片 3.jpg

圖片 4.jpg

圖片 5.jpg

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝你 hard sale 極力推

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

唔明神人玩乜野?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

reddog 發表於 2019-3-25 00:14
唔明神人玩乜野?

先將 Windows10 用 Win to Go 軟件
裝入隻 SSD 度, 隨插即用 Windows10 作業系統

段片想強調呢隻 SSD 既 Boot 機速度有幾快
Apple Mac book 插隻 SSD 落去就變成 PC

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

其實 SSD 對於4K 播放黎講,
作用唔太大 ,

本身現有器材
8 Bay NAS 用作儲存 Bluray 檔
至於 SSD , 家中都 十張八張 !
我連 Ps4 都全部用 SSD !
SSD 優點在於 速度快!

至於播放 4K 需要既速度.... 一般 HD 慢如 5400 rpm 都應付得黎 !

而且SSD 當你 1TB 。 都只係擺到 十套八套 4K Movie , 如果每次睇一場戲都需要提前 10 分鐘拉套戲去隻 SSD 先駁去 Player ,
我相信我一個月 都未入睇到一套戲

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
toms110 + 10 + 10 正帖留分
matthew + 100 + 100 用家心得極具參考價值
mtvbb + 10 + 10 絕對認同
臭鼬鼠 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

最簡單方便係一部NAS搞掂、唔使張個file拖黎拖去又要插黎插去
Yamaha CXA 5100
Pioneer LX500
optoma zu658
Sonus faber Venere 3.0
MK MX350
JL E112
Cayin SC-6LS
秦朝YC-2300 PLUS
KEF Q550
JBL contonl 25x6
SR AUDIO HD7250SE x2

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

大玩偶 發表於 2019-3-25 01:14
其實 SSD 對於4K 播放黎講,
作用唔太大 ,

各人用機習慣唔同, 小弟鐘意燒碟根存
將大部份雞蛋放入一個籃, 一次過同你收皮風險太高.....

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

請問有什麼USB3.0 驅動程式?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

patrickcw 發表於 2019-3-25 11:09
請問有什麼USB3.0 驅動程式?

跟返你電腦底版盒內果隻 DVD 碟已經有 USB3.0 驅動程式
我就係整唔見左, 所以上返底版官網 Download 返落黎裝就搞掂

以往用開傳統外置 USB HDD 起碼 25~30 分鐘不等, 仲要睇下套戲容量
轉左 SSD 抄 MKV 直頭兩個世界, 玩 File 直得入手且我唔止要黎咁用  

USB 3.0 Driver 圖片.jpg

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

akira11092 發表於 2019-3-25 12:15
跟返你電腦底版盒內果隻 DVD 碟已經有 USB3.0 驅動程式
我就係整唔見左, 所以上返底版官網 Download 返落 ...

CHING 唔會太慢架, 我用緊裸族, 插3TB--3.5-HDD 7200轉, USB 3.0過都有
都有94MB~110MB 每秒
過黃鋒UHD 原盤60GB 都係13~14分鐘